enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2455
EURO
34,8130
ALTIN
2.419,77
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
SON DAKİKA
20:21 Düzce’de hakimiyeti kaybederek yoldan çıktı! 3 yaralı
20:20 AKYA’nın seri üretimine geçildi
18:22 Kaymakam Atilla Kantay’dan Başkan Ferdi Zeyrek’e ziyaret
18:06 Başkan Aydın: “Bursaspor eski günlerine kavuşacak”
17:50 Bingöl’de jeotermal enerji potansiyeli görüşüldü
17:25 Ekrem İmamoğlu: Biz, Sizlerin Şehri Emanet Ettiği İnsanlarız; Emanete İhanet Edilmez
17:23 Ghost of Tsushima: Director’s Cut’ı DLSS 3 ve Reflex ile deneyimleyin!
17:20 Cavit Çağlar’dan Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret
16:36 Osmangazi’de metruk bina mesaisi    
16:20 Başkan Zeyrek: “Hata yapan bensem, benim de yanlışlarımı yazın”
16:08 Geleceğin fuarı WENERGY EXPO kapılarını açtı
16:07 İmamoğlu’ndan Güzel’e tebrik ziyareti
16:06 Tank avcısı OMTAS Kara Kuvvetleri’nin envanterinde
16:01 “Fide Bizden Ürün Sizden” kampanyasına yoğun ilgi
16:00 Torbalı’da öğrenciler ve emekliler başta olmak üzere vatandaşların hem lezzetli hem de hijyenik yemeklere uygun fiyata ulaşabilmesi için Kent Lokantası projesi hayata geçiriliyor
15:58 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Samsun’un en büyük engelsiz parkını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk”
15:57 Ekrem İmamoğlu, Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel’e tebrik ziyaretinde bulundu
15:55 Senenin en büyük teknoloji etkinliği “Microsoft BuildAI: Yapay Zeka Günü”nde yazılımcılar ve teknoloji dünyasının liderleri buluştu
15:37 Fen İşleri ekiplerinden hummalı çalışma
15:36 Bakan Koca: Onaylı randevu dönemi hizmeti kolaylaştıracak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kepler’in Verilerinden Jüpiter’in Kayıp İkizi Çıktı

Gök bilimciler yeni ötezegenler ve olası yaşanabilir gezegenleri bulmak için incelemelerini uzay teleskoplarının elde ettiği veriler üzerinden …

Kepler’in Verilerinden Jüpiter’in Kayıp İkizi Çıktı
03.04.2022
184
A+
A-

Gök bilimciler yeni ötezegenler ve olası yaşanabilir gezegenleri bulmak için incelemelerini uzay teleskoplarının elde ettiği veriler üzerinden yürütmeye devam ediyor. Bu konuda başarılı işlere imza atan Kepler Uzay Teleskobu ise emekliliğinin üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen elde ettiği verilerle hala yeni keşiflerin altına imzasını atmayı başarıyor.

Kepler Uzay Teleskobu, uzayın sonsuz boşluğunda 2018 yılına kadar yaptığı keşiflerle çok sayıda ötegezegen keşfetmişti. Kepler Uzay Teleskobu’nun yıllar önce kayıt altına aldığı verileri günümüzde incelemeye devam eden araştırmacılar, teleskobun ilginç bir şekilde Jüpiter’e oldukça fazla benzeyen bir ötegezegen keşfetmiş olduğunu fark etti.

Kepler Uzay Teleskobu, bu gezegeni bulmak için adeta ‘kendini aştı’

Araştırmacılar Kepler’in 2016 yılında elde ettiği verileri incelerken oldukça ilginç bir şeyle karşılaştı. Kepler Uzay Teleskobu, o yıl içerisinde yaptığı keşiflerde normalde kullanmadığı bir yöntem kullanarak Jüpiter ile neredeyse her açıdan aynı olan bir gezegenin verilerini kayıt altına almış. Kepler’in görev süresi boyunca 2.600’den fazla ötegezegen keşfettiği ve bunları bir gezegenle aramızdan geçen gezegenin neden olduğu yıldızların parlaklık düşüşlerini tespit ederek yaptığı biliniyordu. Kepler’in K2-2016-BLG-0005Lb adı verilen bu gezegen keşfinde ise farklı bir yöntem kullandığı ortaya çıktı.

Gezegen çok uzaktaydı ve teleskobun bu gezegeni keşfedilmesi oldukça zordu ancak Kepler, büyük kütleli bir cismin gezegenle aramıza girmesi sonucu ‘yerçekimi merceği’ adı verilen yöntemle bu keşfi gerçekleştirebildi. Araştırmacıları büyük bir şaşkınlığa uğratan ise hem Kepler’in yerçekimi merceği yöntemini kullanabilmesi hem de gezegenin Jüpiter’e olan benzerliği oldu. Jüpiter’in kayıp ikizini keşfedilmek için Kepler, başka bir gezegenin aramıza girmesini bekledi ve yerçekimi merceği yöntemi adı verilen bu teknikle diğer gezegeni bir nevi büyüteç olarak kullanarak keşfini gerçekleştirdi. Araştırmacılar “Kepler’in bu tekniği kullanmak için tasarlanmadığını ve bunu yapmış olmasının oldukça şaşırtıcı olduğunu” söylüyor.

17.000 ışıkyılı uzaklıktaki Jüpiter’in kayıp ikizi!

Öte yandan Kepler’in normalde yapmayacağı davranışları yaparak keşfettiği gezegene dönecek olursak; tıpkı keşfedilme aşaması gibi kendisi de oldukça ilginç. Jüpiter’in Güneş’e uzaklığıyla benzer bir şekilde kendi yıldızından uzak durmayı tercih ediyor. Gezegenin kütle olarak da Jüpiter ile hemen hemen aynı olması onu daha da ilginç kılıyor ancak uzaklığı sebebiyle şimdiye kadar hiçbir şekilde kendisini göstermemiş.

Şimdi Dünya’dan 17.000 ışıkyılı uzakta olan yeni gezegen ve çok daha fazlası için Kepler’in başladığı bu işi Roman ve Euclid devralacak. Araştırmacılar, Roman ve Euclid uzay teleskoplarını bu tür işler için optimize ederek, Kepler’in başlattığı gezegen sayımının tamamlanmasını sağlayacak.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.