enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Açık
31°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
13:20 Kocaeli Büyükşehir Konservatuvarı’nda yılsonu heyecanı
12:50 TBF yönetiminden Başkan Zeyrek’e ziyaret
12:36 İBB’den Yenimuhacır’a 1250 adet hibe akıllı sayaç
12:08 İBB plajları yaz sezonuna hazır
12:07 Aracını satan adam parayı, aracını da geri alamadı
12:06 Büyükkılıç, Akar ve Karadağlı, tiyatro söyleşisinde gençlerle buluştu
12:00 Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, vergi ödemelerinin son gününde Mali İşler Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlarla bir araya geldi
11:58 Muğla Büyükşehir Belediyesi Wi-fi Hizmetinden 5 Ayda 40 Bin Kişi Yararlandı
11:57 KOSKEM, 2024 yılı deniz sezonuna hazır
11:55 Başkan Altay LGS’ye Girecek Öğrencilere Başarılar Diledi
11:54 9. Bilim ve Fikir Festivali’nde liseli gençler projeleriyle yarıştı
11:39 Karşıyakalılar istedi, Yıldız Başkan yaptı Üretici ve tüketici artık ayda iki kez buluşacak
11:36 Bilecik’te seyir halindeki otomobil alev alev yandı
11:20 Başkan Engin: “Siz mevcut anayasaya uyun o halka yeter!”
11:15 Encümen’de kiralama ihaleleri yapıldı
11:14 Başkan Mutlu Sosyal Demokrasi Derneği’nin panelinde konuştu “Kimse kendini öteki hissetmesin istiyoruz”
11:13 Usta şair Nâzım Hikmet Kültürpark’ta anılacak
11:11 İzmir’de fuar bereketi Lezzet ve teknolojiyi buluşturan iki fuar 18 bin ziyaretçiyi ağırladı
11:10 Başkan Tugay’dan turizm mesajı “Torunlarımızın yaşayacağı Çeşme’yi hayal ederek adım atmalıyız”
11:06 Çevre Haftası Kocaeli’de dolu dolu kutlanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kanagawa Dalgası’nın Hikayesi Nedir?

Günümüzde dijital sanatın ilerlemesi ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte çizim alanında büyük gelişmeler gördük. Kendi kendine sanat eserleri …

Kanagawa Dalgası’nın Hikayesi Nedir?
18.08.2022
159
A+
A-

Günümüzde dijital sanatın ilerlemesi ve yapay zekanın gelişmesiyle birlikte çizim alanında büyük gelişmeler gördük. Kendi kendine sanat eserleri üreten yapay zekayı buna örnek olarak gösterebiliriz. Fakat bu gelişmenin bize kazandırdığı çok sayıda sanatçı ve eserle birlikte artık yeni neslin eskiyle yeniyi karıştırması göze çarpıyor.

Bu bağlamda sanat alanında efsane olarak anılan eserler fark edilmeden geçiliyor. Biz daha çok çizim alanından bir örneğe değinecek olsak da Beethoven’ın Für Elise parçasının birçok evde kapı zili olmasını örnek göstermeden geçemeyeceğiz. Asıl konumuz ise herkesin en az bir kere gördüğü fakat detaylarına hâkim olmadığı Büyük Dalga.

Nedir bu Kanagawa’nın Büyük Dalgası?

Orijinal ismi Kanagawa Oki Nami Ura olan ve Katsushika Hokusai tarafından yapılan bu eser, aslında Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası (Fugaku Sanjurokkei) serisinin bir parçası. Bunun yanında sanılanın aksine eser kâğıt üzerine çizilmemiş, ukiyo-e ismiyle anılan ve oldukça zor olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz bir ahşap baskı yöntemiyle ortaya çıkarılmıştır.

Dalgaların üzerinde görebileceğiniz indigo ve Prusya mavisi, o dönemde oldukça yeniydi ve dışarıdan ithal edilmişti. Bu da eserin başlarda ayırtıcı özelliklerinden biri oldu. Yine de kendi zamanında pek tutmadığını söyleyebiliriz. Onun sebebi de tıpkı bugün olduğu gibi erotizm ve çıplaklık içeren şeylerin daha çok talep görmesi.

Buradan ukiyo-e sanatının nasıl aşamalar barındırdığını görebilirsiniz:

Eserin barındırdığı nesneler bakımından oldukça sade olduğunu görüyoruz:

Uzun gemiler, büyük dalgalar ve arkada Fuji Dağı olmak üzere 3 öğenin bulunduğu eserde gördüğümüz gemiler balıkçılık için kullanılıyordu. Dalgaların da bu gemilere zorlu dakikalar yaşattığı açıkça görülüyor. Dalgaların ardında ise sakince duran ve karla kaplı Fuji Dağı göze çarpıyor.

Biraz da detaylara bakalım:

Dalgaların üst kısımlarının pençeye benzediğini söyleyebiliriz. Bunun yanında bu pençeye benzeyen figürlerin altına baktığımızda Fuji Dağı’na doğru kar yağıyormuş gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. 1831 yılında ortaya çıkan eserde dalgaların bu görünüşü, aslında dışarıdan gelen işgallere karşı korumaları gereken Japonya’yı tehdit etmelerini gösteriyor olabilir.

Ya da daha genel bir bakış açısı edinerek gemilerin üstüne düşmek üzere olan bu dalganın, doğanın insan karşısındaki ebedi üstünlüğünü simgelediğini söyleyebiliriz. Ne de olsa insan icatlarının doğada (suda) nasıl zorlandığını görmek pek de zor değil. Dağın uzaklığı da kurtulup kurtulmayacakları konusunda pek de umutlu olmamamız gerektiğini gösteriyor.

Bir de Fuji Dağı’na bakalım:

Hava fırtınalı gibi görünmesine rağmen aydınlık ve dağın arkasında bir gölge görünüyor. Bu da ışığın, çizime bakanların, yani bizlerin arkasından vurduğu anlamına geliyor. Fuji Dağı’nın genel anlamda Japon kültüründe inanç ve adanmışlığı temsil ettiğini de söyleyelim.

Son olarak sol üstte Hokusai’nin ikili imzası bulunuyor:

Bunlardan kutu içinde olan, eserin adını ve hangi seriden (Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası) olduğunu gösterirken yandaki imzada Hokusai’nin kendi ismini gösteren imzası bulunuyor. Burada adını Litsu’ya çevirdiğini de belirtiyor.

Dalgaların Japonya’yı tehdit etmesi konusunu biraz açalım:

Shibai Kyogen
  • Edo döneminde bir tiyatro sahnesi

Japonya, 17.yüzyılın başlarında Edo (şimdiki adıyla Tokyo) dönemine girmiş ve kendisini diğer ülkelerden izole etmişti. Bunun yanında ülkeye giriş ve çıkışları sıkı bir şekilde yasaklamıştı. Bu sırada çevresindeki zorlu deniz de işgallere karşı korunmasına katkı sağlıyordu. Eserdeki dalgalar bu konuda doğaya güvenmenin ne kadar tutarlı olduğuna yönelik göndermeler yapıyor olabilir. Ne de olsa dev dalgalar ülkenin sonunu da getirebilirdi.

1853 yılına gelindiğinde Japonya’nın izolasyonu yıkılmaya başladı. Bu tarihte Amerika gemileri, Tokyo limanına yaklaştı ve yaklaşık 200 yıldır kenara atılmış durumda olan ticareti tekrar kurmayı talep etti. Birtakım olayların ve görüşmelerin ardından Japonya’nın 200 yıldır kendine sakladığı sanatı artık dünyaya açıldı.

1860 yılına doğru baskılar Avrupa’da görülmeye başlandı ve böylece geç olsa da Kanagawa Dalgası kendini gösterebildi:

  • Amerikalıların Japonya’ya gelişini gösteren, 1853 yılında yapılmış bir baskı

Bu baskıyı gören Avrupalılar, eseri tamamen bir Japon işi olarak nitelendirmiş olsalar da aslında Batı’dan da elementler bulunduruyor. Bu bağlamda ilham alınan batı ülkelerinin başında Hollanda geliyor. Herhangi bir din yayma gibi bir amacı olmaması, Hollanda’yı Japonya nezdinde bir nebze güvenilir kıldı. Bu bağlamda yılda 1-2 ticaret gemisinin limana gelmesine izin verildi.

Buradaki alışverişlerden fazlaca faydalandığı görülen Hokusai’nin eserlerinde de Hollanda’daki anlayışla örtüşen öğeler görüldü. Alt seviyelere yerleştirilmiş ufuk noktası bunlardan biri. Aşağıda benzer bir örneği görebilirsiniz.

Jacob van Ruisdael

Peki nerede görebiliriz bu eseri?

Çok sayıda baskısı yapıldığı için aslında “orijinali şurada” demek yanlış olacaktır. Fakat orijinal boyutlarında olan eserin kopyaları Dünya genelindeki farklı büyük müzelerde sergileniyor. New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi bunlara bir örnek.

Kanagawa’nın Büyük Dalgası eseri Japonya’nın en çok bilinen eserlerinden. Dâhil olduğu serinin diğer üyelerinin birkaçına da bakalım:

Under the Mannen Bridge at Fukagawa

Fujimigahara in Owari Province

Sekiya Village on the Sumida River

Tago Bay near Ejiri on the Tōkaidō

Büyük Dalga ismiyle bildiğimiz eserin, Van Gogh’un Starry Night isimli tablosuna ilham kaynağı olduğu söyleniyor:

Van Gogh’un Japon sanat anlayışını ve Hokusai’nin eserlerini sevdiği biliniyor. Hatta kardeşi Theo’ya yazdığı bir mektupta Büyük Dalga’yı övdüğü de görülüyor. Bu bağlamda The Starry Night isimli eserinde de Büyük Dalga’dan ilham aldığı iddia ediliyor. Sanatçının Hokusai’ye oldukça ilgi duyduğunu düşündüğümüzde bu gayet mümkün.

Eser hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.