enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3441
EURO
34,7279
ALTIN
2.407,66
BIST
10.057,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
33°C
İstanbul
33°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
32°C
Perşembe Az Bulutlu
32°C
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C
SON DAKİKA
18:06 27 ilde ormanlara giriş yasaklandı!
17:57 Büyükşehir Mezbahaları Kurban Bayramı’na Hazır
17:56 ‘Dark and Darker Mobile’ın Ağustos’ta Gerçekleşecek Uluslararası Betası’nda Türkiye de Var!
17:55 TECNO CAMON 30 Serisi Türkiye’de Resmi Olarak Piyasaya Sürüldü: Profesyonel Kamera Deneyimi ve Şık Tasarımın Kesişimi
17:50 Gürsu’nun Kent Parkı’nda yeni pazar
17:36 Güzelbahçe’de terk edilmiş Otizm okulu boşaltıldı
17:20 Nilüfer’de engelli istihdamı için protokol imzalandı
17:06 Beklenen iade-i ziyaret yapıldı
16:51 Beylikdüzü’nde “pedallar kadınlar için dönüyor”
16:50 İzmir hayvan pazarları Kurban Bayramı’na hazır
16:36 Sakarya’da 2 ayın karnesi
16:32 Nilüfer Belediyesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nden iş birliği protokolü
16:31 Başkan Şadi Özdemir: Çalışanlarımız öncelikli
16:29 Nevşehir Belediyesi ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde mahallelerdeki temizlik ve bakım çalışmalarını yoğunlaştırdı
16:28 Ulaşım Master Planı için hazırlıklar başladı
16:26 İETT, Tuzla Ahmet Yesevi Anadolu Lisesi’nin bilgisayar laboratuvarını yenileyerek öğrencilerin kullanımına sundu
16:21 İl Ziraat Odaları Koordinasyonu’ndan buğday taban fiyatına ortak tepki
16:20 Geleceğin veteriner hekimleri Osmangazi’de yetişiyor
16:13 Ödemiş Belediyesi Kurban Bayramına Hazırlanıyor
16:11 Kadıköy Belediyesi, Sahrayıcedit Mahallesi’nde kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılan Erguvan Parkı’nı yeniden yaptı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ülkemizdeki Kazılarda Neden Hiç Dinozor Fosili Bulunamıyor?

Çok eski çağlarda yaşadığını bildiğimiz dinozorların büyüklükleri, neden yok oldukları, ne kadar yaşadıkları gibi sorular her zaman merak …

Ülkemizdeki Kazılarda Neden Hiç Dinozor Fosili Bulunamıyor?
12.06.2022
283
A+
A-

Çok eski çağlarda yaşadığını bildiğimiz dinozorların büyüklükleri, neden yok oldukları, ne kadar yaşadıkları gibi sorular her zaman merak uyandırmıştır.

Bu yazımızda ise bambaşka bir soru işaretini akıllardan sileceğiz. Yapılan arkeolojik çalışmalarla her geçen gün daha fazla bilgi sahibi olduğumuz dinozorlar, ülkemizde hiç yaşadı mı? Buyurun, inceleyelim.

Jeoloji veya bilinen diğer adıyla yer biliminde esas alınan Palinspastik haritaya bir göz atalım.

Palinspastik harita aslında paleocoğrafya dediğimiz çok eski çağlarda tektonizma gerçekleşmeden önceki Dünya’nın haritasıdır. Dinozorların var olmaya başladığı dönemde yani yaklaşık 245 milyon yıl önce Triyasik Dönem diye adlandırılan zaman diliminde, şu an Dünya haritasında gördüğümüz kıtaların bu haliyle bulunmadığını biliyoruz.

Asya, Avrupa, Afrika gibi kıtaların birleşik bir halde olduğunu ve “Pangea” diye isimlendirildiğini, Pangea’nın çevresinde ise Hint, Büyük, Pasifik gibi parçalara bölünmemiş “Panthalassa” denilen tek bir okyanus bulunduğunu da coğrafya derslerinden hatırlıyoruz.

Dinozorların nesli tükendiğinde Dünya ne durumdaydı?

Bundan ortalama 245 milyon önce ortaya çıkan dinozorlar, 66 milyon yıl önce yani Geç Kretase Dönemi’nde yok olmaya başlamıştır. Yaklaşık 179 milyon yıllık bir serüvene sahip olan dinozorların neslinin tükenmeye başladığı o çağlar, Dünya haritasının bugünkü halini almaya başladığı zamanlar olarak kabul edilir.

Bahsettiğimiz Geç Kretase Dönemi’nde bir dizi adadan meydana gelen Anadolu’nun büyük çoğunluğu sular altındaydı. Evet, dinozorların henüz neslinin tükenmeye başladığı son dönemlerde ülkemizde karasal alanlar oluşmaya başlamıştı ancak dinozorların bu topraklarda yaşayamamasının birtakım sebepleri vardı.

Dinozorlar ülkemizde neden yaşamlarına devam edemedi?

Anadolu coğrafyası her ne kadar dinozorların yaşadıkları son dönemde karasal bölgelere sahip olsa da Geç Kretase Dönem’de dinozorların beslenebilmesi için Anadolu verimli şartlara sahip değildi.

Yalnızca besin bulma sıkıntısı değil karasal ulaşım da bir hayli zordu. Besin sıkıntısı, yaşam koşullarının uygun olmaması gibi sebeplerden ötürü Anadolu coğrafyasında dinozor izlerine rastlamanın neredeyse imkansız olduğunu söyleyebiliriz.

23 yıl önce Kastamonu’da bulunan fosil, bir dinozora mı aitti?

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemal Tunoğlu’nun 70 milyon yıllık bir fosil bulmasıyla akıllarda büyük bir soru işareti oluşmuştu. Acaba bu fosil Anadolu topraklarında yaşamış bir dinozora mı aitti?

Kastamonu’daki Beyler Barajı civarında keşfedilen, büyüklüğüyle herkesi şaşırtan ve heyecanlandıran dinozora benzer bu fosilin karada değil suda yaşayan bir deniz sürüngeni olduğu ortaya çıkmıştı.

Sonuç olarak; dinozorların yaşadığı çağlarda ülkemizin dev su parçalarından oluştuğu ve bugünkü haline gelmesinin uzun bir zaman aldığı düşünülürse yaşadığımız topraklarda dinozorlardan kalıntılar bulunmaması son derece doğaldır.

Kaynaklar: TÜBİTAK, INDEPENDENT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.