enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7092
EURO
35,4350
ALTIN
2.486,42
BIST
10.918,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
29°C
İstanbul
29°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
10:25 Kayseri’nin çağrı merkezi 2024’ün ilk 6 ayında 599 bin 853 çağrıya cevap verdi
10:23 MASKİ’den şiddetli yağışa hızlı müdahale
10:22 Husumetlisini cadde ortasında vurdu
10:08 Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi komisyondan geçti
09:56 İş insanı evinde ölü bulundu.
09:55 16 ilde Bozdoğan operasyonu! 45 gözaltı!
09:54 Edirne Valisi Yunus Sezer’den Kırkpınar Haftası mesajı
09:52 Pençe Kilit’ten acı haber!
09:38 Bozbey teknik inceleme talimatını verdi… Öncenin hatası varsa düzeltmek bizim işimiz
23:38 Bursa’da yağmur mesaisi
20:54 Muğla gelini CHP Muğla Kadınlar İl Başkanlığına aday
20:52 AK Parti Bursa’nın yeni yol haritası ne olacak?
20:22 Konak Belediye Meclisi’nden doğalgaz için oybirliği
20:21 Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i Ziyaret Etti
20:20 Burhaniye Belediyesi, Kırsal Mahallelerde yaşayan vatandaşların daha iyi bir hizmet alabilmesi için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor
20:19 Salihli Belediyesi’nden Yeşil Alanlara Bakım Çalışması
20:17 Bölgemizin turizm merkezi konumundaki Kandıra Sahilleri özellikle yaz mevsiminde hem ilimizden hem de çevre illerden vatandaşlarımızdan yoğun ilgi görüyor
20:16 BURSEM’de LGS Tercih Danışmanlığı Gerçekleştiriyor
19:22 Sabancı Üniversitesi girişimi Euronova, otomotiv dünyasının liderlerinden büyük yatırım aldı
19:08 OMTAS Kuleli Zırhlı Tanksavar Aracı envanterde
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzmanından KKKA hastalığı uyarısı

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Servet Öztürk, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili önemli noktalara değindi.

Uzmanından KKKA hastalığı uyarısı
21.06.2024
2
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nairovirüs cinsine ait bir virüs tarafından yayılan bir hastalıktır. Genellikle yaz aylarında görülen bu hastalık sıcaklıkların artmasıyla birlikte kendisini göstermeye başlıyor. İDoç. Dr. Servet Öztürk, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Keneler doğada özellikle kırsal kesimde çok yaygın canlılardır ve bazı hastalıklar için risk oluşturabilmektedirler. Özellikle son yıllarda Kırım Kongo Kanamalı ateşi, Tularemi, Lyme hastalığı en sık görülen kene kaynaklı hastalıklardır. İlkbahar ve yaz aylarında kırsal kesimde insanların daha sıklıkla bulunmasından dolayı bu hastalıklar bu mevsim dönemlerinde daha sık görülmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Bulaşır?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene tutunması ile bulaşan başlangıçta gribal semptomlarla başlayıp ağır kanamalı hastalığa ilerleyebilen ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. İnkübasyon dönemi olarak tanımladığımız virüsün bulaşması ile semptomların başlaması arasındaki süre 1 ile 14 gün arasında olabilir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç semptomları ateş yüksekliği, baş ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklık, karın ağrısı, bulantı- kusma ile başlar. İlerleyen ağır vakalarda vücudun değişik bölgelerinde kanama ile seyredebilir. Özellikle ilkbahar/yaz aylarında meydana gelen gribal semptomlara kırsal bölge seyahati öyküsü varsa Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı akılda tutulmalıdır. Spesifik bir tedavisi yoktur ancak tedavi semptomlara yönelik ve destek tedavisidir.

Kırsal Kesimlerde Sık Karşılaşılıyor!

Ülkemizde vakaların büyük çoğunluğu (%95) İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzey bölgesinden, özellikle de Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum’dan gelmektedir. Spesifik bir tedavisi olmaması nedeniyle en önemli tedbir riskli bireylerin kendini kenelerden korumasıdır. Kırsal bölgede çalışan veya ziyarete giden kişilerin açık renkli kıyafetler giymesi, uzun kollu giyecekler tercih etmesi, çoraplarını pantolonun üzerine çekmesi ve kırsal bölge ziyaretinden sonra vücudunu kapsamlı kene tutunması açısından kontrolü önerilir.

Kene Tutunması Sonrası Tedavi ve Süreç Nasıldır?

Kene teması saptanması durumunda sağlık tesisine başvurarak kenenin uzaklaştırılması, gerekirse tetkik edilmesi ve 10 günlük semptom takibine alınması önemlidir. Akdeniz diyeti ile beslenin, sigara ve alkolden uzak durun, fiziksel olarak aktif olun, dostluklar kurun, erişkin yaş aşılamaları için doktorunuza başvurmayı unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.