enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2626
EURO
34,7572
ALTIN
2.401,43
BIST
10.158,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
14:20 Yıldırım’da Hıdırellez coşkusu
14:06 Edirne de 15 göçmen yakalandı
13:40 Ekrem İmamoğlu Odessa kentinin Belediye Başkanı Gennadiy Trukhano’yu makamında ağırladı
13:39 Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, belediye çalışanları ile bir araya gelerek yeni dönemde önemli çalışmalara imza atacaklarını belirtti
13:38 Başkan Altay: “Konya’mızın Saklı Doğal Güzelliklerini Dünyaya Tanıtmakta Kararlıyız”
13:37 Bursa’da bir lisede ilginç olay
13:36 Fırat Kalkanı’nda 4 terörist etkisiz!
13:32 Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunda belediye emekçilerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı
13:31 Başkan Tugay’dan 93. İEF için İtalya’ya partner ülke teklifi
13:28 PC Oyun Satışları Son Üç Aydaki Yükselişini Sürdürüyor
13:02 Acer, Plastic Bank İş Birliği ile Çevreden 50 Ton Plastik Atık Toplama Taahhüdünde Bulunuyor
13:01 Karşıyaka’da ‘Anneler Günü El Emeği Pazarı’ açıldı
13:00 Başkan Demir, halk buluşmalarına başladı
12:51 Turunç Masa’da rekor memnuniyet
12:50 İklim değişikliği bal arılarını etkiledi!
12:44 Bornova’da ilk TİS kadrolu işçiler için imzalandı
12:36 CHP ilçe yönetiminden Başkan Özdemir’e ziyaret
12:20 Hıdırellez Bayramı, Kocaeli’de ritüellerle kutlandı
12:13 Yanan çöp konteynerine Zabıta müdahale etti
12:11 Başkan Altay: “Fırat Caddesi Köprülü Kavşağı’nın Üst Tarafı da Hizmete Açıldı”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzman isimden müsilaj yorumu! Marmara Denizi nihayet rahat bir nefes alacak

Adı geçen yıl müsilaj ile anılan Marmara Denizi’nden sevindirici haber uzmanından geldi. Marmara’nın dibine dalan ve dipteki son durumu …

Uzman isimden müsilaj yorumu! Marmara Denizi nihayet rahat bir nefes alacak
06.05.2022
170
A+
A-

Adı geçen yıl müsilaj ile anılan Marmara Denizi’nden sevindirici haber uzmanından geldi. Marmara’nın dibine dalan ve dipteki son durumu görüntüleyen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçen yıl müsilajın büyük hasar verdiği süngerlerin yeniden canlanmaya başladığını söyledi.

“SÜNGER TOPLULUKLARI YAŞAMA DÖNDÜ”

Prof. Dr. Sarı, “Ben ve ekibim düzenli olarak Marmara Denizi’nin muhtelif yerlerinde düzenli olarak dalışlar yapıyoruz. Müsilajı takip ediyoruz. En son yaptığım dalışta, memnuniyetle gördüm ki su kolonunda geçen yıl ki gibi bir müsilaj yok. En azından geçen yıl ki yoğunlukta değil. Suyun ışık geçirgenliği çok düşük. Bulanıklık çok yüksek. Ama sevindirici olan, geçen yıl oluşan müsilajda tamamı ölen, yok olan, kaybolan sünger toplulukları yeniden canlanmaya başlamışlar. Yeni sünger topluluklarının yaşama döndüğünü mutlulukla gördük. Bu sevindirici” dedi.

“SU KOLONUNDA ŞU ANDA MÜSİLAJ YOK”

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsialjın 10’dan fazla türü olduğunu söyleyerek yine de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Sarı, “Müsilajın ondan fazla türü var. Biz geçen yıl suyun yüzünü örümcek ağı gibi kaplayan müsilajı gördük. Geçen haftalarda krem benzeri kremsi müsilaj dediğimiz müsilaj türü Marmara denizinin farklı yerlerinde görüldü. Ancak su kolonunda şu anda müsilaj yok. Balıklarda yeni yeni artmaya çoğalmaya başladı, su sıcaklıkları artmaya başladı, önümüzdeki 2 ila 3 hafta oldukça kritik. Su sıcaklıkları arttıkça yeni bir müsilaj oluşma ihtimali var. Yaşasın kurtulduk, artık müsilaj olmayacak diyemiyoruz. Önümüzdeki yıllarda da ne yazık ki müsilaj ile bizler karşılaşacağız. Yapmamız gereken tek şey, 22 maddelik Marmara Denizi koruma eylem planını nedensiz, amasız ve fakatsız hemen uygulamamız lazım.

“DENETİMLERİN YAPILMASI GEREKİYOR”

Bireysel kampanyalarla denize giden kirlilik yükünü azaltmamız gerekiyor. Diğer taraftan sanayi kuruluşlarına da denetimlerin ciddiyet ile yapılması gerekiyor. Eğer bunları yaparsak uzun vadede müsilaj ile karşılaşma durumumuz azalmış olacak. Balıklar çoğalır mı? Balıklar sadece bir mevsimdeki iyileşme ile çoğalamazlar. Balıkların artmasını istiyorsak, eko sistem balıkçılığa geçmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

/ Ömer Turan – Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.