enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5599
EURO
36,0334
ALTIN
2.999,43
BIST
9.440,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

İçine 12 Bin Dünya’nın Sığdığı Dev Gezegen Keşfedildi!

Bugüne kadar uzay hakkında bilmediğimiz pek çok şeyin gün yüzüne çıkmasını sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, uzaydaki gözlemlerini yapmaya devam …

İçine 12 Bin Dünya’nın Sığdığı Dev Gezegen Keşfedildi!
05.04.2022
158
A+
A-

Bugüne kadar uzay hakkında bilmediğimiz pek çok şeyin gün yüzüne çıkmasını sağlayan Hubble Uzay Teleskobu, uzaydaki gözlemlerini yapmaya devam ederken bugün yepyeni bir keşfe daha imza attı. Hubble Uzay Teleskobu’nun verilerini inceleyen bilim insanları, yeni oluşmakta olan bir gezegeni gözlemlediler. Gözlemlenen gezegen, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan, içine 1.320 adet Dünya’nın sığdığı Jüpiter’den bile 9 kat daha büyüktü. Yani kâğıt üzerinde bu gezegen, içine 12 bin adet Dünya sığdırabilir..

Öte yandan gezegeni özel yapan tek şey büyüklüğü de değildi. Gözlemlenen gezegen, evrende çok sık görülmeyen gezegen oluşum süreçlerinden birini yaşıyordu. Gezegen, ‘disk instability (disk kararsızlığı)’ ismi verilen şiddetli bir süreçle oluşuyordu. Bu süreç, aslında Jüpiter gibi büyük gezegenlerin oluşmasından sorumlu tutuluyordu.

Jüpiter’den 9 kat daha büyük olan gezegen

Söz konusu şiddetli süreçte gezegen, diğer gezegenler gibi madde ve gaz biriktiren küçük bir çekirdekten oluşmuyor. Bunun yerine gezegen, bir yıldızın etrafındaki ‘gezegen öncesi’ diskin soğuması ve yerçekiminin onun bir veya daha fazla gezegen kütlesi parçasına bölünmesiyle oluşuyor.

AB Aurigae b ismi verilen yeni gezegen, kendi yıldızı etrafında 13,8 milyar kilometre uzakta, yani bizim sistemimizin Güneş’e en uzak gezegeni Plüto’dan bile iki kattan daha fazla uzaklıkta dönüyor. Gezegenin bulunduğu yıldız sistemininse henüz yaklaşık 2 milyon yaşında olduğu düşünülüyor. İçinde bulunduğumuz Güneş Sistemi ise 4,6 milyar yaşında…

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.