enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6059
EURO
36,2221
ALTIN
2.927,97
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C

Yaklaşık 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış Zırhlı Dinozor Bulundu

Milyonlarca yıl önce nesli tükenen dinozorlar, gezegenimize ayak basmış en ilginç canlılar arasında yer alıyor. Bilim insanları da bu türler …

Yaklaşık 100 Milyon Yıl Önce Yaşamış Zırhlı Dinozor Bulundu
13.08.2022
155
A+
A-

Milyonlarca yıl önce nesli tükenen dinozorlar, gezegenimize ayak basmış en ilginç canlılar arasında yer alıyor. Bilim insanları da bu türler üzerindeki araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yakın zamanda oldukça büyük bir dinozor türü olan T.Rex’in gözlerinin daha güçlü bir çeneye sahip olmak için küçüldüğü ortaya çıkmıştı.

Şimdi ise Arjantin’de bulunan bilim insanları, küçük ve dikenli bir dinozor fosili bulduklarını açıkladı. Bir evcil kedi ağırlığında olduğu ifade edilen bu dinozora ‘Jakapil kaniukura’ ismi verilirken, türün 94-97 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşamış olabileceği ifade edildi.

1,5 metre uzunluğundaki tür, zırhlı dinozorların Güney Yarım Küre’de de yaşadığını gösteriyor

Araştırmacılara göre bu yeni tür, Ankylosaurus ve Stegosaurus gibi zırhlı dinozorların ilkel bir akrabası olduğunu ve Thyreophora grubuna dahil olduğunu düşünüyor. Jakapil kaniukura’nın, 1,5 metre uzunluğunda yaprak şeklinde dişlere sahip bitki ile beslenen bir tür olduğu da gelen açıklamalar arasında yer alıyor.

Fosil, Arjantin’deki Rio Negro eyaletinde bulundu. Nature Reports dergisi üzerinden yayınlanan çalışma bulguları da türün sert, odunsu bitkileri yiyebilmek için güçlü bir çeneye sahip olduğunu ortaya koydu.

Paleontologlar ayrıca, bu çalışmayla birlikte zırhlı dinozorların Güney Yarım Küre’de de yaşadığının görüldüğünü aktarıyor. Zırhlı dinozorları içeren Thyreophora grubundaki dinozorların, genellikle Kuzey Yarım Küre’de yaşadığına inanılıyordu. Araştırmacılar da bununla ilgili, “J.kanikura’nın keşfi, erken thyreophoranların düşünülenden çok daha geniş bir coğrafi dağılıma sahip olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen türün gerçek hayatta nasıl göründüğünü görmek için bir bilgisayar simülasyonu oluşturdu. Aşağıdaki videodan bu türün gezegenimizde nasıl dolaştığını görebilirsiniz.

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.