enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
09:21 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için kritik tarih
09:20 Çocuk istismarcılarına operasyon!
23:42 Nevşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara çeşitli türde 50 bin sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtılacak
23:40 Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi
23:25 Başkan Tugay: “Biz bütün Makedonya ile kardeşiz”
19:06 Bursa’da yemek sanayicilerinden gastronomi hamlesi
18:50 Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu
18:40 Mahalle kadın derneklerinden Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret
18:38 Küresel rapor açıklandı… 10 riskin 5’i çevreyle ilgili
18:37 Yem sektörüne akademik ve bilimsel çalışmalarla yön veriyor
18:36 Temren hedefleri imha etti
18:34 Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı
18:33 Çılgın ikramiye tutarı 300 milyon TL’yi aştı
18:32 Başkan Dr. Cemil Tugay, Dünya Bankası yetkilileri ile bir araya geldi
18:31 Antalya Büyükşehir ve ASAT’ın 2023 mali yılı kesin hesapları oy birliğiyle kabul edildi
18:29 Başkan Topaloğlu pazar esnafını ziyaret etti
18:28 Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Mesut Ergin, Uluslararası Konferansta UNESCO Dünya Mirası Süreci’ni anlattı
18:23 Kadıköy Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Kayalar Ailesi Desteğiyle Yenilendi
18:07 İzmir afetlere dirençli kent olarak öne çıkacak
18:06 İzmit’te ibadethanelerde hijyen çalışması sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yemek Yerken Su İçmek Zararlı Mı?

Televizyonda herhangi bir sağlık programını izlerken kesinlikle şunu duymuşsunuzdur: “Yemek yerken su içmek sağlığa zararlıdır, kilo aldırır …

Yemek Yerken Su İçmek Zararlı Mı?
02.04.2022
153
A+
A-

Televizyonda herhangi bir sağlık programını izlerken kesinlikle şunu duymuşsunuzdur: “Yemek yerken su içmek sağlığa zararlıdır, kilo aldırır yahut mide asitlerinizi sulandırır.” İnsanlar, bu tip şeyleri genelde araştırma gereği duymaz, ya da çok da umursamaz.

Özellikle de ramazanda pek çok insan yemeğin yanında bolca su tüketiyor. Peki yemeğin yanında su tüketmenin size bir faydası ya da zararı var mı?

Midemizde Suya veya Yiyeceklere Ne Olur?

Sindirim süreci, yemeğinizi yediğiniz andan itibaren başlar. Yiyecekleri çiğnediğiniz sırada, sindirim için gerekli enzimleri içeren tükürük ile beraber yiyeceğinizi yersiniz. Daha sonra, yumuşatılmış yiyecek, midemize girer. Yediğiniz besinlerin sıvıya dönüşmesi için 4 saat gereklidir.

Su ise uzun süre midede kalmaz. Suyun mideden çıkması yaklaşık 10 dakika sürer, yani yemek yerken su içerseniz midenizde minik göller oluşmaz. Aksine su, yiyeceklerin midemizde çok daha kolay sindirilmesini sağlar.

Su ya da Diğer Sıvı Gıdalar, Mide Asitliğini Azaltmaz

Vücudumuz karmaşıktır ancak çok iyi bir sisteme sahiptir. Eğer mide, bir şey sindiremediğini ‘hissederse’ daha fazla enzim üretir ve içerdeki sıvıların asitliğini arttırır. Yarım litre su içseniz bile bu durum, asitlik seviyesini etkilemez. Ancak bazı çalışmalar göstermiştir ki, bazı gıdaların midemizin asitlik seviyesini azaltır ama midemiz çok çabuk normale döner.

Bol Sıvı Tüketimi Sindirim Hızımızı Etkilemez

Tamamen sindirilmeyen hiçbir besin, sıvıyla birlikte bağırsağa gitmez. Bu durumu kanıtlayan hiçbir bilimsel çalışma yoktur.

Yani Yemek Yerken Sıvı Tüketebilir miyiz?

Yemek yerken su içmenin hiçbir zararı yoktur. Aksine su, katı gıdaları daha rahat tüketmenize yardımcı olur. Ancak uyarmalıyız ki yemeğinizi yutmadan önce de su içmemeniz gerekir. Çünkü, gerekli enzimlerle birlikte besinlerin midenize iniş yapması gerekiyor.

Yemek yerken herhangi bir şey içmenin belirli avantajları da var. Araştırmalar, bir kişinin bir miktar su içmesi için durduğunda, yeme sürecini yavaşlattığını gösteriyor. Sonuç olarak, insanlar su içerken daha az yavaş yemek yiyor. Su yerine yemekle çay içmeyi sevenlerdenseniz bunda da bir beis yok. Araştırmalar, çay veya su içtikten sonra midenin asitlik seviyelerinde bir fark olmadığını gösteriyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.