enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1921
EURO
34,9218
ALTIN
2.473,52
BIST
10.899,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Çok Bulutlu
21°C

WhatsApp’tan Gelen Ücretsiz Uçak Bileti Mesajlarına Dikkat!

Dolandırıcılar her geçen gün fidye, bilgilerin ele geçirilmesi ya da birikimlerin çalınması gibi amaçlarla yeni ‘tuzak’ yöntemleri geliştirmeye …

WhatsApp’tan Gelen Ücretsiz Uçak Bileti Mesajlarına Dikkat!
05.08.2022
207
A+
A-

Dolandırıcılar her geçen gün fidye, bilgilerin ele geçirilmesi ya da birikimlerin çalınması gibi amaçlarla yeni ‘tuzak’ yöntemleri geliştirmeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusu ise özellikle yurt dışında büyük bir gündem yarattı. Dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden United Arab Emirates adına sosyal medyada sahte mesajlar yayınlanmaya başladı, bu sahte kampanyalar, WhatsApp üzerinden de yayılmaya başladı.

Söz konusu sahte mesajlarda Emirates’in bir çekiliş başlattığı öne sürülüyor ve kullanıcılara bir internet sitesi bağlantısı gönderiliyordu. Bu internet sitesi bağlantısına tıklandığında oluşturulan sahte Emirates sitesinde çekiliş hakkında bilgiler yer alıyor, kullanıcılara da bu çekilişe katılmalarını sağlayacak bir anket sunuluyordu.

Sahte internet sitesi, sahte çekiliş ve sahte kurallar:

Söz konusu internet sitesinde anketin ardından kullanıcıların karşısına birkaç kutu çıkarılıyordu. İddiaya göre bu kutulardan birisi, Avrupa, Asya veya yurt içi uçuşlarda ücretsiz gidiş dönüş sağlayan bir altın bilet bulunduruyordu. Tüm kullanıcılar da aslında bu altın bileti kutulardan çıkararak dolandırıcıların ağına takılıyordu.

Dolandırıcılığın yayılmasını sağlayan olay da altın biletin kullanımı için sunulan sahte kurallardı. Bunlara göre kullanıcılar, bu çekilişi 5 WhatsApp grubuna ya da 20 arkadaşıyla paylaşmak zorundaydı. Bu aşamadan sonra kullanıcılardan adresleri, kişisel bilgileri ve banka hesap bilgileri isteniyordu.

Emirates’ten açıklama geldi:

Söz konusu dolandırıcılık yönteminin yayılmasıyla birlikte Emirates’ten de bir açıklama geldi. Söz konusu yöntemden kaç kişinin etkilendiği bilinmezken, hava yolu şirketi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Emirates, bir ankete katılanlara ücretsiz uçak bileti sunduğunu iddia eden bir web sitesine bağlantılar içeren, Emirates’ten geldiği iddia edilen sahte e-postaların ve SMS/WhatsApp mesajlarını tespit etmiştir.

Bu mesajı alan herkese herhangi bir bağlantıya tıklamamasını veya mesajı sosyal medya üzerinden iletmemesini tavsiye ediyoruz. Emirates, dolandırıcılığın kaynağını araştırıyor ve faillere karşı gerekli yasal işlemleri yapacak.”

Söz konusu dolandırıcılık yöntemi, aslında geçmişte de pek çok marka adına uygulanmıştı. Yaşanan son olayla birlikte gönderilen çekiliş veya yarışma bağlantılarına tıklamama, bilgilerinizi güvenmediğiniz taraflarla paylaşmama gibi konulara ne kadar dikkat edilmesi gerektiği de tekrar kanıtlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.