enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
09:21 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için kritik tarih
09:20 Çocuk istismarcılarına operasyon!
23:42 Nevşehir Belediyesi tarafından vatandaşlara çeşitli türde 50 bin sebze fidesi ücretsiz olarak dağıtılacak
23:40 Mudanya Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Mudanya Dolgu Alanı’nda bulunan Kapalı Pazar Yeri’nin yeniden kullanıma açılması oy birliği ile kabul edildi
23:25 Başkan Tugay: “Biz bütün Makedonya ile kardeşiz”
19:06 Bursa’da yemek sanayicilerinden gastronomi hamlesi
18:50 Tomurcuk çay alım fiyatı belli oldu
18:40 Mahalle kadın derneklerinden Başkan Şadi Özdemir’e ziyaret
18:38 Küresel rapor açıklandı… 10 riskin 5’i çevreyle ilgili
18:37 Yem sektörüne akademik ve bilimsel çalışmalarla yön veriyor
18:36 Temren hedefleri imha etti
18:34 Başkan Bozbey, muhtar toplantılarına İnegöl’den başladı
18:33 Çılgın ikramiye tutarı 300 milyon TL’yi aştı
18:32 Başkan Dr. Cemil Tugay, Dünya Bankası yetkilileri ile bir araya geldi
18:31 Antalya Büyükşehir ve ASAT’ın 2023 mali yılı kesin hesapları oy birliğiyle kabul edildi
18:29 Başkan Topaloğlu pazar esnafını ziyaret etti
18:28 Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Mesut Ergin, Uluslararası Konferansta UNESCO Dünya Mirası Süreci’ni anlattı
18:23 Kadıköy Anadolu Lisesi Kütüphanesi, Kayalar Ailesi Desteğiyle Yenilendi
18:07 İzmir afetlere dirençli kent olarak öne çıkacak
18:06 İzmit’te ibadethanelerde hijyen çalışması sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bitkilerin Daha Hızlı Mahsul Vermesi Sağlanabilir

Bazen bitkilere dokununca yapraklarını kapatmak veya açmak gibi tepkiler verirler ya, hiç nedenini merak ettiniz mi? İşte bu 30 yıllık genetik …

Bitkilerin Daha Hızlı Mahsul Vermesi Sağlanabilir
23.05.2022
135
A+
A-

Bazen bitkilere dokununca yapraklarını kapatmak veya açmak gibi tepkiler verirler ya, hiç nedenini merak ettiniz mi? İşte bu 30 yıllık genetik gizem sonunda çözüldü. Dokunmanın bitkilerde stres reaksiyonlarını tetikleyebileceği aslında uzun bir süredir biliniyordu ancak araştırmacıların bu reaksiyonun sebebini açıklamak için yaptığı çalışmalar sonuçsuz çıkmıştı.

İsveç Lund Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaptıkları deneylerde bitkilerin dokunmak gibi mekanik uyaranlara nasıl bu kadar güçlü tepki verdiğini açıklayan genetik kodlar buldular. Peki bu gizemin çözülmesi ve genetik kodların kırılması bize nasıl fayda sağlayabilir?

Bu sayede bitkilerin çok daha hızlı çiçek açıp meyve vermesi sağlanabilir

İnsanlardan farklı olarak bitkiler acıyı hissedemezler ancak insan dokunuşu, hayvan dokunuşu, rüzgâr ve yağmur gibi mekanik uyaranlara karşı güçlü tepki verirler. Bu dış etkenler, bitkinin moleküler savunma sisteminin hızla devreye girmesine yol açar ve bu da bitkilerin daha dayanıklı hale gelmesine ve daha geç çiçek açmasına sebep olur.

Bu olay aslında Darwin’den beri bilinmesine rağmen konu hakkında hala birçok soru işareti var. Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir makale (yukarıda bahsini geçtiğimiz araştırma), bitkinin savunmasının dış etkilerle nasıl güçlendirildiğini etkileyen karmaşık düzenleyici ağları inceledi ve genetik kodlarını açığa çıkardı.

İsveç Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar şunları söylüyorlar: “Bitki teresini yumuşak fırça darbeleriyle uyardık, ardından binlerce gen aktive edildi ve stres hormonları salındı. Daha sonra bu süreçten sorumlu olan genleri bulmak için genetik tarama metodunu kullandık. Sonuçlarımız, 30 yıldır dünyanın moleküler biyologlarının gözünden kaçan bilimsel bir gizemi çözdü.

Bir bitkinin fiziksel temas ve dokunmaya verdiği tepkiyi kontrol eden tamamen yeni bir sinyal yolu belirledik. İklim değişikliğinin yol açtığı aşırı değişken hava koşulları ve patojen enfeksiyonlar göz önüne alındığında, mahsul verimliliğini ve direncini artırmak için ekolojik dengeyi koruyacak yeni yollar bulmak son derece önemlidir.”

Eğer araştırmacılar bu kodu kırabilirlerse ve savunma etkisini tersine çevirebilirlerse gelecekte mahsullerde daha yüksek verim ve iyileştirilmiş stres direnci sağlamaya yardımcı olabilir ki bu da kıtlığa karşı alınmış en güçlü önlemlerden biri olabilir. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.