enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5391
EURO
36,0182
ALTIN
3.008,15
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yeni Bir Nebula (Bulutsu) Türü Keşfedildi

‘Bulutsu’ olarak da bilinen nebulalar, yıldızların açığa çıkardığı gaz ve tozlardan meydana gelen uzaydaki toz ve gaz bulutlarına verilen isimdir …

Yeni Bir Nebula (Bulutsu) Türü Keşfedildi
09.01.2022
180
A+
A-

‘Bulutsu’ olarak da bilinen nebulalar, yıldızların açığa çıkardığı gaz ve tozlardan meydana gelen uzaydaki toz ve gaz bulutlarına verilen isimdir. Bu yapılar, muazzam görüntüler oluşturur ve bize sonsuz ve karanlık evrende ne denli güzel yapılar olduğunu gösterir.

Şimdi de nebulalar hakkında oldukça önemli olarak nitelendirilebilecek bir gelişme yaşandı. Universe Today’de yayımlanan bir makaleye göre uluslararası bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, ikili yıldız kategorisinde yer alan yıldızların etrafında yeni bir nebula keşfetti.

YY Hya isimli ikili yıldızın etrafında keşfedildi

  • Nebula, birleştirilen ve düzenlenen görüntülerde böyle görünüyor

Keşfedilen yeni nebulaya, ‘galaktik emisyon nebulası’ ismi verildi. Bir ‘ikili yıldız’ olan ve iki cüce yıldızdan oluşan YY Hya, bu keşfin merkezinde yer aldı. Bu iki yıldız, YY Hya yaşamının son evresindeki soğuk yıldızlar olarak da tanımlanan bir beyaz cüceye dönüşmeden önce ‘gaz kümesi’ olarak adlandırılan bir bölgenin içine yerleşti. Ancak bu durumdan önce yıldızlar kırmızı dev olarak adlandırılan bir aşamadan geçti ve dış katmanlarında bulunan gazları uzaya yaydı.

Astrophysics and Astronomy’de yayımlanan araştırmanın yazarlarından olan gök bilimci Stefan Kimeswenger de açıklamalarında, “Yıldızlar ömrünün sonuna doğru şişerek kırmızı dev evresine girerler. Bu da onların evrimini etkiler. Bunu yaşayan ikili sistemlerin dış kısmında da bir gaz kümesi oluşur. Ancak bu katmanın içindeki yıldızların çekirdeği bozulmaz; bu yüzden de evrimlerine bireysel olarak devam ederler” ifadelerine yer vererek oluşan bu küme sebebiyle yeni bir tür nebulanın gözlemlendiğini aktardı.

Aslında daha önceki çalışmalarda da bu konuya yönelik sonuçlar elde edilmişti. Ancak bu araştırmaların hiçbirinde, YY Hya’da keşfedildiği gibi tamamen gelişmiş bir gaz kümesine rastlanmamıştı.

15.6 ışık yılı genişliğinde

Uzmanlara göre bu gaz kümesi ile oluşan bulutsu 15,6 ışık yılı genişliğinde, yani dünyanın güneşe olan mesafesinden neredeyse 1 milyon kat daha büyük. Bunun yanı sıra, keşfedilen nebulanın Samanyolu’na yakın bir yerde bulunmasının diğer gaz bulutları tarafından zarar görmemesine ve gelişmesine sebep olduğu da Kimeswenger tarafından yapılan açıklamalarda belirtildi.

Bu buluş ilk olarak, 1980 yılından kalan görüntüleri inceleyen amatör Alman ve Fransız gök bilimcilerden oluşan bir grup tarafından yapıldı. Bu grup, incelemeleri sırasında bir nebulanın parçasına rastladı ve bulgularını alanında uzmanlaşmış insanlara götürdü. Daha sonra yapılan detaylı incelemeler sonucunda da bu gezegenimsi nebulayı oluşturan ikili yıldız ortaya çıkarıldı.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.