enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6171
EURO
36,3320
ALTIN
2.922,32
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Kabakulak nedir? Kabakulak virüsü nasıl bulaşır? Kabakulak belirtileri nelerdir?

Çocukluk çağında görülen kabakulak aslında bir virüs hastalığıdır. Tükürük bezlerine tutunan bu virüsler çok ciddi komplikasyonlara neden olmaz …

Kabakulak nedir? Kabakulak virüsü nasıl bulaşır? Kabakulak belirtileri nelerdir?
09.02.2022
254
A+
A-

Çocukluk çağında görülen kabakulak aslında bir virüs hastalığıdır. Tükürük bezlerine tutunan bu virüsler çok ciddi komplikasyonlara neden olmaz ancak bağışıklığı düşük çocuklarda bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kabakulak kendini fiziksel olarak da belli eder. Kabakulak nedir? Kabakulak virüsü nasıl bulaşır? Kabakulak belirtileri nelerdir?

Virüsler enfeksiyon yoluyla bulaştıktan sonra vücutta farklı alanlara tutulur. Bunların bir çeşidi de tükürük bezlerine tutunan ve sonucunda kabakulak olarak adlandırılan hastalığa yol açmasıdır. Çünkü tükürük bezlerine tutunan virüsler şişmeye başlar. İçerde artan iltihaplanma kulak altı ya da çene altında şişliğe neden olur. Bu nedenle kabakulak denir. Bu iltihaplanma miktarı artıkça sinir sistemini hasar alabilir. Çünkü tükürük bezleri sinirlere bağlanır. Özellikle omurilikten çıkan ilk sinir damarlarına bağlıdır. Bu yüzden burada iltihaplanma artıkça sadece kulağa ya da tükürük bezine değil aynı zamanda beyne ve omuriliğe de hasar verebilir. Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır. Çünkü hastalığa RNA virüsleri neden olur. Bu yüzden kabakulak olan kişinin kullandığı her şey dezenfekte edilip karantinaya alınmalı. Çocukluk çağı olmasının nedeni de iki haftada belirtilerini gösteren bir hastalık olduğundan çocuklar bu hastalığı okullarda ya da oyun parklarında hızla yayar. Yetişkinlik ve bebeklik döneminde nadiren yaşanır. 

kulak altında görülür bu yüzden adı kabakulaktır

KABAKULAK NASIL BULAŞIR?

Viral virüse maruz kalmış kişilerden kişilere kolayca geçer.

Hapşırma ve öksürme virüsün yayılmasını artırır. 

Ağzı ve burun yoluyla bulaştığından temas riski çoğaltır. 

Bunun yanı sıra hastanın kullandığı bütün eşyalarda virüs olabilir.

Hava yoluyla bulaşır.

virüslerin tükürük bezine yerleşmesiyle görülür

KABAKULAK BELİRİTLERİ NELERDİR?

  1. Virüse maruz kalmış kişide belirtiler 2 haftaya yayılarak ortaya çıkar. Önce ara sıra soğuk ya da sıcak titremeler yaşanır. 
     
  2. Vücudun sıcaklığı aniden yükselir ve düşer.
     
  3. Hasta sürekli yorgun ve stresli görünür.
     
  4. Sinirleri etkilediğinden asabi bir karakter giderek artar. Çocuklarda huysuzluğa neden olur.
     
  5. İdrar koyu renkte olurken dışkıda ishal meydana gelir. 
     
  6. Bütün kemik ve eklemlerde ağrı yaşanır.
     
  7. En yaygın belirti ise bir hafta sonra verir. Kulak ya da çene altında şişlik oluşur. Bu yüz yapısını bile bozabilir. 

kabakulak bebeklere nadir olarak görülür

KABAKULAK TEDAVİSİNDE NE YAPILIR?

Kesin bir tedavisi yoktur. Bunun için sadece normal gribal enfeksiyonda verilen ateş düşürücü ve ağrı kesici verilir. Düzenli bakım ve sağlıklı beslenme ile kısa sürede atlatılabilir. Ancak bağışıklığı düşük olanların mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir. Çocuklukta ağır atlatılan kabakulak kısırlığa yol açabilir. Bu yüzden doktor kontrolünde tavsiye edilen bir tedavi uygulanmalı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.