enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5761
EURO
36,2187
ALTIN
2.984,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Yaşlanmanın Etkileri Zaman Yolculuğu Gibi Tersine Çevrildi

Her canlının zamanla yaşlanması, en sonunda canlının yaşlanmadan kaynaklı doğal nedenlerden dolayı hayatını kaybetmesine neden oluyor. Fakat …

Yaşlanmanın Etkileri Zaman Yolculuğu Gibi Tersine Çevrildi
09.03.2022
174
A+
A-

Her canlının zamanla yaşlanması, en sonunda canlının yaşlanmadan kaynaklı doğal nedenlerden dolayı hayatını kaybetmesine neden oluyor. Fakat bilim, çok uzun bir zamandan beri yaşlanmayı engelleyecek bir yöntem bulmaya çalışıyor. ABD’deki Salk Enstitüsü’nden bilim insanları ise yeni yayımladıkları çalışmalarıyla tarihte bir ilke imza attı.

Bilim insanları, “Yamanaka faktörleri” olarak bilinen OCT4, SOX2, KLF4 ve MYC genlerini kullanarak farelerin hücrelerinde değişiklik yapmayı başardı. Bu değişiklik sayesinde farelerin hücreleri, olduklarından daha genç duruma geldi. Yani hücreler, zamanda yolculuk yapmışçasına gençleşti.

Bilim dünyası, yaşlanmayı yavaşlatmayı başardı

Çalışma kapsamında bilim insanları, sağlıklı fareler yaşlandıkça üzerlerinde hücresel gençleştirme yaklaşımının varyasyonlarını test etti. 15 aylıktan 22 aylığa kadar olan, ya da insan yaşına çevrildiğinde 50 – 70 yaş aralığında olan farelere düzenli olarak belirli dozda Yamanaka faktörleri verildi. Sonrasında 12 – 22 aylık olan (insan yaşında 35 – 70) farelere ve ardından 25 aylık (80+) bir grup farede sadece bir ay süreyle aynı tedaviyi uygulandı.

Testler sonucunda bilim insanları, tedavi gören hayvanların böbrek ve cilt desenleri gibi dokularda genç fare bireylerine benzemeye başladığını gördü. Bununla birlikte test deneklerinin hücreleri, yaralandıklarında daha hızlı yenileniyordu. Vücutlarının metabolik molekülleri de yaşa bağlı değişiklikler göstermiyordu.

Fakat testler, aynı zamanda bir şeyi daha gösterdi. Yaşlanmayı engellediği görülen bu tedavi yöntemi, yalnızca uzun süreler boyunca düzenli olarak Yamanaka faktörleri enjekte edilen farelerde işe yaradı. 25 aylıktan daha büyük fareler gibi bir ay süreyle tedavi uygulanan farelerde benzer etki görülmedi. Bilim insanları, bu nedenle şimdi ileriye dönük olarak uzun vadeli tedavi planlarının belirli molekülleri nasıl değiştirdiğini analiz edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.