enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

Bilim İnsanları: Dışkılarımızı Bankalarda Saklamalıyız

İnsan dışkısının yaşlanmanın etkilerini geri çevirdiği bile keşfedilmişken bugün bilim dünyasından önemli bir öneri geldi. Bilim insanları …

Bilim İnsanları: Dışkılarımızı Bankalarda Saklamalıyız
01.07.2022
143
A+
A-

İnsan dışkısının yaşlanmanın etkilerini geri çevirdiği bile keşfedilmişken bugün bilim dünyasından önemli bir öneri geldi. Bilim insanları, genellikle ‘Clostridium Difficile’ enfeksiyonu ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi durumları tedavi etmek için kullanılan dışkı bakterilerinin nakli yönteminin daha fazla hastalığa karşı kullanılabileceğini belirtti.

Dışkı bakterisinin nakil işleminin yaygınlaşmasının önündeyse bir engel bulunuyor: Sağlıklı insanlardan alınan dışkı yetersiz olabilir. İşte bu nedenle bilim insanları, insanların genç ve sağlıklı olduğu dönemlerde dışkılarının toplanması ve gelecekteki faydaları için depolanması gerektiğini öneriyor.

Dışkı bakterileri pek çok tedavi için kullanılabilir:

Aslında bu düşünce çok önceden bazı kuruluşlar tarafından hayata geçirilmeye başlamıştı. Temelde ‘dışkı bankası’ olan bu yapıların ilki 2012 yılında OpenBiome tarafından kurulmuştu. O zamandan bu zamana da dünya çapında bazı bölgelerde benzer tesisler kurulmuştu. Fakat bu tesislerin kurulma amacı nakil işlemleri geleceği için değildi.

Bilim insanları da daha fazla dışkı bankasının kurulmasıyla birlikte mevcut bankaların da yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtiyor. Bilim insanları, nakil yönteminin astım, diyabet, obezite ve hatta kalp hastalıkları için bile kullanılabileceğini belirtiyor. Araştırma, Trends in Moleculer Medicine’de yayınlandı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.