enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6456
EURO
35,1662
ALTIN
2.442,54
BIST
10.727,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Dünya’ya En Yakın Yıldızda Yeni Bir Ötegezegen Keşfedildi

İnsanlığın uzayın derinliklerinde gerçekleştirdiği araştırmalar, dünya dışı yaşam ve yaşama elverişli gezegenlerin bulunması açısından büyük önem …

Dünya’ya En Yakın Yıldızda Yeni Bir Ötegezegen Keşfedildi
13.02.2022
192
A+
A-

İnsanlığın uzayın derinliklerinde gerçekleştirdiği araştırmalar, dünya dışı yaşam ve yaşama elverişli gezegenlerin bulunması açısından büyük önem arz ediyor. Bunun nedeni ise evrenin sırlarını anlamanın ve yaşama uygun olduğu düşünülen bir gezegen bulmanın, gelecek yıllarda insanlara sağlayabileceği yararlar. ‘Ötegezegen’ ismi verilen ve Güneş sistemimiz dışında yer alan gezegenlerin keşfi de belirttiğimiz amaçlara yönelik atılan adımların en önemlileri olarak nitelendiriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda yaşama elverişli olabilecek ötegezegenleri sizler için derlemiştik. Ayrıca birkaç ay önce bir yapay zekâ, Kepler Uzay Teleskobu yardımıyla 300’den fazla yeni ötegezegen keşfetmiş ve umutları artırmıştı. Şimdi de ‘komşu yıldız’ olarak nitelendirilen ve Güneş sistemimize oldukça yakın olan Proxima Centauri’de yeni bir ötegezegen keşfedildi.

Yaşama elverişli olma ihtimali mevcut

Öncelikle 4,2 ışık yılı uzaklığındaki bu yıldızın yörüngesinde daha önce de gezegenlerin keşfedildiğini belirtelim. Sizlerle de paylaştığımız bu haberlerde de gök bilimcilerin keşfettikleri ötegezegenlere ‘Proxima b’ ve ‘Proxima Centauri c’ ismini verdiğini aktarmıştık. Şimdi yürütülen araştırmada da yıldızın yörüngesinde yer alan ve ‘Proxima d’ ismi verilen yepyeni bir ötegezegen keşfedildi.

Astronomy & Astrophysics isimli dergide yayımlanan araştırmaya göre Proxima d, Dünya’dan dört kat daha az bir kütleye sahip olmasıyla şu ana kadar keşfedilen en hafif ötegezegenler arasında yer alıyor. Çalışmanın yazarlarından Joao Faria da gezegen ile ilgili, “Bu keşif, en yakın yıldız komşumuz olan Proxima Centauri’nin ilginç ve yeni ‘dünyalar’ ile dolu olduğunu; bu konuda daha fazla araştırma ve keşfin yapılabileceğini gösteriyor’ ifadelerini kullandı.

Uzmanlar keşfin heyecan verici yönlerinin olduğunu da vurguluyor. Avrupa Güney Gözlemevi’nin bir teleskobu ve HARPS isimli bir gezegen arayıcı cihazdan yararlanılarak keşfedilen Proxima d gezegeninin yüzeyinde suyun bulunma ihtimali olduğunu kaydeden araştırmacılar, gezegenin yıldız etrafında tam bir turunu 5 günde tamamladığını da sözlerine ekliyor.

İlk olarak 2020’de gözlemlendi

Ayrıca ekip, gezegeni ilk olarak 2020’de gözlemlediklerini de yaptıkları açıklamada belirtti. Ancak o zaman alınan sinyalin çok zayıf olduğu, bu yüzden de ESPRESSO ismi verilen bir spektograf yardımıyla gezegenin ileriki süreçte gözlemlendiği ve gezegenin yerçekimi kuvveti sebebiyle yıldızlarda oluşan yalpalanmanın incelendiği ‘radyal hız tekniği’ ile keşfin yapıldığı aktarıldı. Faria da bu durumla ilgili, “Yeni gözlemler yaptıktan sonra sinyalin bir gezegen adayı olduğunu doğrulayabildik. Bu kadar yakın bir ötegezegeni küçük bir sinyalle keşfetmek de beni heyecanlandırdı.

Son olarak uzmanlar kullanılan bu tekniklerin daha fazla gezegene keşfetmek için kullanılabileceğini ifade ediyor. ESPRESSO’da çalışan Pedro Figueira da bu tarz küçük sinyallerin spektograf yoluyla keşfedilip izlenebileceğini ve galaksinin derinliklerinde Dünya’ya benzer, yaşama elverişli gezegenlerin keşfedilebileceğini düşünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.