enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6482
EURO
36,3912
ALTIN
2.927,60
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Bilim İnsanları Ölü Örümcekleri ‘Nekrobotlara’ Dönüştürdü

Bilim insanları hayvanlar üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Çeşitli deneylerin yapıldığı hayvanlar arasında yer alan örümceklerin bacakları …

Bilim İnsanları Ölü Örümcekleri ‘Nekrobotlara’ Dönüştürdü
26.07.2022
199
A+
A-

Bilim insanları hayvanlar üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Çeşitli deneylerin yapıldığı hayvanlar arasında yer alan örümceklerin bacakları, ağları ve hatta kendileri bazı insanlar için korkutucu olmasa da bazıları için oldukça korkunçtur. Geçtiğimiz yıllarda örümcek ağları ve titreşimlerini sese dönüştüren yeni bir teknik geliştirilmiş ve bu teknikle birlikte ağlarda oluşan titreşimler müziğe dönüştürülmüştü.

Araknofobiaya yani örümcek korkusuna sahip olan insanları daha da korkutacak bir çalışma yapıldı. Bir mühendislik yüksek lisans öğrencisi Faye Yap ve Rice Üniversitesi’ndeki meslektaşları ve makine mühendisi Daniel Preston ortak bir çalışma yürüterek ölü örümceklerin mekanik kavrama yani robotlara dönüşmesini sağlayan bir yöntem geliştirdiler.

Ölü örümceklerden oluşturulan robotlara “Nekrobotik” adı verildi

Örümceklerin bacakları büyük, narin ve belli bir şekli olmayan nesneleri kırmadan sıkıca ve yumuşak bir şekilde kavrayabilen bir yapıya sahiptir. Örümcekler, uzama için kaslara sahip olmayan bacaklarını prosoma odası ya da sefalotoraks adı verilen hidrolik bir basınçla hareket ettirirler. Örümcekler, büzülen, iç vücut sıvısını bacaklarına gönderen ve onların uzamasını sağlayan bir özelliğe sahiptirler.

Çalışmayı yürüten ekip, ölü bir örümceğin prosoma odasına yani kıvrılmış bacağına bir iğne soktu ve bir süper yapıştırıcı küresi kullanarak iğnenin ucunun etrafında bir mühür oluşturdular. İğneyi birazcık bile enjekte etmek, örümceğin bacaklarının harekete geçmesini sağladı ve bir saniyeden daha kısa sürede bacaklar tam olarak hareket etmeye başladı. Daha sonra, bu nektrobotik adı verilen örümcek bacaklarının elektrikli bir devre tahtasına bağladılar ve poliüretan köpük bloğunu hareket ettirmesi başta olmak üzere, çeşitli nesneleri ve elektronik parçaları tutabilmek için ölü bir örümceğin bacaklarını deneyde kullandılar.

Örümcek kendisi kadar büyük bir örümceği de taşıyabildi

Örümceklerin bacakları hidrolik bir basınçla çalıştığı için öldükleri zaman hidrolik sistem artık çalışmaz hale gelir. Örümceğin bacaklarındaki kaslar kullanılmaz hale gelir ve örümcek kıvrılır. Örümcekler biyolojik olarak parçalanabilirler, bu nedenle onları robot parçaları olarak kullanmak robotik atık miktarını azaltacağı düşünülüyor.

Yapılan çalışmalarda ölü bir örümceğin bacaklarının kendisiyle aynı büyüklükteki başka bir örümceğin ağırlığını taşıyabileceği de deneyler sonucunda ortaya çıktı. Örümcek bacaklarının herhangi bir aşınma ve yıpranma yaşamadan önce 1.000 açma-kapama döngüsünden geçebildikleri için oldukça sağlam oldukları da bulundu.

Araştırmacılar, örümcekleri balmumuyla kaplamayı denediler ve 10 gün boyunca kütlesindeki azalmanın balmumu kaplanmamış örümcekten 17 kat daha az olduğunu buldular, bunun nedeninin kaplanmamış örümceğin bünyesinde daha fazla su tuttuğu ve hidrolik sisteminin daha uzun süre çalışabileceği anlamına geldiğini açıkladılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.