enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

Baraj Kurudu, 3.400 Yıllık Antik Şehir Ortaya Çıktı

Her ne kadar hiçbir şekilde bir fayda sağlamayacak olsa da iklim değişikliği sayesinde birkaç ‘iyi’ şey de olmuyor değil. Bildiğiniz gibi iklim …

Baraj Kurudu, 3.400 Yıllık Antik Şehir Ortaya Çıktı
31.05.2022
175
A+
A-

Her ne kadar hiçbir şekilde bir fayda sağlamayacak olsa da iklim değişikliği sayesinde birkaç ‘iyi’ şey de olmuyor değil. Bildiğiniz gibi iklim değişikliğinden kaynaklı dünyadaki buzlar eridi, sular geri çekildi ve kuraklıklar yaşandı. Bu da neredeyse 1 milenyumdur sular altında saklı olan tarihi kalıntıları ortaya çıkardı.

Son aylarda Irak, iklim değişikliğinden kaynaklanan aşırı kuraklık nedeniyle özellikle sert bir darbe aldı. Irak’taki bu kriz sırasında, onlarca yıldır sular altında kalan antik bir şehrin kalıntıları ‘su yüzüne çıktı’. Gelin detaylara göz atalım.

Irak’ta ortaya çıkan 3.400 yıllık antik şehir

Irak’ta 1980’li yıllarda inşa edilen bir barajın suları iklim krizi nedeniyle neredeyse tamamen kurudu. Barajın inşa edildiği sıralarda orada antik bir şehir olduğu tespit edilmiş olsa da bilim insanları orada arkeolojik araştırmalar yapmak için fırsat bulamamıştı. Bu arkeolojik kazı alanının adı ‘Kemune’ koyuldu.

Sular altından ortaya çıkan, saray ve birkaç başka büyük yapının kalıntılarını barındıran bu antik şehrin Bronz Çağı’ndan kalma ve 3.400 yıllık olduğu tespit edildi. Bilim insanları, bu kalıntıların MÖ 1550 ile 1350 yılları arasında Dicle Nehri kıyısında gelişen Mittani İmparatorluğu’nun hareketli bir merkezi olan antik Zakhiku kenti olabileceğini düşünüyor.

Aslında bu Zakhiku antik kentinin ilk defa ‘ortaya çıkışı’ değil. Bundan önce 2018 yılında da baraj, bilim insanlarının biraz da olsa bilgi toplayabileceği kadar kurumuştu. 2021 yılının Aralık ayında sular yeniden kurumaya başlayınca bilim insanları bu sefer hazırda bekliyorlardı.

Bilim insanları, 2018’de keşfedilen sarayın yanı sıra başka ilginç yapılar da buldular. Bunların arasında büyük güçlendirmelerle donatılmış bir duvar, kule, endüstri merkezi ve devasa bir depo yer alıyor. Kazı alanında görev alan arkeologlardan biri olan Puljiz’in söylediğine göre bu devasa depo binası özel bir önem taşıyor zira içinde muhtemelen bölgenin her yerinden getirilen büyük miktarda mahsuller depo ediliyordu.

Büyüleyici bir şekilde şehirde depremden kısa bir süre sonra Orta Asur’dan kalma olduğu tahmin edilen çivi yazısıyla yazılmış 100’den fazla pişmemiş kil tablet içeren bazı seramik küpler yer alıyor. Arkeologlara göre bu kil tabletlerin yıllarca suyun altında bozulmadan kalmış olması bir mucize.

Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.