enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5366
EURO
36,0058
ALTIN
3.010,56
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Yaşlı İnsanların Kulakları ve Burnu Neden Büyüktür?

Yaşlı insanların kulakları ve burunları normalden biraz daha büyüktür. Özellikle onların gençlik yıllarındaki fotoğraflarına baktığınızda bu …

Yaşlı İnsanların Kulakları ve Burnu Neden Büyüktür?
08.03.2022
206
A+
A-

Yaşlı insanların kulakları ve burunları normalden biraz daha büyüktür. Özellikle onların gençlik yıllarındaki fotoğraflarına baktığınızda bu durumu daha net bir şekilde görmek mümkündür.

Kulakların ve burnun sürekli büyüyen organlar olduğu için bu durumun ortaya çıktığı sanılsa da aslında nedeni daha farklıdır.

Kulaklarımız ve burnumuz yaygın efsanenin aksine tırnaklarımız gibi sürekli büyüyen organlar değildir.

“Büyümek” yerine “hacim olarak genişlemek” daha doğru bir ifade olacaktır. Vücudumuzda üç çeşit kıkırdak bulunur: saydam, elastik ve fibrokartilaj. Kulaklarımızda ve burnumuzda bulunan kıkırdak türü elastiktir, kolajen ve elastin adlı dokulardan oluşur.

Yaşlandıkça bu elastik dokulardaki lifler parçalanır ve yavaş yavaş sarkmaya başlar.

Yerçekimi burada belirleyici faktördür. Yıllar geçtikçe parçalanan dokular yerçekimine direnemeyerek sarkar ve eski hallerine göre daha büyük görünmeye başlarlar. Uzayan bu organların bir bebeğin büyümesi gibi büyüdükleri sanılır, oysa durum yerçekiminin neden olduğu sarkmadan ibarettir. Bu da kulaklarımızın yılda ortalama 0.51 mm büyümesine neden olur.

Yanaklarımız, dudaklarımız yıllar içinde hacim kaybettikleri için kulaklar ve burun bunun da etkisiyle daha büyük görünür. Ayrıca yaşlandıkça kas kaybı, kemik erimesi, boy kısalması gibi çeşitli faktörlerin de bu durumun üzerinde etkisi vardır.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.