enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6102
EURO
36,3868
ALTIN
2.920,83
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Rusya’nın Kontrolden Çıkan Roketi, Dünya’ya Düştü

Rusya, 27 Aralık 2021 tarihinde ülkenin yeni ağır yük fırlatıcılarından birisi olan Angara A5 isimli roketini test uçuşu amacıyla fırlatmıştı …

Rusya’nın Kontrolden Çıkan Roketi, Dünya’ya Düştü
06.01.2022
176
A+
A-

Rusya, 27 Aralık 2021 tarihinde ülkenin yeni ağır yük fırlatıcılarından birisi olan Angara A5 isimli roketini test uçuşu amacıyla fırlatmıştı. Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Plesetsk Uzay Üssü’nden fırlatılan roket, beraberinde bir de maket uyduya yer veriyordu. Roket fırlatıldıktan kısa bir süre sonra roketin motoru arızalandı.

Roketin üst kademesi olan Persei’nin motorunun arızalanması sonucunda Persei, alçak yörüngede mahsur kaldı. İşte roketin 27 Aralık tarihinde alçak yörüngede mahsur kalan bu parçasının bugün Dünya’ya çakılması bekleniyordu. İşin kötü tarafıysa, roket parçasının ne zaman veya nereye çakılacağının bilinmiyor olmasıydı. Persei, geçtiğimiz saatlerde Dünya’ya çakıldı.

Roketin büyük bir bölümü yanarak yok oldu

Kontrolden çıkan Rus roketinin parçasını bir süredir takip eden astronom Jonathan McDowell, aracın gece 00.08 sularında atmosfere giriş yaptığının doğrulandığını açıkladı. Pasifik Okyanusu’nun ortasında atmosfere giriş yapan Persei’nin büyük bir kısmı, atmosfere giriş yapmasıyla birlikte oluşan sıcaklıktan dolayı yanarak yok oldu.

Çeşitli kaynaklara göre 4 tonluk roket parçasından geriye kalan ufak parçalar, Pasifik Okyanusu’nun güneyine düştü. Roket parçasının nereye ve ne zaman düşecek olması kesin bir şekilde tahmin edilememiş olsa da bazı uzmanlar. Parçanın muhtemelen Pasifik Okyanusu’na düşeceğini belirtmişlerdi. Neyse ki roket beklendiği gibi karaya değil, okyanusa düştü.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.