enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
SON DAKİKA
20:40 Hz. Mevlana ve Ailesinin Konya’ya Gelişinin 796. Yılı kutlanıyor
20:33 Ahmet Aras; ‘Ormanların Korunması Hepimizin Görevi’
20:32 Esnaf Gönülal, “Büyükşehir, Bodrum’da Turizmin En Büyük Eksiklerinden Birini Çözüyor”
20:31 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Şeffaf İhaleler
20:29 Milas Belediyesi, uzun süredir yaşanan teknik sorunların aşılmasında yaşanan zorluklar nedeniyle Instagram hesabını yenilediğini duyurdu
20:28 Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’e tebrik ziyaretleri devam ediyor
20:27 Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
20:26 Yeşilkent’te Hizmet Seferberliği
20:25 Şükrü Deviren: “Gemlik’in iki markası var; zeytin ve TOGG”
20:06 Binlerce Konyalı ‘Teşrif-i Mevlana’da
19:54 Türk Kadınlar Birliği’nden Başkan Topaloğlu’na ziyaret
19:52 Bir İşçi bayramını daha geride bıraktık
19:50 Bakan Güler’den haritacılara ziyaret
19:39 Gölcük Belediyesi, engelli meclis üyesi ve engelli bireylerin meclis salonuna erişimini kolaylaştırmak için engelli rampası yapımını tamamladı
19:38 Gençlerin Yeni Mekanı: Yeni Yaşam Alanı Nöbetçi Kitaphane
19:36 Teklif Meclis’e sunuldu… Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artıyor!
19:25 Büyükşehir Zabıtası’ndan çöp ev tahliyesi
18:50 Bursa Yenişehir’de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
18:36 Kocaeli’de üniversitelilerden ‘Zübeyde Hanım Konağı’na yakın mercek
18:21 Dervişoğlu’nun divanı belli oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör

Metaverse vizyonu, sanal gerçekliğin potansiyelini tüm dünyaya hatırlatırken bu gelecekte hayatımıza girecek yeni yöntemler de her gün …

Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör
25.04.2022
156
A+
A-

Metaverse vizyonu, sanal gerçekliğin potansiyelini tüm dünyaya hatırlatırken bu gelecekte hayatımıza girecek yeni yöntemler de her gün geliştirilmeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusuysa Hacettepe Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası konsorsiyumun yürüttüğü proje kapsamında geliştirildi.

“European School of Modern Technology (EuroSOMT)” isimli proje, Hacettepe Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Huri’nin yürütücüsü olduğu ERASMUS Plus Yükseköğretim Programı kapsamında, 300 bin euroluk bütçe ile geliştirildi. Proje kapsamında ortaya çıkan ürün, tıp eğitimleri, deneme ameliyatları ve kritik hastaların teşhisini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Sanal ortamda deneme ameliyatları yapılabilecek:

Cerrahide yeni tekniklerin ve riskli operasyonlarda ameliyat başarısının artırılması amaçlanarak başlanan proje, modern teknoloji okulu kurmak üzere mühendisleri ve bilim insanlarını bir araya getirdi. Proje kapsamında 1,5 yıllık süre sonunda Türkiye’de yerli olarak üretilen bir simülatör geliştirildi.

Simülatörde insan bedeni, organları ve damarlarıyla gerçekliğe uygun şekilde sanal ortama aktarıldı. Simülasyonlar için sanal gerçeklik gözlüğü kullanılırken, bu teknoloji sayesinde cerrahların ameliyata hazır hale gelmelerinin ve komplikasyon riskinin ve yatış süresinin azaltılabileceği belirtildi.

Bunun yanı sıra ekip, geliştirdikleri modelleri 3D yazıcılar ile gerçek insan bedeni boyutlarında üretti. Böylelikle zor olan kadavra temini için alternatif oluşturuldu. Prof. Dr. Emre Huri, yaptığı açıklamada teknolojinin tıpta tersine beyin göçünü başlattığını, dünyada simülasyon yapan firmanın kendileri ile iletişime geçerek geliştirdikleri 3D modelleri istediğini belirtti. Huri, eğitimlerini uluslararası alanda yaygınlaştırmak için planlama yaptıklarını da aktardı.

Proje, Hacettepe Üniversitesi, Leuven Üniversitesi (Belçika), Perugia Üniversitesi (İtalya), Chosun Üniversitesi (Güney Kore) ve Uluslararası Kontinans Derneği’nden (İngiltere) bilim insanlarına yer veriyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.