enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Domatesler, ‘D Vitamini’ Deposuna Dönüştürüldü

D vitamininin insanlar için ne kadar önemli olduğu bilim insanları tarafından defalarca ispatlanmış bir gerçek. Vücudun güneş ile temasında …

Domatesler, ‘D Vitamini’ Deposuna Dönüştürüldü
25.05.2022
137
A+
A-

D vitamininin insanlar için ne kadar önemli olduğu bilim insanları tarafından defalarca ispatlanmış bir gerçek. Vücudun güneş ile temasında otomatik olarak sentezlenen vitaminin eksikliği; kanser ve bunama gibi çok riskli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bunun bilincinde olan bilim insanlarıysa domatesler aracılığıyla vücuttaki D vitaminini artıracak basit ve sürdürülebilir bir yöntem keşfettiler. Bu yöntem, insanların daha sağlıklı olmasında büyük önem arz edecek gibi görünüyor.

Nature isimli dergide yayımlanan makaleye göre bilim insanları, domateslerin genlerini değiştirerek bu besinleri D vitamini (provitamin D3) deposuna dönüştürmeyi başardılar. Ancak bu gen değişimi, zaman zaman tartışmalara konu olan GDO’lu gıdalarda olduğu gibi gerçekleştirilmedi. Uzmanlar, CRISPR yöntemi ile domateslerdeki bir genomu devre dışı bıraktılar. Bu genom, domateslerde D vitamini depolanmasını sınırlayan bir molekül üretiyordu. Hal böyle olunca sınırlamalar ortadan kalkmış oldu ve domates, bir D vitamini deposuna dönüştü.

İnsanların günlük ihtiyacının 60 katı D vitamini birikti

Profesör Cathie Martin liderliğindeki ekip, genetiğini değiştirdikleri domatesleri incelemeye aldılar. Yapılan incelemeler, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Öyle ki genetiği değiştirilmiş domatesin yapraklarında, gram başına 600 mikrogram D vitamini birikmişti. Standart bir yetişkin için önerilen günlük D vitamini miktarı ise 10 mikrogram. Yani genetiği değiştirilmiş domates, insanların günlük ihtiyacının 60 katı D vitamini biriktirmişti.

Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda, dünya genelinde en az 1 milyar kişinin D vitamini eksikliğine maruz kaldığı vurgusu yapıldı. Genetiği değiştirilmiş domates, seri üretime geçmesi halinde kolay ulaşılabilir olmasıyla bu sorunu ortadan kaldırabilir gibi görünüyor…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.