enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Ctrl+Alt+Del Komutu İçin Neden İki El Birden Kullanılıyor?

Windows’larda sistemi yeniden yüklemek veya görev yöneticisini çalıştırmak için kullanılan bir klavye kısayolu olan Ctrl+Alt+Delete, Control ve …

Ctrl+Alt+Del Komutu İçin Neden İki El Birden Kullanılıyor?
19.02.2022
237
A+
A-

Windows’larda sistemi yeniden yüklemek veya görev yöneticisini çalıştırmak için kullanılan bir klavye kısayolu olan Ctrl+Alt+Delete, Control ve Alt tuşlarına basarken aynı anda Delete tuşuna da basarak gerçekleştirilen bir tuş kombinasyonu olarak hayatımızda bulunuyor.

İki elin de kullanılmasını gerektiren bir tuş kombinasyonu olması sebebiyle de kullanabilmek sıkıntılı olabiliyor. Kafası karışmış bilgisayarlara en etkin ilaç olarak bilinen fakat bazen kullanıcıyı sinir edebilen bu komutun hikâyesi çok eskilere uzanıyor.

Hayatımızın vazgeçilmez parçalarından olan kişisel bilgisayarlar 1980’li yılların başından beri kullanılıyor.

Komutun ortaya çıkmasında, o dönemde bilgisayar teknolojisi konusunda büyük ağırlığı olan IBM şirketindeki çalışanların imzası bulunuyor. Şirketin kişisel bilgisayar projesinde çalışan araştırmacılar, programlamayla ilgili bir sorunla karşılaştıklarında bütün sistemi yeniden başlatmak zorunda kalıyordu.

Sistemin kullanıcı tarafından yeniden başlatılması sırasında gerçekleştirilen bellek testleri zaman kaybına neden oluyordu.

David Bradley

Bunun üzerine IBM mühendisi David Bradley, sistemin bellek testleri yapılmaksızın yeniden başlatılmasını sağlayan bir kısayol komutu oluşturdu.

Başlangıçta bu amaçla Control+Alt+Escape tuşları seçilmişti.

Bu tuşlara aynı anda tek elle basılabildiği için sistemin yanlışlıkla yeniden başlatılmasını ve veri kaybını engellemek amacıyla Escape yerine Delete tuşu tercih edildi. Mühendisler ilk etapta kendileri için geliştirdikleri ve hataya neden olmamak için birbirinden uzak tuşları seçtikleri bu komut, daha sonra Microsoft’un geliştirdiği işletim sisteminde de kullanıldı.

Microsoft’un kurucularından Bill Gates, yıllar sonra bu konuyla ilgili samimi bir itirafta bulunmuştu.

Bloomberg Global İş Forumu’ndaki bir panelde kendisine yöneltilen konuyla ilgili soruya yanıt veren Bill Gates, bu komutun tek bir tuşla da olabileceğini; ancak o dönemdeki IBM klavye tasarımını yapan kişinin, kendilerine tek bir tuş vermek istemediğini ve bu sebeple düşük seviyede programlama yaptıklarını, bunun da hata olduğunu söylemişti. Bill Gates “Bana kalsa bu fonksiyon tek bir tuştan oluşurdu.” diyerek Ctrl+Alt+Delete kısayolundan hoşlanmadığını belirtmişti.

Kaynaklar: TÜBİTAK, Digital Age

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.