enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5391
EURO
36,0182
ALTIN
3.008,15
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör

Metaverse vizyonu, sanal gerçekliğin potansiyelini tüm dünyaya hatırlatırken bu gelecekte hayatımıza girecek yeni yöntemler de her gün …

Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör
25.04.2022
158
A+
A-

Metaverse vizyonu, sanal gerçekliğin potansiyelini tüm dünyaya hatırlatırken bu gelecekte hayatımıza girecek yeni yöntemler de her gün geliştirilmeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusuysa Hacettepe Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası konsorsiyumun yürüttüğü proje kapsamında geliştirildi.

“European School of Modern Technology (EuroSOMT)” isimli proje, Hacettepe Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Huri’nin yürütücüsü olduğu ERASMUS Plus Yükseköğretim Programı kapsamında, 300 bin euroluk bütçe ile geliştirildi. Proje kapsamında ortaya çıkan ürün, tıp eğitimleri, deneme ameliyatları ve kritik hastaların teşhisini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Sanal ortamda deneme ameliyatları yapılabilecek:

Cerrahide yeni tekniklerin ve riskli operasyonlarda ameliyat başarısının artırılması amaçlanarak başlanan proje, modern teknoloji okulu kurmak üzere mühendisleri ve bilim insanlarını bir araya getirdi. Proje kapsamında 1,5 yıllık süre sonunda Türkiye’de yerli olarak üretilen bir simülatör geliştirildi.

Simülatörde insan bedeni, organları ve damarlarıyla gerçekliğe uygun şekilde sanal ortama aktarıldı. Simülasyonlar için sanal gerçeklik gözlüğü kullanılırken, bu teknoloji sayesinde cerrahların ameliyata hazır hale gelmelerinin ve komplikasyon riskinin ve yatış süresinin azaltılabileceği belirtildi.

Bunun yanı sıra ekip, geliştirdikleri modelleri 3D yazıcılar ile gerçek insan bedeni boyutlarında üretti. Böylelikle zor olan kadavra temini için alternatif oluşturuldu. Prof. Dr. Emre Huri, yaptığı açıklamada teknolojinin tıpta tersine beyin göçünü başlattığını, dünyada simülasyon yapan firmanın kendileri ile iletişime geçerek geliştirdikleri 3D modelleri istediğini belirtti. Huri, eğitimlerini uluslararası alanda yaygınlaştırmak için planlama yaptıklarını da aktardı.

Proje, Hacettepe Üniversitesi, Leuven Üniversitesi (Belçika), Perugia Üniversitesi (İtalya), Chosun Üniversitesi (Güney Kore) ve Uluslararası Kontinans Derneği’nden (İngiltere) bilim insanlarına yer veriyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.