enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Yerleştirmeye esas nakil nedir? 2022 yerleştirmeye esas nakil başvurusu ne zaman yapılıyor?

Yerleştirmeye esas nakil başvurusu ne zaman yapılıyor ve yerleştirmeye esas nakil nedir adaylar tarafından araştırılıyor. Yerleştirmeye esas …

Yerleştirmeye esas nakil nedir? 2022 yerleştirmeye esas nakil başvurusu ne zaman yapılıyor?
25.07.2022
94
A+
A-

Yerleştirmeye esas nakil başvurusu ne zaman yapılıyor ve yerleştirmeye esas nakil nedir adaylar tarafından araştırılıyor. Yerleştirmeye esas nakil nedir ve 2022 yerleştirmeye esas nakil başvurusu ne zaman yapılıyor sorularına yanıt aranıyor. Yerleştirmeye esas nakil nedir? 2022 yerleştirmeye esas nakil başvurusu ne zaman yapılıyor? Detaylar haberimizdedir…

YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL NEDİR?

Millî Eğitim Bakanlığınca yayımlanan “Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu”na göre, yerel yerleştirmeye esas nakilde, öğrencilerin “mezun oldukları okulda geçirdikleri dönem sayısı”na bakılmayacak. Yerel yerleştirmeye esas nakil sırasıyla, ortaöğretim kayıt alanı, ortaokul başarı puanı (OBP), devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Buna göre, 8´inci sınıfı başarıyla tamamlayan, açık öğretim ortaokulundan mezun durumda olanlar ile herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen veya yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecek. Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde yerleştirmeye esas nakil başvuru dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebileceklerdir.

2022 YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIYOR?

Yerleştirmeye esas nakil tercihleri ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takvimi 2 dönem halinde alınacak ve yerleştirmeye esas nakil sonuçları her nakil döneminin sonunda, 01 Ağustos 2022 ve 08 Ağustos 2022 tarihlerinde ilan verilmesi bekleniyor.

951 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİNİN YÜZDE 95’İ TERCİH ETTİĞİ OKULLARA YERLEŞTİRİLDİ

Lgs yerleştirmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özer, şunları kaydetti; Bu yıl 8. sınıftan mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799’u Merkezi Sınav’a katıldı ve 1 milyon 8 bin 139 öğrenci ilk yerleştirme için tercihte bulundu. Bu öğrencilerden 951 bin 703’ü yani yaklaşık yüzde 95’i tercih ettiği okullardan birine yerleştirildi. 2021 yılındaki ilk yerleştirme döneminde tercih yapan öğrencilerden yüzde 93’ü ortaöğretim kurumlarına yerleştirildiği dikkate alındığında bunun önemli bir iyileştirme olduğu görülüyor. Bu süreç, ilk adımda daha fazla öğrencinin ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi ve yerleştirme sürecine yönelik memnuniyetin artırılması açısından olumlu bir gelişme.”

SINAVLI OKULLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 99’A YÜKSELDİ

Sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının kontenjanlarında, bu yıl 2021’e göre önemli bir artış sağlandığına işaret eden Bakan Özer, “Bu artışla eş zamanlı olarak bu kurumların doluluk oranları da önemli oranda arttı. 2021’de yüzde 95 olan doluluk oranları yüzde 98,4’e ulaştı. Fen lisesi ve sosyal bilimler liselerinin tüm kontenjanları doldu, diğer sınavla öğrenci alan liselerde ise doluluk oranları yüzde 95 ve üzerine çıktı. Özellikle mesleki ve teknik Anadolu liselerinin doluluk oranları 2021 yılında yüzde 77 iken bu yıl yüzde 95’e ulaştı. Bu da mesleki ortaöğretimde yaşanan dönüşümün öğrenci tercihlerine de yansıdığının bir göstergesi.” ifadelerini kullandı.

SINAVSIZ YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 94’Ü İLK ÜÇ TERCİHİNDEN BİRİNE YERLEŞTİ

Liseye geçişte öğrencilerin yaklaşık yüzde 85’inin ortaöğretim kurumlarına yerel olarak yerleştirilmesinin, bu yerleştirme türünü oldukça önemli hale getirdiğinin altını çizen Özer, şu açıklamalarda bulundu:

“Yerel yerleştirmede, 2019’da öğrencilerin yüzde 91’i tercihlerindeki ilk üç okuldan birine yerleşirken bu oran 2020’de yüzde 92’ye çıktı, 2021’de ise yüzde 92 düzeyinde sabit kaldı. 2022’de ise yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihine yerleşme oranı yüzde 94’e ulaşarak, son 4 yılın en üst düzeyine ulaştı. Dolayısıyla bu sonuç, LGS’de her yıl yapılan iyileştirmelerle öğrencilerin öncelikli tercihlerine yerleşme oranlarının artırıldığını açıkça gösteriyor.”

İLK TERCİHİNE YERLEŞME ORANI YÜZDE 55’E YÜKSELDİ

Benzer bir iyileşmenin, ilk tercihine yerleşme oranlarında da görüldüğünü bildiren Özer, “İlk tercihine yerleşme oranı 2019 ila 2021 yıllarında yüzde 49-52 arasında değişirken bu oran, bu yıl yüzde 55’e yükseldi. Bir diğer ifadeyle sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin yarısından fazlası en öncelikli tercihlerine yerleşebildi. Bu, yerel yerleştirmenin hangi ölçüde iyileştirildiğinin diğer bir göstergesi.” diye konuştu.

YERLEŞTİRMEDE MEMNUNİYET ARTTI

Sınavsız yerel yerleştirmede Anadolu Lisesi, Anadolu imam hatip lisesi ve mesleki ve teknik Anadolu lisesine yerleşen öğrencilerin daha üst tercihlerindeki okullara yerleşmeleri memnuniyetinin arttığını kaydeden Özer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen yıl Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 53’ü birinci tercihlerindeki bir Anadolu lisesine, yüzde 98’i ise ilk üç tercihlerindeki bir Anadolu lisesine yerleşti. Bu yıl ise ilk tercihindeki Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 57’ye çıktı, ilk üç tercihlerindeki bir Anadolu lisesine yerleşme oranı ise yüzde 99’a ulaştı.

2021’de Anadolu imam hatip liselerine sınavsız yerleşen öğrencilerin yüzde 55’i birinci tercihlerindeki bir Anadolu İmam Hatip lisesine, yüzde 88’i ise ilk üç tercihlerindeki bir Anadolu İmam Hatip lisesine yerleşti. Bu yıl ise Anadolu İmam Hatip liselerine sınavsız yerleşen öğrencilerin yüzde 57’si ilk tercihine, yüzde 88’i ise ilk üç tercihlerindeki bir Anadolu İmam Hatip lisesine yerleşti. Bu yıl en büyük iyileştirme mesleki ve teknik ortaöğretimde yaşandı. İlk tercihindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin oranı 2021’de yüzde 46 iken bu yıl yüzde 52’ye çıktı. Aynı zamanda, ilk üç tercihindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin oranı 2021’de yüzde 82’den 2022 yılından yüzde 88’e yükseldi.”

NAKİL BAŞVURULARI BAŞLADI

Bakan özer, ilk yerleştirmede yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için yerleştirme sürecinin devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

“LGS kapsamında yerleştirmeye esas birinci nakil başvuruları başladı. 25-29 Temmuz arası, yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi olacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları 1 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 1-5 Ağustos’ta yapılabilecek, sonuçlar 8 Ağustos’ta açıklanacak. Böylece merkezi yürütülen ana yerleştirme süreci, 8 Ağustos 2022’de tamamlanmış olacak. Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 19 Ağustos 2022’de yerleştirme süreci tamamlanacak.”

LGS Merkezî Sınav Yerleştirme Sonuçları Açıklandı

LGS kapsamındaki Merkezî Sınav yerleştirme sonuçları, https://t.co/XEGLpk4aJe adresinden erişime açıldı. #LGS2022

?? https://t.co/DQt0OpKbOK pic.twitter.com/Ghh8Q7BJLD

— Millî Eğitim Bakanlığı (@tcmeb) July 25, 2022

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.