enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5793
EURO
36,3544
ALTIN
2.917,10
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

UZMANI BAYRAMA ÖZEL UYARDI: DİYABETİK RETİNOPATİ KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR

Uzmanı bayrama özel uyardı: Fazla tatlı tüketimi ‘diyabetik retinopati’ye davetiye çıkarıyor İSTANBUL, (DHA)- Ramazan Bayramında aşırı tatlı …

UZMANI BAYRAMA ÖZEL UYARDI: DİYABETİK RETİNOPATİ KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR
29.04.2022
148
A+
A-

Uzmanı bayrama özel uyardı: Fazla tatlı tüketimi ‘diyabetik retinopati’ye davetiye çıkarıyor

İSTANBUL, (DHA)- Ramazan Bayramında aşırı tatlı tüketiminin göz sağlığını etkileyeceğini söyleyen Doç. Dr. Selim Bölükbaşı, bu dönemde özellikle diyabet hastalarına dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Bölükbaşı, ‘Özellikle diyabet hastaları, Ramazan Bayramı’nda fazla şeker tüketimi yüzünden diyabetik retinopati riski taşır. Diyabetik retinopati retinada geri dönüşümü olmayan ve ciddi hasarlar bırakan kronik bir hastalıktır. Bazı diyabet hastalarında körlükle dahi sonuçlanabiliyor’ dedi.

Özellikle şeker ve tatlı tüketiminin arttığı bayram döneminde gözlerde oluşabilecek olumsuz etkilere dikkat çeken Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Doç. Dr. Selim Bölükbaşı, diyabetin insülin salınımı veya etkisinin yetersizliği sonucu ortaya çıktığını, yoğun şekilde tüketilen şekerle birlikte ise artış gösterdiğini belirtti. Bölükbaşı, ‘Diyabeti olan hastalar çok daha fazla risk altındalar. Önümüz bayram, insanlar bir araya gelecekler ve çok sayıda karbonhidrat tüketimi olacak. Özellikle basit şekerler dediğimiz kek, börek, baklava gibi kana çok hızlı karışabilen karbonhidratlar kan şekerini ani yükseltecek. Bütün sistemlere hasar verecek fakat göz en çok etkilenen organlardan birisi olacak. Bu nedenle özellikle bayram gibi dönemlerde insanlar beslenmelerine daha dikkat etmeli’ ifadelerini kullandı.

‘BAYRAM GİBİ DÖNEMLERDE ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ’

Diyabet hastalarını tehdit eden diyabetik retinopati’nin kan şekerinin bozulmasıyla beraber başladığını söyleyen Bölükbaşı, ‘Kan şekeri bozulduğu için retinanın beslenmesi de bozulmaya başlıyor. Ardından retina yüzeyinde kanamalar, yağ birikintileri, görme merkezinde ödem hatta retina yüzeyinde yeni damar oluşumları gibi çok sayıda patoloji gelişiyor. İlerleyen süreçte göz içinde ani kanamalar meydana gelebiliyor, diyabetik retinopati bazen körlükle de sonuçlanabiliyor’ şeklinde konuştu.

Diyabetin tüm organları etkileyen kronik bir hastalık olduğunu vurgulayan Bölükbaşı, konuyla ilgili şöyle konuştu:

‘Diyabet, insana ciddi zararlar verebiliyor, nitekim gözde de çok ciddi hasarlar bırakabiliyor. Diyabeti olan hastalar çok daha fazla risk altındalar. Önümüz bayram, insanlar bir araya gelecekler ve çok sayıda karbonhidrat tüketimi olacak. Özellikle bizim çok sevmediğimiz ve basit şekerler dediğimiz kek, börek, baklava gibi kana çok hızlı karışabilen karbonhidratlar kan şekerini ani yükseltecek. Bütün sistemlere hasar verecek. Fakat, göz böyle bir durumda en çok etkilenen organlardan birisi. Diyabetik retinopati dediğimiz göze ciddi hasarlar verebilecek hastalık oluşacak. Bu nedenle özellikle bayram gibi dönemlerde insanların şeker tüketimine daha çok dikkat etmesi gerekiyor.’

‘DİYABET ASLINDA BİR YAŞAM BİÇİMİDİR’

Diyabetin uzun soluklu bir hastalık olduğunu söyleyen Bölükbaşı, diyabet yüzünden retinada oluşan hastalıkların tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi:

‘Diyabet aslında bir yaşam biçimidir. Yani diyabet hastalarının yediğine, içtiğine, yaptıkları spora kısacası günlük aktivitelerine çok dikkat etmesi gerekir. Bu işin aslında hekimin yürüttüğü ve hastanın yürüttüğü iki tarafı var. Hasta öncelikle kendisine iyi bakmalı, kan şekeri regülasyonuna dikkat etmeli, kana çok çabuk karışan şekerlerden uzak durmalı, iyi beslenmeli, spor yapmalı ve endokrinoloji doktoruyla beraber rutin takiplerine gitmesi lazım. Bizim göz doktoru olarak ne yapacağımıza gelirsek, biz hastanın retinasında bir problem tespit ettiğimizde onun tedavisine yönelik işlemler yapacağız. Bu tedaviler lazer tedavileri, göz içi enjeksiyonlar, ilerleyen hastalarda vitrektomi cerrahileri gibi tedavilerden oluşmaktadır.’

DİYABET HASTALARI YILLIK KONTROLLERİNE MUTLAKA GİTMELİ

Bölükbaşı, ‘Diyabet, yıllar süren bir tedavi ister. Diyabet için elimizde güçlü silahlarımız var ama buna rağmen bazı hastalarda görme kaybıyla sonuçlanabiliyor. Diyabet hastaları yıllık kontrollerine mutlaka gitmeli. Hastalığın ciddiyetine göre biz bu kontrollerin zamanlarını da ayarlıyoruz. Hasta ileri evre bir hastaysa iki üç ayda bir gördüğümüz oluyor. Eğer hastalık hafif bir hastalıksa yılda bir gördüğümüz oluyor. Bazen de 6 ayda bir görüyoruz. En kötü ihtimalle yılda bir kere hastanın mutlaka bir göz hekimine gözükmesi gerekir’ diye konuştu.

Bayrama özel diyabet hastalarına çağrıda bulunan Doç. Dr. Selim Bölükbaşı, şeker kullanımını kısıtlamalarını, hareket etmelerini, basit şekerlerden uzak durmalarını ve iyi yaşamaya çalışmalarını tavsiye etti.

/ Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.