enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6016
EURO
36,3386
ALTIN
2.927,65
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Uzmanından KKKA virüsü bulaştıran kenelere karşı uyarı

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Aldemir, kene ısırmasına karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verdi …

Uzmanından KKKA virüsü bulaştıran kenelere karşı uyarı
04.07.2022
94
A+
A-

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Aldemir, kene ısırmasına karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verdi.

Aldemir, yaptığı yazılı açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, keneler tarafından taşınan bir tür virüsle bulaştığını, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi belirtiler gösterdiğini aktardı.

Aldemir, “Hastalık ülkemizde başlıca hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda kenenin çıplak elle toplanması ve ezilmesiyle bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra hastalık viremik dönemdeki (virüs ya da virüslere ait parçaların kan dolaşımına katıldığı dönem) hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek amacıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysilerin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çeken Aldemir, şunları kaydetti:

“Pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alan dönüşlerinde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası olmak üzere kene olup olmadığını kontrol etmelidir. Kenenin yapıştığı fark edildiyse hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunmuş kene en kısa sürede çıkarılmalı.”

Göksel Cüneyt İğde – Sağlık
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.