Nasuh tevbesi (tövbesi) sık sık aranan konular arasında. Nasuh kelimesi, ‘hâlis, katışıksız’ mânası taşıdığı gibi ‘düzeltici, onarıcı’ anlamına …
Nasuh tevbesi (tövbesi) sık sık aranan konular arasında. Nasuh kelimesi, ‘hâlis, katışıksız’ mânası taşıdığı gibi ‘düzeltici, onarıcı’ anlamına da geliyor. Peki, Nasuh tevbesi nedir? Nasuh tövbesi okunuşu, nasıl yapılır? İşte Nasuh tevbesinin anlamı
NASUH TEVBESİ NEDİR?
Tövbe (=Tevbe): Sözlükte “dönmek” demektir. Istılahta ise kabahatinden, kabahat olduğu için pişmanlık duyarak vazgeçmek ve vicdanında meydana gelen çirkinliğinden dolayı terk etmek anlamına gelir. (Ragıb el-isfehani, el-Müfredât, s. 83) Tövbe, günah duygusuyla, benliğin bir hesaplaşması ve kişinin kendisini yenilemesidir. Bu anlamda tövbe, Allah’ın gazabından lütfuna, hesabından rahmet ve inayetine sığınma demektir.
Nasuh tövbesi içten, samimi ve halisane yapılan Kur’anî bir tövbedir. Tövbe-i nasuh, hüsn-i niyet, hulus-i kalp, ciddi ve yürekten tövbede bulunmak demektir.
NASUH TERİMİNİN ANLAMI
Nasuh terimi Tahrîm Suresi’nde de geçmektedir. Tahrîm Suresi’nin tefsirinde nasuh için şu ifadeler yer almaktadır.
Bu âyette yapılması istenen tövbenin nasıllığıyla ilgili olarak kullanılan nasûh kelimesi, “hâlis, katışıksız” mânası taşıdığı gibi “düzeltici, onarıcı” anlamına da gelir; nush kelimesi de bu mânalarla bağlantılı olarak “öğüt vermek, nasihat etmek” demektir. Âyetteki ifade, tövbenin tam mânasıyla pişman olma ve bir daha pişman olduğu o işe dönmeme azmini içermesi gerektiğini göstermektedir (Zemahşerî, IV, 117). Kelimenin bu sözlük anlamları ve tövbede aranan şartlar dikkate alınarak meâlde bu kelime “içtenlikle ve kararlılık içinde” şeklinde çevrilmiştir. Böyle bir içtenlik ve kararlılıkla yapılan tövbeye de İslâmî kaynaklarda tevbe-i nasûh denilmiştir (tövbe hakkında bk. Nisâ 4/17-18; Tevbe 9/117; Furkan 25/70-71; buradaki nûr kelimesi ve “sağ yanlarından” ifadesinin açıklaması için bk. Hadîd 57/12; 9. âyetin açıklaması için bk. Tevbe 9/73).
NASUH TÖVBESİ DUASI
“Allahümme ente rabbi la ilahe illa ente halakteni ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve va’dike mesteta’tü euzu bike min şerri ma sana’tü ebubü leke bi ni metike aleyye ve ebuü bizenbi fağfir li feinnehu la yağfirüzzünube illa ente”
Diyanet İşleri, Gündem, Haberler