enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7881
EURO
35,0716
ALTIN
2.450,62
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sakatlanan Atlar Neden Vurulur?

Atlardaki kemik kırılmalarının tedavisi ve iyileşme süreci kedi, köpek gibi küçük hayvanlara veya insanlara kıyasla çok daha zordur. Ortalama 500 …

Sakatlanan Atlar Neden Vurulur?
03.04.2022
180
A+
A-

Atlardaki kemik kırılmalarının tedavisi ve iyileşme süreci kedi, köpek gibi küçük hayvanlara veya insanlara kıyasla çok daha zordur. Ortalama 500 kg’lık ağırlığa sahip bu cüsseli hayvanların bacaklarındaki kırıklar farklı türlerde olabilmektedir.

Çatlamasına rağmen parçalara ayrılmayan bir kemiğin tedavisi nispeten basittir. İki parçaya ayrıldıysa ve deride açık bir yaraya neden olduysa tam kırık gerçekleşmiştir. Daha fazla parçaya ayrıldıysa parçalı kırık gerçekleşmiştir.

Bacağının kırıldığından şüphe edilen bir atın röntgeni çekilerek durum tespiti yapılabilir.

Kırılan kemikler kaslarda ve sinirlerde hasara neden olduysa ciddi bir kırık var demektir. Bu bölgede kan akışı bozulabilir ve zamanla yaranın enfeksiyon kapma riski artar. Enfeksiyonu önlemek için verilmesi gereken antibiyotik miktarının atın cüssesiyle doğru orantılı olması gerekir, bu yüzden atlarda enfeksiyonu tedavi etmek bir hayli zordur.

Kırılmanın gerçekleştiği andaki ilk müdahale çok önemlidir.

Bu kadar ağır bir hayvan, dengesini sağlayabilmek için dört ayak üzerinde durmaya çalışacağı için refleks olarak kırık ayağının üzerine basacaktır, bu da kırığın daha da kötüleşmesine neden olacaktır. Oysa kedi ve köpek gibi hayvanlar üç ayak üzerinde durabilirler, ne yazık ki atlar bununla baş edemez.

İyileşme sürecinde kırık bacağın hareket ettirilmemesi oldukça önemlidir.

Hasar alan bölgeye yük binmemesi gerekir fakat atlarda bunun sağlanması oldukça güçtür. Haftalarca yatabilmeleri mümkün değildir. İyileşme sürecinde at, ağırlığını diğer üç bacağına vereceği için sağlıklı toynaklarına fazla yük binecektir, bu da enfeksiyon oluşma riskini artıracaktır.

Filmlerde silahla öldürme sahneleri çok yaygındır fakat bunların genellikle veterinere uzak olan kırsal kesimde ve geçmiş yıllarda yaşandığını hatırlatmakta fayda var.

Atların bacak kırığı tedavisi hâlâ zor olsa da modern tıp sayesinde geçmiştekine kıyasla ölüm oranının azaldığını belirtelim. Tedavi edilemeyecek kadar ciddi bir kırık olduğu görülürse ve iki ayrı veteriner hekim hemfikir olursa iğneyle uyutma tercih edilebilir.

Kaynaklar: 1, 2, 3

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.