enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2581
EURO
37,6075
ALTIN
2.911,11
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Jüpiter, Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Değil?

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev …

Jüpiter, Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Değil?
26.07.2022
141
A+
A-

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.

Bilmeyenler için Jüpiter, aslında bir halkaya sahip durumda. Fakat bu halka genellikle arkasından Güneş ışığı vurmadıkça gözlemlenebilir boyutlarda değil. Halka, son olarak James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğrafla görülmüştü. Peki bu halka, neden Satürn’ün halkaları gibi görülebilir değil?

Cevap, Jüpiter’in devasa uydularında:

Planetary Science Journal’a kabul edilen yeni araştırmaya göre bu sorunun cevabı, Jüpiter’in uydularında saklı durumda. Araştırmaya göre Jüpiter’in Ganymede, Callisto, Io ve Europa uyduları, kütle çekimleri ile gezegen etrafında kaya ve toz gibi cisimlerin birikmesini engelliyor. Üstelik oluşturulan simülasyonlara göre gezegen, uyduları sayesinde Satürn kadar büyük halkalara hiçbir zaman sahip olmayacak.

Jüpiter’in şu andaki mevcut silik halkası ise uydulara çarpan gök cisimlerinden uzaya sıçrayan toz ve parçacıklardan oluşuyor. Satürn’ün halkalarıysa bundan farklı olarak toz, kaya ve en önemlisi buz parçalarına yer veriyor. Bu parçaların gezegene çarpan asteroidler veya Satürn’ün yer çekimi nedeniyle gezegene çarpan büyük, buzlu bir uydunun parçalanmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.