enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5257
EURO
34,9923
ALTIN
2.437,29
BIST
10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C

Kafatası Olmadan Doğan Bebek, Yapay Kafatası ile Kurtuldu

Teknolojinin son raddesine kadar kullanıldığı tıp dünyasında üç boyutlu yazıcılar ile basılan biyolojik parçalar, hayatımızda giderek daha fazla …

Kafatası Olmadan Doğan Bebek, Yapay Kafatası ile Kurtuldu
16.08.2022
129
A+
A-

Teknolojinin son raddesine kadar kullanıldığı tıp dünyasında üç boyutlu yazıcılar ile basılan biyolojik parçalar, hayatımızda giderek daha fazla yer ediniyor. Üç boyutlu baskı yönteminin kullanıldığı en ekstrem vakalardan biriyse geçtiğimiz günlerde paylaşıldı. Polonya’da kafatası olmayan bir bebek için yapay bir kafatası üretildi.

Geçtiğimiz şubat ayında gerçekleşen olayda söz konusu bebek, olması gerekenin sadece beşte biri oranda kafatasıyla dünyaya geldi. Bunun üzerine Katowice’deki Upper Silesian Çocuk Sağlığı Merkezi’ndeki cerrahlar ve Polska Foundation kurumunun acil talebi üzerine Varşova merkezli üç boyutlu baskı şirketi Sygnis harekete geçti. Oluşturulan yapay kafatası şu şekildeydi:

Bebek için üretilen kafatası:

Sygnis, bebeğin dosyaları kendilerine ulaştıktan sonra iki mühendisin bebek için gerekli olan kafatasını basmaya başladığını belirtti. Şirket, bebeğin sağlığını riske atmamak için de iki farklı teknoloji kullandıklarını paylaştı. Kafatasının ilk modeli seçici lazer sinterleme (SLS) teknolojisi ile 24 saatte basılırken, ikinci model ise ışığa duyarlı reçinelerin katman katman sertleştirilmesini kapsayan SLA teknolojisi ile 8 saatte basıldı.

SLA teknolojisi ile yapılan baskı, önce uzmanlar tarafından kafatasının analizi ve değerlendirilmesi için yapıldı. Bunun ardından ekip, SLS teknolojisi ile bebeğe yerleştirilecek kafatasını baskılamaya başladı. Bebeğin ameliyatı için 4 günlük bir zaman dilimi olduğu paylaşılırken, kafatasının gelen talepten 26 saat sonra hazır edildiği aktarıldı.

Olayın detayları henüz yeni paylaşılırken, uzmanlar kafatasının yerleştirildiği bebekte gelecekte birkaç tedavi yapılması gerekeceğini paylaştı. Zira doğumunda kafasında bulunan 5’te 1’lik kafatası kısmı, sürekli gelişmeye ve değişmeye devam edecek. 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.