enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1863
EURO
35,0043
ALTIN
2.424,32
BIST
10.640,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
30°C
SON DAKİKA
12:03 Çocukların en sevdiği markaları istismar eden siber saldırı girişimleri 2024’ün ilk çeyreğinde %35 arttı
11:58 Dijital sağlık denince akla yapay zeka geliyor
11:56 Çankaya Evlerinde yetişkinler için verilen okuma ve yazma eğitimleri 2023-2024 dönemi mezunlarını verdi
11:45 Keçiören Belediyesi Kariyer Ofisi, iş arayan vatandaşlara istihdam kapılarını aralamaya devam ediyor
11:44 Nothing, ekosistemine ChatGPT’yi entegre etti
11:43 MediaMarkt’ın ‘Futbol Coşkusunun Tam Zamanı’ kampanyası başladı
11:29 “Biz hırsız değiliz” yazılı pankart asmışlardı kaçak hat çekerken yakalandılar
11:23 Başkan Palancıoğlu Emlak ve Çevre Temizlik Vergisini ödedi
11:22 TEKNONFEST yarı finalisti EHA Takımı ALS hastalığına dikkat çekti
11:21 Aydın’da tarım alanında birçok önemli proje yürüten Aydın Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri teknolojik yeniliklerle de buluşturmaya devam ediyor
11:17 Uber 2024 Kayıp Eşya Endeksi Yayınlandı
11:16 İnegöl Hayvan Pazarına Kurbanlık Girişleri Başladı
11:15 Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’den CHP Genel Başkanı Özgür Özel Ziyarette Bulundu
11:08 Egeli akademisyen ve ekibi ChatGPT’nin ürettiği metinlerin söylem analizini gerçekleştirecek
11:03 TOBB Türkiye Yükseköğretim Meclis Başkanlığı’ndan eczacılık fakülteleri hakkında açıklama
10:45 Başkan Turan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı ziyaret etti
10:43 İzmir’in gözbebeği Kültürpark artık daha güvenli
10:39 Kayseri’de İsrail’in soykırımına karşı protesto
10:38 TVHB “Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız”
10:37 Keşan’da paylaşım mağazası hayırseverlerin desteği ile büyüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uyku apnesi olanlar dikkat! Kovid-19’u daha ağır geçirebilirsiniz

Uykusuzluğa yol açarak kişinin sosyal hayatını derinden etkileyen uyku apnesi hastalığının Covid-19 geçiren kişilerde daha ağır geçtiğini …

Uyku apnesi olanlar dikkat! Kovid-19’u daha ağır geçirebilirsiniz
17.03.2022
146
A+
A-

Uykusuzluğa yol açarak kişinin sosyal hayatını derinden etkileyen uyku apnesi hastalığının Covid-19 geçiren kişilerde daha ağır geçtiğini vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Covid-19 hastalarında uyku apnesi riski yüksek bulunan vakalarda klinik seyrin, düşük riskli gruba göre 2 kat daha ağır geçtiği gözlemlenmiştir. Uyku apnesi tanı ve tedavisinin daha etkin bir şekilde yapılmasıyla bu risklerin de azaltılabileceği kanısındayız” dedi.  

En önemli belirti horlama

Uyku apnesinin en önemli belirtisinin horlama olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Horlama nedeniyle bazen yan odalarda uyuyanlar bile hastanın uyku apnesi durumunu anlayabilir. Kişinin uyurken solunumunun durmasını yanında yatan kişi fark eder” diye konuştu. Karadavut, 17 Mart Dünya Uyku Günü dolayısıyla “uyku apnesi” hakkında bilgilendirdi. Uyku apnesi belirtilerinden birinin de gündüz uyuklama durumu olduğunu işaret eden Dr. Karadavut, “Hasta gece boyunca uykuda nefesin durması, horlama gibi faktörler yüzünden uyku düzenini kaybeder. Hasta sabah kalktığında yorgun ve bitkin bir şekilde kalkacaktır. Kaliteli uyku olmadığı için de hasta gündüz uyuklama halindedir” açıklamasında bulundu.  

Uygunsuz yerlerde uyuma var

Karadavut, “Uyku apnesi yaşayan hasta; uykusunu yeterli ve düzenli olarak alamadığı için sabah kalktığı zaman ciddi bitkinlik, yorgunluk hali yaşar. Hasta uykusunu tam alamaz, buna bağlı olarak sinirli olma, konsantre olamama gibi durumlar da kendini gösterir. Ciddi baş ağrısı yakınmaları vardır, gece boyunca sık sık idrara çıkma söz konusudur. Uygunsuz yerlerde uyuma vardır, bu da hastanın iş ve okul performansını ciddi oranda azaltır” şeklinde konuştu. 
 
Tedavisi mümkün 

Uyku apnesinin birçok hastalığın temel nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Yunus Karadavut şöyle devam etti: “Kuvvetli baş ağrısı, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık, kalp krizi, inme, depresyon gibi problemler uyku apnesinin neden olabileceği sıkıntılar arasındadır. Bunlar çok ciddi sorunlar olduğu için mutlaka böyle şikâyetleri olan kişilerin uyku apnesi yönünden testler yaptırması, uzman doktorları ziyaret etmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, uyku apnesi tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Yüksek derecede uyku apnesi için pozitif hava basıncı tedavisi uygulanmaktadır. Yukarıda bahsedilen belirtileri taşıyan kişileri mutlaka kulak burun boğaz konusunda uzmanlaşmış kişilere görünmeleri gerekmektedir.”  
 

Uyku apnesi olanlar Covid-19’u daha ağır geçiriyor 

Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Depresyon ve kaygı bozuklukları; astım ve akciğer hastalıkları; kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, fibromiyalji, parkinson, MS, kas hastalıkları ve ALS gibi bazı hastalıklar farklı tiplerde uyku sorunlarına yol açabilmektedir. Ek olarak Covid-19 hastalarında uyku apne riski yüksek bulunan vakalarda klinik seyrin, düşük riskli gruba göre 2 kat daha ağır geçtiği gözlemlenmiştir. Uyku apne tanı ve tedavisinin daha etkin bir şekilde yapılmasıyla bu risklerin de azaltılabileceği kanısındayız” bilgisini verdi. 

Bu belirtilere dikkat

Opr. Dr. Karadavut, “Uykuya dalmakta zorluk, nedensiz şekilde sık uyanma, sabah çok erken saatte uyanıp bir daha uyuyamama, gece en az 1 kez tuvalet ihtiyacıyla uyanma, uykuda terleme, uykuda sık pozisyon değiştirme veya sık hareket etme, sabah dinlenmemiş ve yorgun uyanma, gündüz yorgunluğu, gün içinde uyku ihtiyacı veya uyuklama, zihinsel aktivitelerde giderek bozulma, normal beslenmeye karşın giderek kilo alma, sebepsiz mizaç bozuklukları, sinirlilik ve gerginlik gibi önemli problemler olduğunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.   

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.