enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yapay tatlandırıcıların zararlı neler? Çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor!

Şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcılarla ilgili yapılan araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Bilim insanların yaptığı araştırmaya göre …

Yapay tatlandırıcıların zararlı neler? Çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor!
29.03.2022
147
A+
A-

Şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcılarla ilgili yapılan araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Bilim insanların yaptığı araştırmaya göre, yapay tatlandırıcıların sağlıklı bağırsak bakterilerinde neden olduğu değişikliklerin “enfeksiyon, sepsis ve çoklu organ yetmezliğine” yol açabileceğini söyledi. İşte yapay tatlandırıcıların daha önce duymadığınız zararları ile ilgili detaylar..

Bilim insanları yaygın yapay tatlandırıcıların, sağlıklı bağırsak bakterilerini sepsis ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek tehlikeli mikroplara dönüştürme yeteneğine sahip olduğunu keşfetti. Anglia Ruskin Üniversitesi’nden araştırmacılar sakız, diyet gazlı içecekler, dondurma, unlu mamuller ve hatta bazı vitaminlerle ilaçlarda bile bulunan şeker ikameleri olan sakarin, sukraloz ve aspartamınE.coli ve E.faecalis gibi yardımcı bakterilerin zararlı hale gelmesine yol açabileceğini saptadı.

yapay tatlandırıcılar sağlık sorunlarına yol açıyor

HÜCRELERİ ÖLDÜRME KABİLİYETİNİ ARTIRIYOR

Yapılan çalışmanın yazarı ve Anglia Ruskin Üniversitesi’nde biyomedikal biliminde kıdemli öğretim üyesi olan Dr. Havovi Chichger, “Çalışmamız, gıda ve içeceklerde çok yaygın bulunan tatlandırıcıların bazılarının normal ve ‘sağlıklı’ bağırsak bakterilerini patojenik hale getirebileceğini göstermesi açısından ilk oldu” dedi. Çalışma, yapay tatlandırıcıların günde iki kutu diyet gazlı içecek miktarında tüketilmesinin, söz konusu bakterilerin bağırsaktaki epitel hücreleri istila edip öldürme kabiliyetini önemli ölçüde artırabileceğini buldu.

yapay tatlandırıcılar çoklu organ yetmezliğine sebep oluyor

ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ BAKTERİLER

“Bu patojenik değişiklikler daha fazla biyofilm oluşumunu ve bakterilerin insan bağırsak hücrelerine daha fazla yapışıp bunları istila etmesini içeriyor” diyen Dr. Chichger, ”Bu değişiklikler, kendi bağırsak bakterilerimizin bağırsaklarımızı istila edip zarar vermesine yol açabilir. Bu durum da enfeksiyon, sepsis ve çoklu organ yetmezliğine neden olabilir” diye konuştu. Geçmiş araştırmalar, bu tür biyofilmlerin antibiyotiğe dirençli bakteriler ve artan hastalık riskiyle yakından bağlantılı olduğunu ve medikal cihazlarla ilişkili enfeksiyonlara yol açabileceğini göstermişti.

TATLANDIRICILARININ POPÜLERLİĞİ ARTIYOR!

Araştırmacılar ayrıca, E.coli ve E.faecalis bakterilerinin karaciğerde, lenf düğümlerinde ve dalakta birikerek bir dizi enfeksiyona neden olabileceğini de buldu. Yapay tatlandırıcıların popülerlikleri artarken ve hayatını kaybeden kişilerin sayısında her zamankinden daha yüksek bir paya sahip olurken, çalışmanın yazarları “söz konusu gıda katkı maddelerinin bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkilediğinin ve bu zararlı etkilerin nasıl giderilebileceğinin anlaşılması hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.