enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,8557
EURO
35,1298
ALTIN
2.429,70
BIST
10.486,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Açık
28°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C

‘Evrende Kaç Kara Delik Var?’ Sorusunun Cevabı Verildi

Bir zamanlar evrende hayatını sürdürmüş devasa kütleli yıldızların evrimlerinin son aşaması olan kara delikler, görülmesi ve haliyle bulunması …

‘Evrende Kaç Kara Delik Var?’ Sorusunun Cevabı Verildi
20.01.2022
191
A+
A-

Bir zamanlar evrende hayatını sürdürmüş devasa kütleli yıldızların evrimlerinin son aşaması olan kara delikler, görülmesi ve haliyle bulunması oldukça zor olduklarından bizi bir konuda fikirsiz bırakıyorlar: Evrende kaç tane kara delik var? İşte bu sorunun cevabı, İtalya’daki Sissa (Uluslararası İleri Araştırmalar Okulu) tarafından yapılan çalışmayla bir nebze ortaya kondu.

Astrofizikçi Alex Sicilia ve ekibi tarafından yapılan çalışmada ekip, sadece tek veya ikili yıldızların evrimi yoluyla oluşan kara delikleri içeriyordu. Böylelikle ekip, evrenin ömrü boyunca Güneş kütlesinin 5 ila 160 katı arasındaki yıldızsal kara deliklerin doğum oranını hesaplayabildi. Ortaya çıkan sonuç, fazlasıyla şoke ediciydi.

“Evrende 40 kentilyon adet kara delik var”

Araştırmacılar, hesaplanan doğum oranı sayesinde bugün gözlemlenebilir evrende, yani çapı 93 milyar ışık yılı olan bir alanda yaklaşık 40 kentilyon, yani 40.000.000.000.000.000.000 (18 adet 0) yıldızsal kara delik olduğunu açıkladı. Bu yıldızsal kara deliklerin, yıldız kümelerindeki ikili kara delik birleşmeleriyle ortaya çıktığı belirtildi.

İşin daha büyüleyici ve bir yandan da korkutucu olan tarafıysa, bu sayının yalnızca bir kategorideki kara delikleri gösteriyor olması. Gökbilimciler, bugüne kadar kara delikleri yıldızsal, dev, orta ve ilksel (mikro) olmak üzere dört farklı kategoriye bölmüştü. Yanı bu sayı, doğrudan ‘kara delik’ olarak ele alındığında çok daha fazla olacaktır.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.