enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7282
EURO
35,4895
ALTIN
2.497,81
BIST
10.923,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Az Bulutlu
32°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
32°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
32°C
Cuma Hafif Yağmurlu
32°C
SON DAKİKA
14:52 Yıldırım’da büyük dönüşüm
14:38 Bursa Şehir Hastanesi dilencilerin kıskacında!
14:09 Son genel seçim anketinin sonuçları paylaşıldı
14:08 Başkan Altay’tan Kadınhanı’na yakın mercek
14:02 Bergama ve çevresindeki ilçeleri ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki gelişmeleri değerlendirdi
14:01 Başkan Altay: “Mimarisiyle Kadınhanı’na Değer Katacak Bir Eser Ortaya Çıkaracağız”
14:00 Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri ve CHP Narlıdere İlçe Örgütü ile birlikte Anıtkabir’e giderek Ata’nın huzuruna çıktı
13:55 Bakan Yerlikaya’da ‘sel’ paylaşımı ve teşekkür
13:54 AFAD Başkanı Okay Memiş Ordu’da
13:52 CHP Yıldırım ilçe yönetiminden Başkan Aydın’a ziyaret
13:51 Aydın Büyükşehir Belediyesi her yıl düzenlediği muharrem ayı iftar programlarına bu yıl da devam ediyor
13:50 Karşıyaka’da başıboş at operasyonu
13:49 Menderes’te Sahne Tozu Sırası Büyüklerde
13:45 Tohum Otizm Vakfı Okulu’nda Yeni Dönem Öğrenci Kayıtları Başladı!
13:44 ‘Okuldan Çiftliğe’ eğitim projesi Osmangazi’de konuşuldu
13:39 Başkan Aydın: “Halkçı belediyecilik anlayışı ile çok çalışacağız”
13:38 Bakan Kurum: Hiçbir soruna kulak tıkamıyoruz
13:33 Büyükşehir’in karasinek kapanları çok işe yarıyor
13:13 Bakan Bolat’ın Afgan çobanlarla ilgili açıklaması çarpıtıldı… Bakanlık açıklama yaptı
13:11 KOSKEM ile 255 kişi hayata tutundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzak Doğulu İnsanları Neden Birbirine Benzetiriz?

Aslında Çinlileri, Japonları veya Korelileri birbirinden ayırt etmekte zorlandığımız gibi onlar da bizleri ayırt etmekte zorlanıyor. Çapraz-ırk …

Uzak Doğulu İnsanları Neden Birbirine Benzetiriz?
01.04.2022
178
A+
A-

Aslında Çinlileri, Japonları veya Korelileri birbirinden ayırt etmekte zorlandığımız gibi onlar da bizleri ayırt etmekte zorlanıyor. Çapraz-ırk etkisi (Cross-race effect) adı verilen bu durumu, kendi etnik kökenimize daha az benzeyen etnik kökenleri ayırt etmeye çalışırken daha çok yaşıyoruz.

Uzak Doğulular dışında siyahileri de bu nedenle birbirlerine benzetebiliyoruz. Türkler ise civardaki Arap, Ermeni, Gürcü, Yunan gibi etnik kökenlerden kolay kolay ayırt edilemeyebiliyor.

Bu konuda bir bilimsel çalışma da yapıldı.

Northwestern Üniversitesi’ndeki bilim insanları, 18 beyaz kadın lisans öğrencisine beyaz, siyah, hispanik ve doğu ve güney Asyalı erkeklerin yüzlerinin olduğu fotoğraflar gösterildi. Daha sonra aynı yüzlerin yanı sıra yeni kişilerin fotoğrafları da gösterildi ve her birini daha önce görüp görmediklerini belirtmeleri istendi.

Katılımcılar, deney boyunca beyinlerinin elektriksel aktivitesinin kaydedilebilmesi için 59 elektrot içeren bir elastik elektroensefalografi (EEG) başlığı taktılar. Araştırmacılar olayla ilişkili nöral tepkilere odaklandılar. Beklendiği gibi, katılımcılar aynı etnik kökenden oldukları yüzleri daha doğru bir şekilde tanıdılar.

Bunun nedeni, kendi etnik kökenimizin üyeleriyle daha fazla deneyime sahip olmamız.

Beynimizdeki yüz tanıma fonksiyonu, bize çok az benzeyen farklı etnik kökenlerde error verebiliyor. Çünkü zaten etrafımızdaki insanlarda esmer ten, kahverengi göz, kumral saç gibi benzer özellikler olduğu için beynimizdeki fonksiyonlar diğer detaylar sayesinde yüzleri ayırt etmeye alışmıştır. Burnun, çenenin, kaşların şekli yüz tanımada daha belirleyici olur. Beyin bu detayları sentezler ve yüz tanımayı mümkün hale getirir.

Farklı etnik kökenler işin içine girdiğindeyse alışık olmadığımız siyah ten, çekik göz gibi belirgin özellikler beynin dikkatini çeker ve o kişilerin diğer detayları hafızaya çok az kazınır. Çünkü direkt bu özelliklerinden dolayı onları rahatlıkla tanımak mümkündür. Bu yüzden başka bir siyah tenli ya da çekik gözlü biri gördüğümüzde kafamızdaki şablona uyduğu için birbirlerine benzediğini sanırız.

Uzak Doğulular kendi aralarında böyle bir sorun yaşamazlar.

Çünkü zaten çekik gözlü olmak onlar için belirleyici değildir, beyinleri farklı detayları tanımak üzere çalışır ve kendi etnik kökenlerinden olanları ayırt etmekte zorlanmazlar. Gözlerin yanı sıra beyaz ten, düz ve siyah saç gibi özellikler de bizim işimizi zorlaştırmaktadır.

Eğer bir Uzak Doğu ülkesinde bir süre yaşarsanız veya sık bir şekilde Uzak Doğu filmleri izlerseniz beyniniz bu etnik kökene sahip insanların yüzlerini ayırt etmede detaylara odaklanmaya başlayarak kendini geliştirecektir.

Bu durum dezavantaj değildir, grup içerisinde avantaj sağlayan bir evrimsel adaptasyondur. Bu konuda tartışmalar sürmekte olup, insan evrimi ve psikoloji dahilinde incelenmektedir.

Son olarak; bu durumun bir espri malzemesi yapılmasının nahoş, hatta ırkçı olacağını hatırlatmak isteriz.

Kaynaklar: 1, 2, 3, 4

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.