enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3129
EURO
34,9927
ALTIN
2.397,74
BIST
10.391,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
30°C
İstanbul
30°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
SON DAKİKA
18:36 Aile Hekimliği çalışanlarına yapılan haksız ücret kesintisine AHESEN tepkisi
18:14 Nevşehir Belediyesi ekipleri, bayram öncesi temizlik çalışmalarını tüm mahallelerde yoğun bir şekilde sürdürüyor
18:13 Ürünlü ve Alaaddinbey’de kaçak yapılara müdahale
18:11 Avcılar’da belediyenin sunduğu hizmetleri daha etkin hale getirmek için Avcılar Belediyesi Meclis Üyeleri Çalıştay’ı yapıldı
18:06 Manisa Meclisi’nden hasar gören üreticilere destek
17:56 Kurban Bayramı öncesi camilerde temizlik
17:55 Kurban Bayramı’nın huzur içinde geçirilmesi ve herhangi bir problem yaşanmaması için hazırlıklarını tamamlayan Karaman Belediyesi, bayram süresince tüm ekipleriyle hizmet vermeye devam edecek
17:54 Şile sahili 2 can aldı!
17:52 Gebze Zabıtası’ndan bayram denetimi
17:36 BORAN sevkiyat öncesi testten geçti
17:31 Kadınlara Özel Etkinlikler Yoğun İlgi Gördü
17:29 Başkan Topaloğlu’ndan öğrencilere tatil mesajı
17:28 Nilüfer’in gelecek planında söz kadın ve çocuklarda
17:27 ‘En Güzel Bahçe, Balkon ve Teras Yarışması’ ödülleri sahiplerini buldu
17:26 İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Cemil Tugay Müjdeyi Duyurdu
17:20 Bursa Nilüfer’de kaçak yapılara müdahale
17:13 Mehmet Ağabey’in İsmi 39. Sokak’ta Yaşayacak
17:11 Pazartesi pazarı arife günü kurulacak
17:10 Konya Büyükşehir Halk Oyunları Ligi’nde Kazananlar Belli Oldu
17:06 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özel’e tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Bir Dil Öğrendiğimizde Beynimize Neler Oluyor?

İnternetin bulunuşu ile beraber dil öğrenmek daha da önemli bir hale geldi. Farklı ülkelerden insanlarla iletişime geçmek için artık o ülkeye …

Yeni Bir Dil Öğrendiğimizde Beynimize Neler Oluyor?
16.05.2022
161
A+
A-

İnternetin bulunuşu ile beraber dil öğrenmek daha da önemli bir hale geldi. Farklı ülkelerden insanlarla iletişime geçmek için artık o ülkeye gitmeye gerek kalmadı, bir tık yetiyor buna. Dünya bu şekilde gelişip, ülkeler bizim için birer kasaba haline gelince, özellikle son yıllarda yabancı dil öğrenmeye artan ilgiyle beraber bu alanda yapılan araştırmaların sayısı da arttı. Söz konusu araştırmalar daha çok iki dilli insanlar üzerinde yapılıyor.

Yapılan bu araştırmalarda, yeni bir dil öğrenmenin ve iki dilli olmanın beyinde bazı değişikliklere yola açtığı öne sürülüyor. İnsanın duygu, düşünce ve davranışlarının insan beyni üzerinde olan etkisi uzun zamandır psikoloji camiası tarafından biliniyordu fakat dilin iddia edilen bu etkisi yeni ortaya çıktı diyebiliriz.

İçindekiler

Dil öğrenmek beynimizi değiştiriyor mu?
Dil öğrenmek zekayı artırır mı?
Dil öğrenmek beynin bilişsel işlevlerini artırıyor olabilir.
Yaş ilerledikçe beyinde kurulan bağlantı sayısı azalıyor.
Dil öğrenmek beynimize iyi geliyor.

Dil öğrenmek beynimizi değiştiriyor mu?

Araştırmalar dil öğrenmenin beyindeki nöroplastisiteyi etkileyerek beyni de etkilediğini gösteriyor. Nöroplastisite, beynin uyaranlara, davranışsal deneyimlere veya bilişsel taleplere yanıt olarak yapısal değişikliklere uğrama yeteneğidir.

Yani aslında gerçekten öğrendiğimiz dil, beynimizi değiştiriyor olabilir. Değişen beyin ile beraber düşüncelerimiz, dünyaya bakış açımız, olaylara yaklaşımımız da değişebilir. Aslında ruh sağlımızı da etkiliyor olabilir. Çünkü psikolojide bir terapi çeşidi olan ve psikologlar ile psikiyatristlerin sık sık kullandığı Bilişsel Davranışçı Terapi’ye (BDT) göre “Çoğu zaman olaylar değil olaylara bakış açımız bizi incitir.”

Dil öğrenmek zekayı artırır mı?

2012 yılında yapılan bir çalışmada ise, özellikle gri madde yoğunluğundaki değişikliklere bakılarak, prefrontal ve temporal kortekslerdeki yapısal değişiklikler ölçüldü. Gri madde, nöronların hücre gövdelerinden oluşur ve bu alan genellikle zeka, dikkat, hafıza ve dil işleme ile ilişkilidir. Bu araştırmaların ulaştığı sonuç dil öğrenmenin gri maddeyi artırabileceği yöndeydi. Sonuç gri madde artıyorsa dikkat, hafıza ve zeka da artıyor olabilir.

Dil öğrenmek beynin bilişsel işlevlerini artırıyor olabilir.

Ann Neurol, 2014 yılında, dil öğrenmenin ve iki dilli olmanın etkileri üzerine olanaraştırmasını yayınladı. Araştırma 853 katılımcıyla (410 kadın, 443 erkek) yapılmıştı. Bu katılımcılar 1947 yılında 11 yaşındayken test edildikten sonra 2008-2010 yıllarında tekrar test edilip bilişsel işlevleri incelendi.

Araştırmanın sonucuna göre iki dilli olmanın, dili yetişkinlik yıllarında öğrenmek de dahil, beynin bilişsel işlevleri üzerinde olumlu etkisi var. Alzaymır ve dil öğrenme arasındaki ilişki de yıllardır merak edilen konulardan biriydi. Bu araştırmaya göre Alzaymır başlangıcı üzerinde de olumlu etkileri var.

Yaş ilerledikçe beyinde kurulan bağlantı sayısı azalıyor.

Özgecan Bakırlı, iki dilli olmanın beyin üzerindeki etkilerini incelediği bir araştırmasında yukarıdaki görselle beraber şu bilgileri aktarır:

“Bu gösterimlerden ilki 0-2 yaş arasındaki, ikincisi 2-ergenlik dönemi arasındaki, üçüncüsü ise yetişkinlikteki oluşumları ifade etmektedir. Burada da görüldüğü gibi, bireyin yaşı ilerledikçe bireyin beynindeki dil öğrenmede beyin hücreleri birbiriyle daha az bağlantı kurmaktadır.”

Araştırmaların özeti: Dil öğrenmek beynimize iyi geliyor.

Araştırmaların sonuçlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Dil öğrenmek, beyne iyi geliyor.
  • Dil öğrenmek, beyindeki gri maddeyi artırıyor.
  • Dil öğrenmek, beyindeki nöroplastisiteyi artırıyor.
  • Dil öğrenmek, beyindeki aktif bağlantı sayısını artırıyor.
  • Dil öğrenmek, Alzaymıra iyi geliyor.
  • Dil öğrenmek, bilişsel işlevlere iyi geliyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.