enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1591
EURO
38,0828
ALTIN
2.900,26
BIST
9.665,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Çarşamba Açık
23°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
28°C

23 Tonluk Uzay Roketi Dünya’ya Düşüyor

Geçtiğimiz yıl kontrolden çıkan bir roket parçası, Dünya’ya düşmek üzere bilinmeyen bir yolculuğa girmişti. Parçanın nereye düşeceği tahmin …

23 Tonluk Uzay Roketi Dünya’ya Düşüyor
29.07.2022
143
A+
A-

Geçtiğimiz yıl kontrolden çıkan bir roket parçası, Dünya’ya düşmek üzere bilinmeyen bir yolculuğa girmişti. Parçanın nereye düşeceği tahmin edilemezken, neyseki korkulan olmamış ve parça Hint Okyanusu’nda yerleşim yerlerinden uzağa düşmüştü. Söz konusu roket Çin’in Long March 5B roketine ait olurken, bugün yine aynı roketten benzer bir haber geldi.

Çin’in 24 Temmuz’da kendi uzay istasyonuna bir modül taşımak için fırlattığı Long March 5B roketinin dev iticisi kontrolden çıkmıştı. Söz konusu iticinin, yapılan hesaplamaların ardından bu hafta sonu, pazar günü Dünya’ya çakılacağı belirlendi. İticinin çakılacağı yer ise daha önce de olduğu gibi net bir şekilde belirlenemiyor.

İtici, atmosfere girerken tamamen yok olmayacak:

53 metre ve 23 ton ağırlığında olan devasa itici, bu kütlesi nedeniyle atmosfere giriş yaparken küçük ebatlı roket parçalarında olduğu gibi yanıp kül olmayacak. Aksine, iticinin %20 – %40’lık bölümü Dünya’ya çakılacak. Yapılan hesaplamalara göre itici , 31 Temmuz TSİ 03.24’te atmosfere giriş yapacak.

İticinin yerleşim alanlarına girme riskiyse bilimi insanlarına göre 0 değil. Zira yukarıdaki grafikte yer alan bilgiler, iticinin atmosfere giriş yapacağı olası bölge içinde Dünya nüfusunun %88’inin yaşadığı bölgeye de yer veriyor. Roketin düşmesi durumunda ciddi bir hasara yol açması beklenmiyor.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.