İyon akış mesafesini azaltarak şarj sürelerini saniyelere düşürebilen ve devrim niteliğinde bir enerji depolama teknolojisi sunan PINC, 2 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte, şirket toplamda 5 milyon doların üzerinde yatırıma ulaşmış oldu.
Yeni nesil lityum iyon pil teknolojisi üzerinde çalışan San Diego, California merkezli Innovasion Labs PINC (PINC), 2 milyon dolar yatırım aldı
İyon akış mesafesini azaltarak şarj sürelerini saniyelere düşürebilen ve devrim niteliğinde bir enerji depolama teknolojisi sunan PINC, 2 milyon dolarlık yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte, şirket toplamda 5 milyon doların üzerinde yatırıma ulaşmış oldu.
Yeni nesil lityum iyon pil teknolojisi üzerinde çalışan San Diego, California merkezli Innovasion Labs PINC (PINC), 2 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turuna, Türkiye’nin önde gelen yatırım bankacısı Kerim Kotan ile İnci GS Yuasa (İnci Akü) Başkan Vekili Cihan Elbirlik’in de bulunduğu melek yatırımcılar ve APY Ventures liderlik etti. ABD tarafından ise, California teknoloji ekosisteminin önde gelen yatırım firmalarından Keshif Ventures tura dahil oldu.
Şirket, devrim niteliğinde bir enerji depolama teknolojisi geliştirmekte olup, pilin belli bileşenlerini geliştirmekten ziyade pil hücrelerinin geometrisini temel alarak malzemenin limitlerini değiştiriyor ve pil performansında daha önce görülmemiş gelişmeler sağlıyor. PINC’in benzersiz geometrisi, geleneksel sistemlerde gördüğümüz anot ve katodun iki tarafında birleşen yapı yerine, anot ve katodun iç içe geçtiği bir yapı kullanarak yüzey alanı yüzlerce kat artırılıyor ve iyon akış mesafesini önemli ölçüde azaltıyor. Bu sayede arabalarda, telefonlarda, dronlarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılan pillerin şarj süresi birkaç saniyeye düşebiliyor. Kullanılan kimyaya göre enerji yoğunluğu var olan teknolojilerle ulaşılan rakamların onlarca kat üstüne çıkabiliyor ve bu da konvansiyonel pillerin şarj sürelerinin birkaç saniyeye düşerken boyutlarının da yüzde 90’lara varan oranlarda küçülmesi anlamına geliyor.
PINC, ilk prototipi ile yüzde 80 şarj olma süresini 2 saniyeye ve enerji yoğunluğunu 1,000 Wh/kg sınırının üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bunu yaparken de yarı iletken nano teknolojilerinin endüstriyel seviyede kullanılan tekniklerini pil üretimine entegre eden firma üretim maliyetini düşük tutmayı hedefliyor.
PINC bu yatırım turuyla birlikte, kavram ispatını laboratuvar ortamında tamamlamış teknolojisiyle ön prototipini geliştirmeyi hedefliyor. Bağımsız kurumlar tarafından teknolojinin doğruluğunu belgeleyecek olan bu prototip, PINC tarafından yüksek kapasiteli üretime uygun yöntemler kullanarak geliştiriliyor. Erken aşama araştırmadan geliştirme aşamasına geçmekte olan PINC, önümüzdeki günlerde yönetim takımını güçlendirip ticarileşme sürecine geçmeyi planlıyor.
PINC, 2019 yılında ABD’nin California Eyaleti’nin San Diego şehrinde çalışmalarıyla birçok prestijli ödül kazanmış Türk bilim insanı ve girişimci Dr. İnanç Ortaç tarafından kurulmuştur. PINC, bu yatırım ile birlikte toplamda 5 milyon ABD Doları’nın üzerinde yatırımı almış oldu. Ayrıca, PINC’in California Eyaleti’nin Enerji Komisyonu’ndan aldığı CalSEED fonu ve diğer iş birlikleri de devam ediyor.
APY Ventures Fon Yöneticisi Mustafa Keçeli: “Derin teknoloji barındıran inovatif startupların büyüme ve ölçeklenebilmeleri için gereken finansal desteği sağlayan Bilişim Vadisi Fonu’muz ile PINC’e yatırım yapmaktan ve onların yazacakları başarı hikayesinde yer almaktan oldukça mutluyuz.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı