enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2659
EURO
34,7491
ALTIN
2.402,68
BIST
10.279,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
11:51 Web yazılımı eğitimlerine başvurular başladı
11:50 Yerel seçim sonuçları ‘Resmi’leşti
11:36 Kocaeli ‘de zabıta ekiplerinden konteyner uyarısı
11:31 Özbekistan Devlet Sanat ve Kültür Enstitüsünden, EÜ İletişim Fakültesine ziyaret
11:29 Yörüklerden Başkan Tugay’a renkli ziyaret
11:28 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İnan Konya Bilim Merkezi’ndeki Çalışmaları İnceledi
11:27 Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları 2023’te küresel çapta %32 büyüyecek
11:23 Etkili bir eğitim programı uygulamanın 7 adımı
11:21 İnegöl Belediyesi Hayvan Pazarı kotra ihalesi yapıldı
11:20 Başkan Duman’dan müjdeli haber: “Belediye Lokantası’nda 4 çeşit yemek herkes için 45 lira”
11:19 Çankaya Belediyesi Çankaya Evleri, yıl boyunca eğitim alan kursiyerlerinin ürettiği çalışmaları Başkentlilerle buluşturdu
11:13 Ege Üniversitesi “Erişilebilir Kampüs” çalışmalarına devam ediyor
11:11 Çankaya Belediyesi Destek Eğitim Merkezi, LGS ve YKS sınavlarına haftalar kala Çankaya Akademi Söyleşilerine başlıyor
11:10 Konak’tan çocuklara diş fırçalamayı sevdiren proje
11:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıllık enflasyon, yaz itibariyle düşüşe geçecektir
10:36 Bakan Yardımcısı İnan, Konya Bilim Merkezi’nde incelemede bulundu
10:20 İstanbul’da ‘Mahzen’de 10 gözaltı!
09:50 İstanbul Boğaz trafiği durdu!
09:38 Mersin’de yeni yollar açılıyor
09:37 Düzce’de kumarhane baskını yapıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’yi Oluşturan ‘Balkanadolu’ Yeniden Keşfedildi

Fransa’da hizmet vermekte olan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ile Türkiye’deki bir grup fosil bilimci, Balkanlar ile Anadolu’yu kapsayan geniş …

Türkiye’yi Oluşturan ‘Balkanadolu’ Yeniden Keşfedildi
23.02.2022
228
A+
A-

Fransa’da hizmet vermekte olan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ile Türkiye’deki bir grup fosil bilimci, Balkanlar ile Anadolu’yu kapsayan geniş çaplı bir araştırmayı tamamladılar. Yapılan çalışmalar sonucunda, aslında yaşadığımız toplaklarda bir kıta daha olduğu ancak bu kıtanın coğrafi değişimlerle sonucunda adeta ‘unutulduğu’ ortaya çıktı.

Yapılan incelemeler sonucunda yeniden keşfedilen kıta, tam olarak Afrika, Asya ve Avrupa’nın ortasına sıkışmış durumdaydı. Kıtanın Eosen Dönemi’nde var olduğu, yani tarihinin bundan yaklaşık 40 milyon yıl öncesine dayandığı tespit edildi. Yaptıkları çalışmanın sonucunu Earth Science Reviews isimli dergide yayımlayan uzmanlar, Balkanatolia ile ilgili hala bazı belirsizliklere sahipler.

Fosiller, Balkanatolia’nın ‘yeniden keşfini’ sağladı

*Sol tarafta Türkiye’yi de içine alan Balkanatolia’nın 40 milyon yıl önceki halini, sağ tarafta ise Balkanatolia’nın bugünkü halini görüyorsunuz.

Bilim insanları, Balkanatolia’nın keşfinde hayvan fosillerinden yararlandılar. Önceki çalışmalara göre Batı Avrupa’daki hayvan popülasyonu, bundan 34 milyon yıl önce Asya’dan gelen hayvanlar nedeniyle değişmişti. İşte bu değişimin nedeninin Balkanatolia olduğu tespit edildi. Öyle ki yaklaşık 50 milyon yıl önce tamamen kendine ait bir popülasyona sahip olan kıta, 40 milyon yıl önce Asya’daki hayvanların yaşam alanı haline geldi. Birkaç milyon yıllık süreç de bu hayvanların Avrupa’ya geçmelerine ve popülasyonları değiştirmelerine yol açtı.

Bilim insanları, yaptıkları çalışmalar sonucunda bir sorunu çözemediler: Öyle ki, Balkanatolia’nın nasıl Afrika’dan ayrıldığı, sonrasında nasıl Avrupa’ya bağlandığı tam olarak bilinemiyor. Bilim insanlarının bu konudaki tahmini şöyle: Yaklaşık 34 milyon yıl önce yaşanan ve Antarktika buzullarının da oluşmasını sağlayan süreç, bu kıtanın çevresindeki su miktarını değiştirdi. Azalan sular, Balkantolia ile Avrupa arasında bir köprü görevi gördü. Sonrasındaki süreçte de Balkananatolia ile Afrika’nın arası yeniden sularla doldu. Hal böyle olunca da Asya’dan Balkanatolia’ya gelen hayvanlar, Avrupa’ya geçme imkanı yakaladı. Ancak bu yalnızca bir ihtimal…

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.