enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7246
EURO
35,4570
ALTIN
2.481,90
BIST
10.864,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

70 Yıl Önce 12.000 İnsanı Öldüren Olay: Öldüren Sis

Sis normal koşullarda herkes için kulağa basit bir doğa olayı gibi gelebilir fakat o yıl Londra’da bu kadar felaket etkisi yaratması, aslında …

70 Yıl Önce 12.000 İnsanı Öldüren Olay: Öldüren Sis
16.08.2022
199
A+
A-

Sis normal koşullarda herkes için kulağa basit bir doğa olayı gibi gelebilir fakat o yıl Londra’da bu kadar felaket etkisi yaratması, aslında biraz da insan eliyle olmuştu diyebiliriz.

Sisin kaynağı esasen hava kirliliğiydi ve bu kirliliği yaratan şey Londra’daki fabrikalardı. Tabii ki asıl faktör bu değildi; o sene Londra’da, hava normalin çok çok altında bir sıcaklıktaydı. Yani bu soğuk havalar nedeniyle, fabrikalar ve elektrik santralleri üretimlerini sağlayabilmek için çok fazla kömür tüketti. Gördüğünüz gibi, aslında fabrikaların hava kirliliğine neden olması, insanların hayatlarını devam ettirebilmesi içindi. Hadi gelin hikâyenin devamına birlikte bakalım.

Sisin öldürücü olmasındaki en büyük pay, hava kirliliğine neden olan kömür politikasıydı.

1952 İngiltere’sinde o dönem uygulanan kömür politikası, kar odaklı bir anlayışa dayanıyordu. Yani kalitesi yüksek kömürler ihraç edilir, şehir halkı ise kalitesi düşük kömür kullanırdı. Böylece kalitesi düşük olan kömürler yakıldığında açığa çıkan kükürt dioksit, kimyasal olarak sülfürik aside dönüştüğü için hava kirliliği meydana geliyordu.

İşte asıl olayın fitilini ateşleyen detay ise o dönemde hiç rüzgâr esmemesi oldu ve böylelikle kirli hava atmosfere yayılmadığı için bulunduğu ortamda sıkışıp kaldı. Üstüne üstlük elektrikli tramvaylar o dönemde aşamalı olarak kaldırılmaya, insanlar dizel motorlu otobüs kullanmaya başladı. Sonrasında ise tüm şehir birden ölümcül bir sisle kaplandı.

Bu olayın sonuçları hiç iç açıcı değildi çünkü hayatta kalınsa bile insanlar çok sayıda sağlık sorunu yaşadı.

İnsanları hayatından eden bu sis, nihayet esen rüzgarlarla birlikte Londra’dan Kuzey Denizi’ne doğru ilerleyerek sona erdiğinde, ardında bıraktığı enkaz çok ciddi boyuttaydı. İngiliz Sağlık Bakanlığı, solunum yolu hastalıkları nedeniyle başvuru yapanların bu dönemde sayısının çoğaldığını belirtti.

Hatta bronşit ve solunum yolu enfeksiyonları gibi farklı akciğer hastalıklarının neden olduğu, 6.000 ölüm de bakanlık tarafından kayıtlara geçirildi. Olayın ardından yapılan araştırmalar ise bu sayının, 12.000’e çıktığından bahsediyor. Olay, her anlamda döneminin oldukça ses getiren olaylarından birisiydi diyebiliriz.

Hatta bu olay nedeniyle 1956 yılında hazırlanan hava kirliliğinin azaltılması adına tanımlanan ve çeşitli tedbirleri kapsayan, Temiz Hava Yasası ortaya çıktı. Yasa, 1968 yılında, çeşitli yangınlardan kaynaklanan, kum, toz ve dumanın yanı sıra ticari ve endüstriyel nedenlerin ortaya çıkardığı hava kirliliğini sınırlandırılan birincil bir mevzuata dönüştü. Ne yazık ki önlem, olay patlak verdikten sonra alınmış, birçok insan zarar görmüş olsa bile yine de çevrecilik adına iyi bir gelişmenin başlangıcı oldu diyebiliriz.

Kaynaklar: Flashbak, Evrim Ağacı, Britannica

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.