enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2773
EURO
34,8094
ALTIN
2.441,83
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C
SON DAKİKA
21:26 Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’i ziyaret etti
21:25 Beylikdüzü Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve kent tarımına büyük katkı sunan Yaşam Bahçesi’nde yaz mevsiminin ilk fideleri dikildi
21:23 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya Hayırlı Olsun Ziyareti
21:22 Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu, önemli açıklamalarda bulundu
21:10 İstanbul Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Marmara Belediye Birliği Meclis Toplantısı Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, oy birliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’na seçildi
21:06 Eğitim Gücü-Sen Bursa da şiddete ‘dur’ dedi
20:40 Konaklı ‘Minik Kalpler’den Anneler Günü sürprizi
20:39 Ekrem İmamoğlu, Silivri’nin yeni Belediye Başkanı seçilen Bora Balcıoğlu’na tebrik ziyaretinde bulundu
20:38 Nevşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kapadokya Eğitim Merkezi (KAPEM)’de 59. Dönem kursları Haziran ayında başlayacak
20:32 Malkara Belediyesi TÜM BEL-SEN Mayıs 2024 Perşembe günü başkanlık makamında toplu iş sözleşmesinin imza töreni gerçekleştirildi
20:31 Çiğli Belediyesi’nden Anneler Günü Kermesi
20:29 Büyükşehir Kent Parka Yapılacak Tesisi Halka Soruyor
20:28 Edremit’te Trafik Haftası kutlandı
20:27 Edremit Belediyesi, Pazaryerlerinde denetimleri sıklaştırıyor
20:21 Düzce’de hakimiyeti kaybederek yoldan çıktı! 3 yaralı
20:20 AKYA’nın seri üretimine geçildi
18:22 Kaymakam Atilla Kantay’dan Başkan Ferdi Zeyrek’e ziyaret
18:06 Başkan Aydın: “Bursaspor eski günlerine kavuşacak”
17:50 Bingöl’de jeotermal enerji potansiyeli görüşüldü
17:25 Ekrem İmamoğlu: Biz, Sizlerin Şehri Emanet Ettiği İnsanlarız; Emanete İhanet Edilmez
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Vücudumuzun Zorlu Şartlara Dayanma Sınırlarını Açıklıyoruz

Biz insanlar, pek çok konuda tahmin ettiğimizden daha dayanıklıyız. Vücudumuz çok kırılgan gibi görünse de konu hayatta kalma olduğunda …

Vücudumuzun Zorlu Şartlara Dayanma Sınırlarını Açıklıyoruz
20.08.2022
119
A+
A-

Biz insanlar, pek çok konuda tahmin ettiğimizden daha dayanıklıyız. Vücudumuz çok kırılgan gibi görünse de konu hayatta kalma olduğunda sınırlarını olabildiğince zorluyor. Aslında tüm diğer yaşam örnekleri gibi biz insanlar da hayatta kalmaya odaklıyız ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Peki size sınırlarınızı bilmek ister misiniz diye sorsam ne derdiniz?

İnsanlar olarak çok dayanıklı canlılar olsak da bizim de sınırlarımız var. Bugün sizlere en sıcak havadan kaldırabileceğimiz en hızlı ivmelenmeye kadar insan vücudunun hangi sınırlarda zorlanacağını açıklayacağız. Hadi gelin şimdi kendi sınırlarımızı daha iyi bilmemizi sağlayacak içeriğimize geçelim.

Eğer uygun şartlar bulunuyorsa bir insan su içmeden 1 hafta kadar hayatta kalabilir.

Elbette buradaki “1 haftalık süre” koşullara bağlı. Çok sıcak bir ortamda 2. günü bile çıkarmak çok zor olacaktır. Vücut, sıcaklığı terle yani su yoluyla dışarı atar. Bu sebeple de vücuda sürekli yeni su alımı yapılması gerekir. Ortam sıcaklığının düşük olduğu, hareketliliğin de olmadığı koşullarda 1 hafta su içmeden dayanabilen vakalar bulunuyor. Eğer vücut 1 hafta susuz kalırsa ölüm yaşanmasa da organlarda geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilir.

İnsanlar 55 santigrat derece hava sıcaklığına kadar hayatta kalabilirler.

Elbette bu, havada bulunan neme, giydiğiniz kıyafete, güneş ışınlarının açısına ve bu ışınlara ne kadar maruz kaldığınıza kadar pek çok parametreyi beraberinde getiriyor. Bir insan vücudu yeterli miktarda su tüketmişse 55 santigrat dereceye kadar hayatta kalabiliyor. Böyle ciddi bir sıcaklıkta vücudunuz kendini soğutmak için sürekli terleyecektir. Bu sebeple çok sık bir şekilde su tüketmeniz gerekiyor. 

Yapılan araştırmalara göre 60 santigrat derecelik nemli bir ortamda 10 dakika geçirdikten sonra vücudunuz hipertermi geçirmeye başlıyor. Özellikle sıcaklıkla birlikte nem de varsa işler daha da zorlaşıyor. Çünkü nemli bir havada doğal klimamız olan terlemeyi yapmak çok daha zor. Bu sebeple kuru bir havadaki yüksek sıcaklıklara, yanımızda yeterli su varsa ve düzenli terleyebiliyorsak çok daha rahat bir şekilde dayanabiliyoruz.

Bu konuda ülkemizdeki başarılı YouTube kanallarından Ruhi Çenet Medya’nın kısa süre önce yayınladığı Lut Çölü videosu bu sıcaklıkların nasıl olabileceğini bize çok iyi gösteriyor. O videoyu da hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

1 insan 46,2G’lik ivmelenmelere dayanabilir.

İnsan vücudu 46,2G’lik ivmelenmeye karşı bütünlüğünü koruyabilir. Burada önemli olan bu G kuvvetinin ne kadar sürdüğü. Bir Formula 1 yarışında kaza geçiren Max Verstappen 51G’lik kuvvete maruz kalmıştı. Bu noktadaki rekor ise bir IndyCar yarışında kaza geçiren Kenny Bräck tarafından deneyimlendi. Bräck, 214G ivmelenmeye neden olan kazadan kurtulmuştu. Trafik kazalarında da 100’ün üzerinde G kuvvetleriyle karşılaşmak mümkün, ancak bu kuvvetler kısa sürdüğü için her kaza ölümcül olmayabiliyor. 

214G’lik ivmeye sebep olan kaza:

Ortalama bir insan 2 dakika boyunca nefesini tutabilir.

2 dakika içerisinde kanınızdaki karbondioksit miktarı artacaktır. 3. dakikada diyaframınız kasılarak sizi nefes almaya zorlar, çünkü bu noktada beyninize ve tüm vücudunuza zarar vermeye başlamış olursunuz. 5. dakikada ise baş dönmesiyle birlikte kaslarınız kontrolsüz bir şekilde hareket etmeye başlar. Bu sürelerde nefesinizi tutmaya çalışmanın ölümcül sonuçları olabilir. Nefesinizi suyun içinde tutmaya kalkarsanız daha uzun süreler dayanabildiğinizi görebilirsiniz. Çünkü suyun içerisinde kalp hızınız yavaşlar ve daha az oksijene ihtiyaç duyarsınız. Suyun altında nefes tutma rekoru 24 dakika 3 saniye ile Aleix Segura Vendrell’e ait. Siz yine de mecbur kalmadıkça veya uzman bir eğitmenin yanında olmadıkça nefesinizi tutmaya çalışmayın.

İnsan vücudu 40 santigrat derecelik vücut ısısına dayanabilir.

Vücut ısısı 42 derecelere çıktığında hücreler ateşe koyulan yumurta akı gibi pişmeye başlar. Vücudumuzun ideal sıcaklığı 36-37 derece arasındadır. 38 – 40 derece arasında mikroplar ölür. Vücudumuz bu mikroplarla savaşırken bizler kendimizi hasta hissederiz. Eğer vücut sıcaklığı bu derecelerin üzerine çıkarsa başta beyin olmak organlar zarar görmeye başlar. Dış faktörlerden gelen sıcaklığa karşı vücudumuzun doğal kliması devreye girer. Bu klima terlemedir. İnsanlar terleyerek vücut sıcaklığını dengeleyebilirler.

1 insan 5 Sieverts (Sv) değerindeki radyasyona maruz kalırsa kısa süre içerisinde hayatını kaybeder.

Birkaç dakika boyunca vücudumuza alacağımız 5-6 Sv’lik radyasyon, vücudumuzun tamir edebileceğinden çok daha fazla hücreyi parçalar. Örneğin Japonya’daki Fukushima Nükleer Santrali’nde yaşanan felaket sonrası müdahale eden işçilerin saatte 0,4 ila 1 Sv’lik radyasyon aldıkları düşünülüyor. Bu değer kısa süreli ölüme yol açmayacak olsa da hayatları boyunca kanser riskiyle karşı karşıya kalmalarına neden oldu.

1 insan -40 derece soğukta 10 dakikadan fazla dayanamaz.

Bir insanın soğuktan hayatını kaybettiği aralığı bulmak çok zor. Çünkü bu noktada ortam sıcaklığına ek olarak başka faktörler de yer alıyor. Örneğin rüzgarın hızı -40 derecelik havayı -60 gibi hissettirebilir. Ortalama bir değer verecek olursak çok hazırlıklı giyinmeyen bir insan -40 derece soğuğa 10 dakika kadar maruz kaldığında hayatını kaybeder. Elbette burada uyum sağlamak da önemli. Rusya’da yaşayan bir insanla Afrika’da yaşayan bir insanın soğuğa dayanma seviyesi aynı olmayacaktır.

Bugün sizlere insanların hangi koşullara ne kadar dayanabildiğini açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız yorumlar kısmında bize iletebilirsiniz.

Kaynak: 1, 2, 3

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.