enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Vücutta kaşıntı neden olur? Kaşıntıya ne iyi gelir?

Kaşıntı olarak da bilinen cilt dezenformasyonu, cilt hücrelerinin veya ciltle ilişkili sinir hücrelerinin tahrişinden kaynaklanan genel bir …

Vücutta kaşıntı neden olur? Kaşıntıya ne iyi gelir?
19.08.2022
197
A+
A-

Kaşıntı olarak da bilinen cilt dezenformasyonu, cilt hücrelerinin veya ciltle ilişkili sinir hücrelerinin tahrişinden kaynaklanan genel bir histir. Cildimizi koruyabilme amaçlı bağışıklık sistemimiz, zararlı maddeleri uzaklaştırmak için histamin salgılar. Gün içerisinde sürekli yaşadığımız ve bizi rahatsız eden kaşıntıyı meydana getiren nedir? Kaşıntının nedenleri nedir?

VÜCUTTA KAŞINTI NEDEN OLUR?

Tıpta pruritus adına sahip olan kaşıntı, birçok sebepten kaynaklı meydana gelir. Gün içerisinde vücudumuzun bir alanını kaşırken buluruz kendimizi ve işlerimizi yapmakta zorlanırız. Kaşıntı bir dürtüdür. Kaşıntıya neden olan şeyler deri hastalıkları, alerji olabilir. Bunun yanında karaciğer ve böbreklerle ilgili problemlerden kaynaklı da olabilmektedir. Bir diğer etken ise böcek ısırması, stres, mantar ihtimalleridir.Bunun çözümü için uzman doktora görünmek gerekir. Alerjide kaynaklı oluşan bir kaşıntı ise yapılan alerji testi sayesinde çözüm bulunabilir. Dermatolojik olarak ise egzama, uyuz, kuru ciltten kaynaklı kaşıntı yaşayabilirsiniz. İç hastalıklar olarak da böbrek yetmezliği, sarılık, sirozdan dolayı olabilir.

KAŞINTI NASIL GEÇER?

Bizi rahatsız eden kaşıntıya iyi gelen bazı şeyler vardır. Bunlardan bazıları;

• Soğuk su veya buzu kaşıntı olan bölgeye uygulamak

• Soda ile suyu karıştırıp bölgeye uygulamak

• Limonu 15 dakika kaşıntı olan bölgeye sürün

• Yulaf ile suyu karıştırarak bölgeye uygulamak

• Aloe vera

• Karanfil yağı

Kaşıntınız alerji kaynaklı ise ilaç tedavisi görülebilir.

KAŞINTILAR HANGİ HASTALIKLARDAN KAYNAKLI OLUR?

Eğer kaşıntınız geceleri uyurken fazlalaşıyorsa deri enfeksiyonu olabilirken yatak çarşaflarınız kaynaklı da olabilir. Kaşıntınızın yanında su içme miktarınız da artıyor ise diyabet hastalığından kaynaklı olabilir. Kaşıntınıza çarpıntı da ekleniyorsa hipotiroidi olabilir, tiroit bezinin normaldan fazla aktif olmasından kaynaklanır. Kaşıntı ve kırmızı kabarcık lekeleri varsa kurdeşen olma ihtimali vardır. Fakat bunları öğrenmek için en doğru yöntem uzman doktora görünmektir. Doktorunuz neyden kaynaklı olduğunu ve nasıl bir tedavi izlemeniz gerektiğini size uygulayacaktır. Kaşıntının teşhisi kan testi, göğüs röntgeni ve karaciğer- tiroid testleri ile koyulabilir.

Önemli not: Tüm sağlık uygulamalarında öncelikle hekime başvurun. Doktorunuzun tavsiyesine göre hareket edin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.