enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Açık
25°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

3,5 Katlı Bina Uzunluğunda Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi

Dinozorların Jurassic Park ile birlikte herkes tarafından tanınmasının ardından özellikle Tyrannosaurus Rex adlı dinozor türü ve kısa kolları sık …

3,5 Katlı Bina Uzunluğunda Yeni Bir Dinozor Türü Keşfedildi
09.07.2022
118
A+
A-

Dinozorların Jurassic Park ile birlikte herkes tarafından tanınmasının ardından özellikle Tyrannosaurus Rex adlı dinozor türü ve kısa kolları sık sık şakalara konu olmuştu.

Arjantin’de araştırmalara devam eden bilim insanları haklıysa T-Rex’ten bile daha orantısız kollara sahip bir dinozor türü keşfedilmiş olabilir.

Kocaman kafa, minik kollar:

Current Biology dergisinde bir makale yayımlayan bilim insanlarına göre, Kuzey Patagonya bölgesinde daha önce keşfedilmemiş bir dinozor türüne ait olan dinozor kalıntıları çıkarıldı. Dinozorun boyu yaklaşık 11 metre olsa da kolları sadece 60 cm uzunluğunda, yani ortalama bir insan kolu kadar. Dinozorun kafatası ise 1,2 metre.

Araştırmacılara göre Meraxes gigas adı verilen bu dinozorun etobur olduğunu belirten bilim insanları, küçük kolların ise bu deve hayatta kalma konusunda avantaj sağladığını söylüyor. Makaleyi yazan Juan Canale, “Orantısal olarak küçük olan bu kolların bir tür işlevi olduğunu düşünüyorum. İskelette büyük kas girişleri ve tam gelişmiş göğüs kemerleri görülüyor, yani kollarda güçlü kaslar vardı” ifadelerini kullandı.

Kolların işlevi farklı:

Kafatasının yarısı kadar olan kolların dinozorun ağzına yetişemediğini söyleyen bilim insanlarına göre bu kol yapısının farklı işlevleri var. Küçük ama güçlü kollar dinozorun pençeleriyle parçalamaya başlamasını, çiftleşme esnasında partnerine tutunabilmesini ve düştüklerinde kalkmak için destek alabilmesini sağlıyor.

Dört ton ağırlığındaki bu sürüngenlerin 90-100 milyon yıl kadar önce yaşadığı düşünülüyor. İsmini Game of Thrones’taki ejderhalardan birinden alan dinozor üzerinde çalışmalar ise devam ediyor. Yine de Meraxes Gigas şimdiden köpekbalığı dişli kertenkelegiller grubuna alınmış durumda.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.