enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6094
EURO
36,1869
ALTIN
2.904,26
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Yapay Zekaya “İnsani Gözler” Kazandırıldı

Geçmişte yapılan çalışmalarda gözün saniyelik veri aktarımının 10 milyon bit olduğu ortaya çıkmıştı. Bu türden bir bilgiyi anlık olarak elde edip …

Yapay Zekaya “İnsani Gözler” Kazandırıldı
21.07.2022
145
A+
A-

Geçmişte yapılan çalışmalarda gözün saniyelik veri aktarımının 10 milyon bit olduğu ortaya çıkmıştı. Bu türden bir bilgiyi anlık olarak elde edip işleyebilmek, otonom araçlar geliştirmek için yapılan çalışmalarda da büyük atılımların kapısını açma potansiyeline -en azından teoride- sahipti.

Central Florida Üniversitesi (UCF) tarafından geliştirilen bir araç sayesinde gelecekte bu teoriyi test etmek mümkün olabilecek. Yeni cihaz, yapay zeka için insan gözündeki retinanın işlevlerini gerçekleştirmesi için üretildi.

Yapay zeka da bizi görebilecek (mi?)

Araştırmanın sonucunda yapay zeka için göz benzeri bir yapı oluşturulması önemli bir adım atmayı sağlayacak. Bu göz yapısı sayesinde yapay zeka bir şeyleri gördüğü anda bizim gibi algılayabilecek, hatta baktığı şeyin gerçek mi yoksa fotoğraf, reklam panosu gibi bir görsel mi olduğunu da ayırabilecek. Bu teknoloji robotlara ve otonom araçlara uygulanabilecek.

ACS Nano adlı dergide yayımlanan makalede yer alan araştırmada, yapay zeka gözünün daha geniş bir aralıkta görebildiği de ifade edildi. Bu yapı görebildiğimiz ışık aralığının dışında morötesi ve kızılötesi spektrumda da görebiliyor.

Üç farklı işlem eş zamanlı gerçekleşiyor

Bu yeni teknolojinin bir diğer öne çıkan yanı da üç farklı işlemi eş zamanlı olarak gerçekleştirmesi. Bu da şimdilik yeni yöntemi eşsiz kılıyor. Normal şartlar altında yapay zeka veri işleme, belleğine kaydetme ve algılama işlemlerini ayrı ayrı yaparken, yapay zeka gözü bu üç işlemi eş zamanlı yapıyor.

Araştırmacılara göre yeni teknloji var olanlardan çok daha hızlı ve sadece 2,5 santimetrelik bir çipe sığdırılabiliyor. Sizce bu teknoloji gelecekte hangi alanlarda kullanılacak?

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.