enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Yayıncılık sektörü çöküyor: Basılan kitap sayısı yüzde 54 azaldı

Yayıncılık sektörüyle birlikte kültürel geleceğimiz de krizle karşı karşıya kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, dövizdeki …

Yayıncılık sektörü çöküyor: Basılan kitap sayısı yüzde 54 azaldı
13.02.2022
165
A+
A-

Yayıncılık sektörüyle birlikte kültürel geleceğimiz de krizle karşı karşıya kaldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, dövizdeki artış ve enflasyonist politikalar nedeniyle yayıncılık sektörünün büyük bir çöküş yaşadığını belirterek yayınevleri için kağıdın sübvanse edilmesini istedi.

“Ocak ayında, aralık ayına göre basılan kitap sayısı yüzde 20, basılan ilk kitap sayısı ise yüzde 54.6 azaldı” diyen İlgezdi, şunları söyledi:

“Geçen yıl Ocak ayında 26 milyon 490 bin 859 adet gerçekleşen kitap basım adedi bu yıl 21 milyon 192 bine düştü. Kültür Bakanlığı acil önlem almaması durumunda kültürel çöküş kaçınılmaz. Yayıncılık sadece şirketlerin para kazanmak için piyasaya ürün sürmesi değil, başlı başına bir kültürel faaliyettir. Kültürel devamlılığı ve kültürel çeşitliliğini sağlayan, bunu yaparken de ticari risk alan bir sektör, dövizdeki artış ve enflasyonist politikalar nedeniyle büyük bir çöküşle karşı karşıya kaldı.

‘YAZARLARIMIZ ÜRETEMEZ HALE GELİYOR’

Yayıncılarımız, faaliyetlerini sürdürebilmek için artık yeni kitap basımından kaçınarak, tekrar baskılara ve telifsiz kitaplara yöneliyor. Yazarlarımız artık üretemez hale geliyor. Genç yazarlara, farklı tarzlara, farklı dünya görüşlerine açılan alan kısıtlanıyor.

Kültür dünyamız karanlığa sürükleniyor. İki ay içinde 3. hamur kitap kağıdı ton fiyatına 825 Euro’dan bin 100 Euro’ya 1. hamur kitap kağıdı bin 375 dolardan bin 750 dolara, Bristol kitap kağıdı ton fiyatı ise bin 750 dolardan 2 bin dolara yükseldi. Kitabı bir lüks tüketim maddesi haline getiren iktidar acil önlem almalıdır.”

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.