enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2308
EURO
34,7878
ALTIN
2.416,99
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
SON DAKİKA
18:22 Kaymakam Atilla Kantay’dan Başkan Ferdi Zeyrek’e ziyaret
18:06 Başkan Aydın: “Bursaspor eski günlerine kavuşacak”
17:50 Bingöl’de jeotermal enerji potansiyeli görüşüldü
17:25 Ekrem İmamoğlu: Biz, Sizlerin Şehri Emanet Ettiği İnsanlarız; Emanete İhanet Edilmez
17:23 Ghost of Tsushima: Director’s Cut’ı DLSS 3 ve Reflex ile deneyimleyin!
17:20 Cavit Çağlar’dan Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret
16:36 Osmangazi’de metruk bina mesaisi    
16:20 Başkan Zeyrek: “Hata yapan bensem, benim de yanlışlarımı yazın”
16:08 Geleceğin fuarı WENERGY EXPO kapılarını açtı
16:07 İmamoğlu’ndan Güzel’e tebrik ziyareti
16:06 Tank avcısı OMTAS Kara Kuvvetleri’nin envanterinde
16:01 “Fide Bizden Ürün Sizden” kampanyasına yoğun ilgi
16:00 Torbalı’da öğrenciler ve emekliler başta olmak üzere vatandaşların hem lezzetli hem de hijyenik yemeklere uygun fiyata ulaşabilmesi için Kent Lokantası projesi hayata geçiriliyor
15:58 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Samsun’un en büyük engelsiz parkını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk”
15:57 Ekrem İmamoğlu, Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel’e tebrik ziyaretinde bulundu
15:55 Senenin en büyük teknoloji etkinliği “Microsoft BuildAI: Yapay Zeka Günü”nde yazılımcılar ve teknoloji dünyasının liderleri buluştu
15:37 Fen İşleri ekiplerinden hummalı çalışma
15:36 Bakan Koca: Onaylı randevu dönemi hizmeti kolaylaştıracak
15:20 İzmit Belediyesi Meclis üyesi Erdem Arcan’dan yerinde inceleme
14:52 Kocasinan, ihalelerde 50 milyon 905 bin türk lirası gelir elde etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jüpiter Gezegeni Hakkında Enteresan Bilgiler

Üzerinde bulunan renkli şeritleri ve büyük kırmızı noktasıyla tanınan Jüpiter hakkında yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda da pek çok …

Jüpiter Gezegeni Hakkında Enteresan Bilgiler
14.07.2022
127
A+
A-

Üzerinde bulunan renkli şeritleri ve büyük kırmızı noktasıyla tanınan Jüpiter hakkında yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda da pek çok bilgiye ulaştık. Elde ettiğimiz bilgilerden bazıları, onun ne kadar ilginç bir gezegen olduğunu kanıtlıyor.

Gelin şimdi birlikte Jüpiter’in sahip olduğu enteresan özelliklere yakından bakalım ve bu devasa gezegeni yakından tanıyalım.

Jüpiter hakkında enteresan bilgiler:

İçine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek kadar büyük
Üzerindeki Büyük Kırmızı Leke, yüzyılardır devam eden gezegen büyüklüğündeki bir fırtına
Jüpiter’i ilk gözlemleyen medeniyet Babiller
Jüpiter’de bir gün 9 saat 55 dakika sürüyor
Aslında Jüpiter’in de halkası var
Dünya’yı astreoidlerden koruyor
NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’in kutuplarında geometrik şekiller gözlemledi

İçine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek kadar büyük:

Jüpiter’in Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olduğunu aslında pek çok kez duyduk. Yine de bu ifade, onun büyüklüğünü açıklamak için biraz yetersiz kalıyor. Rakamlarla ifade edersek, Jüpiter Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm gezegenlerin toplamından 2.5 kat daha büyük. Kütlesi ise Dünya’nın tam 318 katı kadar. Yani, içerisine tam 1320 tane Dünya sığdırabilecek büyüklükte.

Üzerindeki Büyük Kırmızı Leke, yüzyılardır devam eden gezegen büyüklüğündeki bir fırtına:

NASA’nın Juno Uzay Aracı ile görüntülediği Kırmızı Leke fotoğrafı

İngiliz Bilim İnsanı Robert Hooke, 1664 yılında ilk defa Jüpiter’in kırmızı lekesini görüntüledi. Gökbilimciler, uzun yıllar bu kırmızı lekenin ne olduğuna dair araştırmalar yaptı. Bu lekenin 350 yıldır devam eden bir antisiklonik fırtına (Yüksek atmosferik basınç bölgesi etrafında dönen rüzgarlar) olduğu ise NASA’nın 25 Şubat 1979 tarihinde Voyager 1 Uzay Sondası ile yaptığı çalışmanın ardından anlaşıldı. Bu ‘Büyük Kırmızı Leke’nin büyüklüğü, Dünya’dan dört kat fazla…

Jüpiter’i ilk gözlemleyen medeniyet Babiller:

Eski bir Mezopotamya uygarlığı olan Babiller’in matematik ve geometri alanlarında yaptıkları çalışmalar herkes tarafından biliniyor. Science Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre de, Babillerin bu çalışmaları sayesinde Jüpiter’i gözlemlediği ortaya çıktı.

Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Profesör Mathieu Ossendrijver, incelediği Babil tabletlerinde Jüpiter’in gece ne zaman görüleceği, hızı ve uzaklığını hesaplamak için yapılan çalışmalara rastladığını belirtti.

Jüpiter’de bir gün 9 saat 55 dakika sürüyor:

Jüpiter, Güneş Sistemi içerisinde en kısa gün uzunluğuna sahip gezegen. Ayrıca 45.300 km/s dönme hızıyla Güneş Sistemi’ndeki en hızlı dönen gezegen de olan Jüpiter’de bir gün sadece 9 saat 55 dakika sürüyor. Jüpiter’in Güneş etrafında 1 tam tur atması için gereken süre ise 11.8 Dünya yılına eşit.

Aslında Jüpiter’in de halkası var:

Güneş Sistemi’mizdeki halkalı yapıya sahip tek gezegenin hep Satürn olduğu düşünülür. Aslında Jüpiter de benzer bir halkalı yapıya sahip. İlk olarak 1979’da Voyager 1 uzay aracının gözlemlediği uzay tozundan oluşan bu halkalar, kütle olarak Satürn’ün halkalarından çok daha az olduğu için Güneş ışınlarını yansıtamıyor ve gözle görülemiyor.

Dünya’yı astreoidlerden koruyor:

Jüpiter, aslında Dünyamız için bir koruyucu melek. Jüpiter’in sahip olduğu büyük kütleçekimsel etki, astreoidlerin Güneş Sistemi içerisinde dağılmasını önlüyor. Dünya için tehdit oluşturabilecek astreoidler de Jüpiter’in çekim kuvvetine kapılıyor ve yön değiştiriyor. Tabii ki normalde Dünya’yı hedef almayan bir astreoidin Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerin etkisiyle Dünya’yı hedef alabileceğini de bilmek gerekiyor.

NASA’nın uzay aracı Juno, Jüpiter’in kutuplarında geometrik şekiller gözlemledi:

NASA’nın Jüpiter’i incelemekle görevli uzay aracı Juno, 2018 yılında Jüpiter’in kutuplarını kızılötesi kameralarla görüntüledi. Gelen görüntülerde, çeşitli geometrik şekillerdeki dev gaz bulut kümeleri gözlemlendi. Yine daha önce Juno, Jüpiter’in güney kutbunda kutup ışıklarının oluştuğunu da keşfetmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.