enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yüksek faiz ihracatçıyı endişelendiriyor

Türkiye, pandemi döneminde ihracatta elde ettiği avantajları, yatırım finansmanına erişimde yaşanan zorluklar dolayısıyla başka ülkelere …

Yüksek faiz ihracatçıyı endişelendiriyor
16.01.2022
144
A+
A-

Türkiye, pandemi döneminde ihracatta elde ettiği avantajları, yatırım finansmanına erişimde yaşanan zorluklar dolayısıyla başka ülkelere kaptırabilir.

Pandemi döneminde başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere pazar payını artıran ve 225 milyar dolarlık rekor ihracat seviyesine ulaşan iş dünyası, elde ettiği avantajı kaybetmekten endişe ediyor. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Onursal Başkanı Bülent Aymen, Merkez Bankası’nın düşen faiz oranlarının kredilere yansımadığını, bunun da yatırımları tehlikeye attığını söyledi. İşletmelerin yüzde 26 civarında başlayan faizlerle kredi almak zorunda kaldığını ifade eden Aymen, “2022 yılında 250 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var ve bu en az yüzde 11 ihracat artışına denk geliyor. Bizim ülke olarak daha fazla oranda büyüyecek kapasitemiz var. Ancak burada yatırımların da artması için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve  finansman ihtiyacı ortaya çıkıyor. Yatırım kredilerinin de ayrıca geliştirilmesi, ülke ekonomisi ve ihracatı açısından gerekli” dedi.

RAKİP ÜLKELER ÇOK GÜÇLÜ

AB pazarında başta Polonya olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Fas ve Cezayir’in hızla büyüdüğüne dikkat çeken Aymen, “AB’nin destekleri ve finansman erişimi avantajları nedeniyle bu rakip ülkeler önümüzü kesebilir” diye konuştu.

Kaliteden taviz vermeden devam etmeliyiz

Türkiye lehine kırılan tedarik zincirinin yeniden Uzak Doğu’ya yönelebileceğine işaret eden Aymen, ABD ve Avrupa pazarlarının pandemide kendilerine aksamadan ürün gönderen ülkelerle işbirliklerini sürdürmek isteyeceklerini belirtti. Aymen, “Çin, Hindistan, Vietnam gibi ülkelerle fiyat rekabetine girmek yerine kalitemizden taviz vermeden, tasarımla, inovasyonla üretmeye devam edersek bu ülkeleri geçebiliriz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.