Evrende gözlemlediğimiz ancak hakkında çok az şey bildiğimiz kara delikler, sahip oldukları bazı özellikleriyle de bu gizemin kapsamını …
Evrende gözlemlediğimiz ancak hakkında çok az şey bildiğimiz kara delikler, sahip oldukları bazı özellikleriyle de bu gizemin kapsamını genişletiyorlar. Bu özellikler arasındaysa sadece bazı kara deliklerde görülen, uzaya ışık hızında partiküller saçması durumuna verilen ‘jetler’ de bulunuyor. Bugün, bilim dünyasından kara delik jetleri hakkında yeni bir keşif haberi geldi.
Bilim insanları, 93 milyon ışık yılı uzağımızdaki NGC2663 isimli galaksiyi incelediler ve bugüne kadar gözlemlenen en büyük kara delik jetini keşfettiler. Kara deliğin uzaya saçtığı partiküllerden oluşan jet, galaksinin kendisinden 50 kat daha büyüktü. Jet, kara delikten 1 milyon ışık yılı uzağa kadar uzuyordu.
Şimdiye kadar ki en büyük jet:
Kırmızı alanlar, jetin en şiddetli görüldüğü yerleri temsil ediyor. Bu alanlara şekilleri nedeniyle ‘shock diamond (şok elması)’ ismi veriliyor.
Söz konusu keşif, her biri 12 metre çapa sahip 36 teleskobun bulunduğu Avustralya Kilometrekare Dizisi Kaşifi (ASKAP) ile yapılan gözlem sayesinde gerçekleşti. Bilim insanları, teleskoplar ile NGC2663’ye odaklandıklarında bu devasa jet ile karşılaştı. Jet, öylesine büyük ki bilim insanlarının açıklamasına göre eğer gözümüzle görebiliyor olsaydık, gökyüzünde Ay’dan daha büyük yer kaplayacaktı.
Bu olağanüstü radyo jeti keşfinden sonra daha birçok keşif yapmayı hedefleyen ekip, kara deliklerin etraflarında oluşan galaksileri nasıl etkilediğini daha iyi incelemek için çalışmalarını sürdürüyor.