enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7316
EURO
35,1000
ALTIN
2.442,10
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
31°C
Salı Az Bulutlu
31°C

Uzmanlar, Yapay Zekanın İnternete Etkisi Hakkında Endişeli

Teknolojide ve özellikle de yapay zeka (Artificial Intelligence/AI) alanında yaşanan her gelişme, internetin geleceğini doğrudan etkiliyor. Buna …

Uzmanlar, Yapay Zekanın İnternete Etkisi Hakkında Endişeli
26.02.2022
175
A+
A-

Teknolojide ve özellikle de yapay zeka (Artificial Intelligence/AI) alanında yaşanan her gelişme, internetin geleceğini doğrudan etkiliyor. Buna göre gelecekte internetin botlar tarafından yönetilmesinin oldukça mümkün olduğu düşünülüyor.

Bu olduğunda internetin şimdi olduğundan daha iyi mi, yoksa daha kötü bir yer mi olacağı sorusu ise pek çok insanın kafasını kurcalıyor. Ancak görünüşe bakacak olursak uzmanlar, mevcut yapay zeka sistemlerini göz önüne aldıklarında bu konuya pek de sıcak bakmıyor.

“İnternet tamamen tanınmaz olurdu”

Kopenhag Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (CIFS) uzmanlar, AI tarafından oluşturulan içerikler ve yapay zekanın metaverse ile diğer dijital konumlara nasıl hükmedebileceği konusuna dikkat çekiyor.

CIFS uzmanı Timothy Shoup, özellikle de OpenAI’nin GPT-3’ü gibi modellerin daha geniş kitlelerce bir kabul görmesi halinde, internet içeriğinin yüzde 99 ila yüzde 99,9’unun 2025 ila 2030 yılları arasında yapay zeka tarafından oluşturulacağını tahmin ediyor. Konuya dair Shoup, bunun gerçekleşmesi durumunda “İnternetin tamamen tanınmaz olabileceğini” de sözlerine ekliyor.

Yapay zekanın geliştikçe zaman içinde, içindeki tüm şeylerle birlikte çevrimiçi dünyaları oluşturmaya başlayabileceği öngörülüyor. Konuya dair konuşan bir başka CIFS uzmanı Sofie Hvitved, OpenAI’nın bu yılın başlarında piyasaya sürmüş olduğu ve doğal dil girdilerini yorumlamak ve karşılık gelen görüntüleri oluşturmak için GPT-3’ün 12 milyar parametreli bir sürümünü kullanan DALL-E‘yi hatırlatarak, “DALL-E artık gerçekçi nesnelerin yanı sıra gerçekte var olmayan nesnelerin görüntülerini de oluşturabiliyor.” ifadelerini kullanıyor.

Peki yapay zekalar ‘kötü’ bir şey olmak zorunda mı?

Aslında yapay zekaların internet içeriği oluşturması doğası gereği kötü bir şey olmak zorunda değil. Teorik olarak cinsiyet, ırk ve kültür gibi şeyler göz önüne alınarak daha kapsayıcı sanal dünyaların inşa edebilmesi mümkün olabilir. GitHub kodlayıcılarının yalnızca basit insan dilinde yazarak kodlarının yüzde 30’unu oluşturmasına yardımcı olduğu Codex gibi programlar, çok daha fazla insana yeni yaratıcı alan fırsatları sunabilir.

Ancak bunun yaşanması için ilk önce yaratıcılarının önyargılarını barındıran mevcut yapay zeka gerçekliğinin yeniden düzenlenmesi ve yapılandırılması gerekiyor. Daha dengeli ve tarafsız bir yapay zeka sisteminin geliştirilmesi halinde, internetin daha az iş ile daha güvenli bir yer haline gelmesi mümkün olabilir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.