enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
21°C
İstanbul
21°C
Hafif Yağmurlu
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
20:28 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Ders Atölyeleri ve Teknoloji Atölyeleri Mezuniyet Şöleni’ne katıldı
19:36 Postacılar finali Hakkari’de yaptı
19:20 TBMM’de gündem bu hafta da yoğun
19:07 Bursa’da sera örtüleri yenileniyor
19:06 HÜRJET Efes Tatbikatı’nda
18:57 Başkan Tugay CHP’nin ‘Büyük Emekli Mitingi’ne katıldı
18:52 Nevşehir Belediyesi’nin ‘Mobil Tahsilat Ofisi’, özellikle vergi dönemlerinde veznelerde yaşanan yoğunluğu azaltmak ve vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla faaliyete başlıyor
18:39 Yeşilay, 74. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 25 Mayıs Günü İstanbul’da Gerçekleştirdi
17:38 CHP’li Milletvekili Yontar’dan ‘Fahiş Fiyatlar Kanunu’ tepkisi
17:36 İzmit’te tarımsal kalkınmaya fide desteği
16:50 Bakan Şimşek: Konut erişilebilirliği kolaylaşacak
16:36 BUYSAD’dan ‘Slow Food’ hamlesi çağrısı
16:20 Yeşilay’da ‘Dinç’ yönetim
15:20 Fırat Kalkanı’nda 3 terörist etkisiz!
14:40 Konak’tan yenidoğan bebeklere ‘hoş geldin’ hediyesi
14:39 Hisarcıklıoğlu’dan Bilişim Fuarı’na tam not
14:20 Edirne’de 21 düzensiz göçmen yakalandı
13:20 Bu koridor Avrupa’nın önemli parçası olacak… Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak
13:01 Çeşme Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, ilçenin dört bir yanında yol bakım, onarım ve yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
13:00 Başkan Ünsal: Tarihi mirasımızı en güçlü şekilde geleceğe taşıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mümkün Olduğunca Uzun Yaşamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Tarih öncesi zamanlardan beri insanlığın en büyük savaşı ‘ölüm’ gerçeğiyle olmuştur. Pek çok kişi ölüme kafa tutmanın yollarını aramış; sonsuza …

Mümkün Olduğunca Uzun Yaşamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?
30.04.2022
174
A+
A-

Tarih öncesi zamanlardan beri insanlığın en büyük savaşı ‘ölüm’ gerçeğiyle olmuştur. Pek çok kişi ölüme kafa tutmanın yollarını aramış; sonsuza kadar olmasa da sağlık bir şekilde uzun yıllar boyunca yaşamak adına pek çok araştırma yapılmıştır. Hatta Gılgamış Destanı gibi pek çok kadim metine konu olan bu arayış, kimya biliminin temellerini atan simyanın da hedeflerinden birisi olarak öne çıkmıştır.

Ölümsüzlük hayallerini bir kenara bırakacak olursak, uzun yıllar sürecek sağlıklı bir ömrün sırrı genlerimizde saklıdır. Ancak genler, uzun bir yaşama sahip olmak için tek başına yeterli değildir. Genlerin yanında beslenme biçimimiz de daha uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşamamızda son derece etkin bir rol oynar. Yeni bir araştırmaya göreyse uzun ve sağlık bir ömür, spesifik bir beslenme formülü ile mümkün olabilir.

Bireysel farklılıklarımız, beslenme şeklimizde belirleyici rol oynuyor

ABD’deki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Gerontolog Valter Longo’ya göre oruç tutmak ve diyet yapmak için optimal bir formül uygulamak, bireysel yaşam sürelerimizi en üst düzeye çıkarmak adına en iyi şansımız olabilir. Bu formülün nasıl olabileceğini bulmak isteyen Longo ve Wisconsin Üniversitesi’nden meslektaşı Rozalyn Anderson, çeşitli canlılarda uzun ömür ve beslenme ile ilgili literatürü araştırdı ve bunların hepsini kendi türümüzle ilişkilendirdi.

Kısa ömürlü türlerde besinler, açlık, genler ve uzun ömür arasındaki bağlantıyı inceleyen ekip, bu bağlantıları, asırlık olanlar da dahil olmak üzere primatlar ve insanlar üzerindeki klinik ve epidemiyolojik çalışmalarla ilişkilendirdi.

Bu noktada tabii ki de tek bir beslenme yönteminin, her vücut bünyesi için geçerli olan bir yaklaşım olarak kabul edilmesi mümkün değil. Nasıl ki beslenme alışkanlıklarındaki varyasyonlar, basit mikroplardan solucanlara ve bizim gibi memelilere kadar diğer türlerin sağlığı için bir dizi artı ve eksi getiriyorsa, genlerdeki ve gelişim aşamalarındaki bireysel farklılıklarımız da farklı gıda maddelerinin riskleri ve faydaları için belirleyici rol oynar. Mesela, 65 yaşından büyük kişilerin, vücutlarının vücut kütlesini azaltacak ve giderek artan kırılganlığa karşı korunmak adına beslenmelerine biraz daha fazla protein eklemeleri gerekebilir.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kırmızı eti hayatımızdan çıkarmak gerekiyor

Bu ihtiyaçların ne olduğunun bireylere göre özel olarak belirlenmesinin en efektif yolu ise alanında uzman bir sağlık uzmanı ile çalışmak. Ancak bunun için bir sağlık endüstrisinin de iyi beslenmenin özellikleri konusunda bilimsel bir fikir birliği ile bilgilendirilmesi gerekir ki söz konusu yeni araştırmanın ve daha eski pek çok araştırmanın amacının da tam olarak bu olduğu söylenebilir.

Longo ve Anderson’ın mevcut literatürle ilgili çalışması, bu konudaki tartışmaları harekete geçirebilecek uzun ömürlü diyetler alanında devam eden araştırmalar için sağlam bir temel sağlamayı ve sağlık uzmanlarına gerçekten daha uzun ömür sağlayacak, kanıta dayalı bir diyet sunabilmeyi amaçlıyor. Böyle bir beslenmenin detaylarının belirlenmesi için daha fazla araştırmaya gerek olsa da, yeni araştırma, beslenmemizde odaklanmamız gereken yiyecek türlerini oldukça açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Longo’ya göre, iyi miktarda rafine edilmemiş karbonhidrat, bitki bazlı proteinler ve yeterli miktarda bitki bazlı yağ, enerji ihtiyacınızın yaklaşık olarak üçte birini karşılamak için tam da ihtiyacınız olan beslenmenin temelini oluşturuyor.

Konuya dair Longo, böyle bir diyetin çok sayıda baklagilleri, kepekli tahılı ve sebzeyi; yeterli düzeyde düşük şeker, rafine tahıllar, fındık ve zeytinyağını; biraz da balık ve bitter çikolatayı kapsadığını belirtiyor. Öte yandan Longo, diyette kırmızı et ve işlenmiş ete yer olmadığını, beyaz etin ise düşük seviyede yeterli olduğunu da sözlerine ekliyor.

Ne yediğimiz kadar ne zaman ve nasıl yediğimiz de önemli

Uzun yıllar sağlıklı yaşamak istiyorsak, ne yiyeceğimize ek olarak yediklerimizi ne şekilde ve ne zaman yediğimiz de büyük önem arz ediyor. Buna göre beslenmenin, her üç ila dört ayda bir beş günlük bir oruç döngüsüne girecek şekilde, 12 saatlik bir zaman diliminde gerçekleşmesi için zamanlama yapmak, kan basıncını kontrol altında tutmaya ve insülin direnci risklerini düşürmeye yardımcı oluyor.

Araştırmaya ilişkin olarak Longo, yüzyıldan fazla zamandır yapılan sayısız araştırmaya dayanan bir yaklaşımın benimsenmesiyle, beslenme önerileri ve gelecekteki araştırmalar için sağlam bir temel oluşturan uzun ömürlü bir diyetin tanımlanabileceğini ifade ediyor. Özetle kırmızı et yemeyi sınırlandırmak, bitkisel protein alımını artırmak ve ara sıra kısa süreli oruçlarla yemeklerle aramıza mesafe koymak; uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarı gibi görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.