enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Her Karaciğerin Ortalama 3 Yaşında Olduğu Keşfedildi

Kendi vücudumuz üzerinde daha fazla bilgiye sahip olmak için araştırmalar tüm hızıyla sürerken bilim insanları, yeni ve şaşırtıcı bir keşfe imza …

Her Karaciğerin Ortalama 3 Yaşında Olduğu Keşfedildi
02.06.2022
173
A+
A-

Kendi vücudumuz üzerinde daha fazla bilgiye sahip olmak için araştırmalar tüm hızıyla sürerken bilim insanları, yeni ve şaşırtıcı bir keşfe imza attı. Cell Systems’de yayımlanan yeni araştırma, bir insanın ne kadar yaşlı olduğu fark etmeksizin karaciğerinin yaklaşık 3 yaşında olduğunu ortaya koydu. Araştırmada 20 – 84 yaş aralığındaki 50 bireyin biyopsi örnekleri incelendi.

Vücudumuz yaşlandıkça hücrelerin yenileme ve onarım hızları da zamanla azalıyorken yeni araştırma, bunun karaciğerdeki ‘hepatosit’ isimli hücreler için geçerli olmadığını gösterdi. Karaciğer hücrelerinin anlamında zengin olanlarının diğer karaciğer hücreleriyle karşılaştırılması, hücre yenilenmesinde önemli farklılıkları ortaya çıkardı.

DNA’sı zengin olan hücreler 10 yıla kadar yaşayabiliyor:

Buna göre tipik hücreler yılda yaklaşık bir kez yenilenirken, DNA anlamında zengin olan hücrelerin karaciğerde on yıl kadar yaşayabildiği gözlemlendi. Diğer hücrelerin yenilenme hızı yaşlandıkça düşerken, DNA’sı zengin hücrelerin bu özelliğinin bizi zararlı mutasyonlar biriktirmekten koruyan korucu bir mekanizma olabileceği öne sürüldü.

Yapılan keşif, karaciğerimizin nasıl çalıştığı konusuna ışık tutan biyolojik mekanizmalara dair yeni ve önemli bir keşif olma özelliği taşıyor. Gelecekte kendimizi hastalıktan korumak için organları tanımamızın önemi yüksek olurken bilim insanları, bir diğer yandan da kalp gibi diğer organlarda da hücrelerin ne kadar hızlı yenilendiğini incelemeye devam ediyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.